Κλιματική κρίση: Το κλίμα του Λονδίνου θα γίνει σαν της Βαρκελώνης μέχρι το 2050

Το Λονδίνο θα έχει κλίμα παρόμοιο με το αυτό της Βαρκελώνης μέχρι το 2050, προειδοποιεί νέα έρευνα επιστημόνων του Εργαστηρίου Crowther στο Πανεπιστήμιο ETH της Ζυρίχης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων σχετικά τις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, η Μαδρίτη θα μοιάζει με το σημερινό Μαρακές και η Στοκχόλμη με τη Βουδαπέστη μέχρι το 2050. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το κλίμα των πόλεων που βρίσκονται σήμερα σε εύκρατες ή ψυχρές ζώνες στο βόρειο ημισφαίριο, θα μοιάζουν με αυτό εκείνων των πόλεων που βρίσκονται τουλάχιστον 1.000 χιλιόμετρα πιο κοντά στον ισημερινό, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά την υγεία των κατοίκων αλλά και τις υποδομές.

Οι ερευνητές δημιούργησαν έναν διαδραστικό χάρτη ο οποίος δείχνει πώς θα είναι εκατοντάδες πόλεις, το 2050. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, το κλίμα της Μόσχας θα μοιάζει με αυτό της Σόφιας, του Σιάτλ με του Σαν Φρανσίσκο ενώ η Νέα Υόρκη θα μοιάζει με τη Βιρτζίνια Μπιτς. Μέχρι το 2050, το κλίμα της Αθήνας θα μοιάζει περισσότερο με αυτό της Φεζ, στο Μαρόκο. Η μέγιστη θερμοκρασία του θερμότερου μήνα είναι πιθανό να αυξηθεί κατά 5,7 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα η μέση ετήσια μεταβολή της θερμοκρασίας να είναι 2,5 βαθμοί Κελσίου.

Πολλές πόλεις που σήμερα βρίσκονται σε εύκρατες κλιματικές ζώνες, θα πληγούν από την έλλειψη νερού ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η οποία σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα επηρεάσει τις θερμοκρασίες πολλών ευρωπαϊκών πόλεων. Οι πόλεις αυτές εκτιμάται πως θα γίνουν κατά 3,5 βαθμούς Κελσίου θερμότερες τα καλοκαίρια και κατά 4,7 βαθμούς Κελσίου τους χειμώνες.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 520 πόλεις, διαπίστωσε ότι σχεδόν οκτώ στις 10 πόλεις θα αντιμετωπίσουν δραματικές αλλαγές.

Κλιματική κρίση: Το κλίμα του Λονδίνου θα γίνει σαν της Βαρκελώνης μέχρι το 2050
(Crowther Lab)

Πριν από λίγο περισσότερο από 10 χρόνια, μια ακραία ξηρασία έπληξε τη Βαρκελώνη θέτοντας σε κίνδυνο πολλούς κατοίκους, ενώ εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν για την εισαγωγή πόσιμου νερού. Πιθανότατα, το Λονδίνο και πόλεις σε παρόμοια γεωγραφικά πλάτη, θα υποφέρουν από τα ίδια προβλήματα στο μέλλον, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Από τα πιο ανησυχητικά ευρήματα μεταξύ άλλων, είναι ότι οι κάτοικοι περίπου του ενός πέμπτου των πόλεων σε όλο τον κόσμο, στην Τζακάρτα, την Κουάλα Λουμπούρ, τη Σιγκαπούρη και τη Γιανγκόν, θα αντιμετωπίσουν συνθήκες που δεν παρατηρούνται σήμερα σε καμία μεγάλη πόλη του κόσμου.

«Πρόκειται για περιβαλλοντικές συνθήκες που δεν παρατηρούνται πουθενά στον πλανήτη αυτή τη στιγμή», δήλωσε στην Guardian ο Τομ Κράουδερ, ιδρυτής του Crowther Lab. «Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν νέες πολιτικές προκλήσεις, νέες προκλήσεις στις υποδομές, που δεν έχουμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν», τόνισε.

Για τις πόλεις που αναφέρθηκαν παραπάνω, οι βροχοπτώσεις θα αποτελέσουν σημαντικό πρόβλημα και οι ακραίες πλημμύρες θα γίνουν πιο συχνές, με πιο σοβαρές και συχνές ξηρασίες.

«Η ξηρασία θα είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ανθρωπότητα. Δεν είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι για αυτό. Ο σχεδιασμός για την κλιματική αλλαγή πρέπει να ξεκινήσει χθες. Όσο νωρίτερα ξεκινήσει, τόσο μικρότερες θα είναι οι επιπτώσεις», αναφέρει ο Κράουδερ.

«Χωρίς το πλεονέκτημα της γνώσης ότι οι νέες κλιματικές συνθήκες είναι ήδη βιώσιμες κάπου στον κόσμο, είναι πιο δύσκολο να γνωρίζουμε αν οι άνθρωποι θα μπορέσουν να προσαρμοστούν και να παραμείνουν σε αυτές τις πόλεις ή αν τελικά θα αναζητήσουν να μετακινηθούν αλλού», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπετς, καθηγητής κλιματικών επιπτώσεων στο Πανεπιστήμιο του Exeter και επικεφαλής της στρατηγικής περιοχής κλιματικών επιπτώσεων στο Κέντρο Hadley της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Οι ειδικοί ανησυχούν έντονα για την έλλειψη ετοιμότητας του κόσμου για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Την περασμένη εβδομάδα, η Μάμι Μιζουτόρι, ειδική εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών, δήλωσε στην Guardian ότι οι καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική κρίση, συμβαίνουν με ρυθμό μία ανά εβδομάδα– ωστόσο, οι χώρες εξακολουθούν να μην επενδύουν σε πιο ανθεκτικές αστικές υποδομές.

Μια έκθεση της Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρει ότι η κυβέρνηση ήταν εντελώς απροετοίμαστη για τις πιθανές συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Η νέα έρευνα θεώρησε ως βάση μία από τις κεντρικές προβλέψεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή για αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα μέχρι το 2050, ωστόσο ήταν υπερβολικά αισιόδοξη αν λάβουμε υπόψη την τρέχουσα πορεία των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ο Μάικ Λόκγουντ, καθηγητής φυσικής του διαστημικού περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Reading, ο οποίος δεν συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα, δήλωσε: «Το να φέρουμε το κλίμα της Βαρκελώνης στο Λονδίνο, ακούγεται σαν κάτι καλό, αν δεν πάσχετε από άσθμα ή δεν έχετε καρδιακές παθήσεις – μόνο που ο πηλός του Λονδίνου συρρικνώνεται και είναι εύθραυστος αν είναι πολύ ξηρός, και στη συνέχεια διογκώνεται και διαστέλλεται όταν είναι πολύ υγρός. Οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις στην υγρασία του εδάφους που αναμένονται σε έναν θερμότερο κόσμο, θα προκαλούσαν τεράστια προβλήματα καθίζησης».

Η μελέτη θέλει να καταδείξει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο κόσμος ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης. «Η ιστορία έχει δείξει επανειλημμένα ότι τα δεδομένα και τα γεγονότα από μόνα τους δεν εμπνέουν τους ανθρώπους να αλλάξουν τις πεποιθήσεις τους ή να δράσουν», λέει ο Ζαν-Φρανσουά Μπαστίν, επικεφαλής συγγραφέας του έρευνας. Ο άυλος χαρακτήρας των αναφορών για την κλιματική αλλαγή αποτυγχάνει να μεταδώσει επαρκώς τον επείγοντα χαρακτήρα της. Είναι δύσκολο να οραματιστεί κανείς πώς η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου ή οι αλλαγές στη μέση θερμοκρασία μέχρι το 2100, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την καθημερινότητά μας».

Η Φρεντερίκε Όττο, αναπληρώτρια διευθύντρια του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Αλλαγής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα, προειδοποίησε ότι η μελέτη θα πρέπει να θεωρηθεί «μόνο ως παράδειγμα και όχι ως πρόβλεψη», λόγω του αριθμού των μεταβλητών που εμπλέκονται. «Είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ‘έξω από το κουτί’, αλλά δεν δείχνει το μέλλον του Λονδίνου. Θα μπορούσε κάλλιστα να αλλάξει η βροχόπτωση το χειμώνα στο Λονδίνο με τον αντίθετο τρόπο από ό,τι στη Βαρκελώνη».

Ο Μάικ Τσάιλντς, επικεφαλής του επιστημονικού τμήματος της οργάνωσης Friends of the Earth, δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να τη λάβουν υπόψη τους. «Το σπουδαίο σε αυτή την έκθεση είναι ότι δείχνει με σκληρό τρόπο πώς θα είναι η ζωή στις πόλεις, αν συνεχιστεί η αδράνεια των κυβερνήσεων όσον αφορά την κλιματική κρίση», δήλωσε.

«Οι νέοι βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την καταστροφή του μέλλοντός τους λόγω της αδράνειας στην κλιματική κρίση, αλλά η ανάλυση αυτή δείχνει ότι όλοι οι άνθρωποι κάτω των 50 ετών θα πρέπει να ανησυχούν εξίσου για το γεγονός ότι η ζωή στις πόλεις θα μπορούσε να γίνει ανυπόφορη μέχρι το 2050. Οι κυβερνήσεις δεν έχουν καμία δικαιολογία για περαιτέρω αδράνεια».

ΠΗΓΗ: Conserve Energy Future

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος