Ινδία: Ένας άνδρας μολύνθηκε από θανατηφόρο μύκητα φυτών

Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα παγκοσμίως.

Ένας 61χρονος Ινδός είναι ο πρώτος άνθρωπος που μολύνθηκε από τον θανατηφόρομύκητα Chondrostereum purpureum, ο οποίος προκαλεί παρασιτική μολύβδωση (Silver Leaf) στα φυτά. Ο άνδρας, ο οποίος είναι μυκητολόγος, είχε συμπτώματα που έμοιαζαν με γρίπη και δυσκολία στην κατάποση και νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Καλκούτας.

Οι γιατροί χορήγησαν στον ασθενή αντιμυκητιασική αγωγή την οποία έλαβε για δύο μήνες, αφαίρεσαν το πύον και το έστειλαν σε εργαστήρια στη βόρεια Ινδία που συνεργάζονται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστό ότι ο συγκεκριμένος μύκητας μπορεί να μολύνει τον άνθρωπο. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι μόνο λίγοι από τα εκατομμύρια μύκητες που υπάρχουν σήμερα μπορούν να μολύνουν ανθρώπους και ζώα.

Η καθηγήτρια Ελέιν Μπίγκνελ του Κέντρου Ιατρικής Μυκητολογίας του MRC δήλωσε ότι ο ασθενής μπορεί να έχει κάποια γενετική ανοσοανεπάρκεια και να μην το γνωρίζει. Πρόσθεσε επίσης ότι ο άνδρας μπορεί να έχει εκτεθεί σε απίστευτα μεγάλο αριθμό σπόρων λόγω του επαγγέλματός του. Ο μύκητας διασπείρεται με αερομεταφερόμενα σπόρια και μετατρέπει τα πράσινα φύλλα των φυτών σε ασημένια, ασθένεια που συχνά οδηγεί σε νέκρωση.

Ο ΠΟΥ έχει καταγράψει 19 μύκητες που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη δημόσια υγεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μυκητιασικές λοιμώξεις αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID.

Διάφοροι τύποι μυκήτων μπορούν να επηρεάσουν τον άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένων των ειδών Candida και του Cryptococcosis neoformans, ο οποίος μολύνει τους πνεύμονες και τον εγκέφαλο, προκαλώντας πνευμονία και μηνιγγίτιδα.

Ο Aspergillus fumigatus, ένας κοινός μύκητας, μπορεί να προκαλέσει χρόνια και οξεία πνευμονική νόσο και μπορεί να αποβεί θανατηφόρος. Επιπλέον, ο Candida auris, ένας τύπος ζυμομύκητα, εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς στις εγκαταστάσεις υγείας στις ΗΠΑ. Αυτοί οι μύκητες προκαλούν ανησυχία και είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε πώς μπορούν να επηρεάσουν τον άνθρωπο και πώς να αποτρέψουμε την εξάπλωσή τους.

Επιπλέον, καθώς ο πλανήτης υπερθερμαίνεται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, υπάρχει ο φόβος ότι γνωστοί και άγνωστοι μύκητες θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή σε έναν πιο θερμό πλανήτη. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και οι ειδικοί τονίζουν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοήσουμε πώς αυτοί οι μύκητες μπορούν να επηρεάσουν τους ανθρώπους και τα ζώα.

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος