Οι μυκητιασικές λοιμώξεις αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Array

Οι απειλητικοί για την υγεία μύκητες εξαπλώνονται γεωγραφικά λόγω της κλιματικής αλλαγής, ενώ ορισμένες μυκητιασικές λοιμώξεις αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με τους συντάκτες μιας νέας έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Την Τρίτη (25/10) ο ΠΟΥ δημοσίευσε τον πρώτο κατάλογο των παθογόνων μυκήτων προτεραιότητας, ο οποίος περιλαμβάνει 19 μύκητες που οι εμπειρογνώμονες αναγνώρισαν ότι αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια υγεία.

«Επί του παρόντος, οι μυκητιασικές λοιμώξεις λαμβάνουν λιγότερο από το 1,5% του συνόλου της χρηματοδότησης της έρευνας για τις λοιμώδεις νόσους», διαπιστώνει η έκθεση, γεγονός που υποδηλώνει ότι η πραγματική επιβάρυνση της υγείας από τους μύκητες είναι άγνωστη, ενώ «οι περισσότερες κατευθυντήριες γραμμές για τη θεραπεία ενημερώνονται από περιορισμένα στοιχεία και τη γνώμη των εμπειρογνωμόνων».

«Οι μυκητιασικές ασθένειες γίνονται ολοένα και πιο ανθεκτικές στις θεραπείες, αποτελώντας ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως», δήλωσε η Βοηθός Διευθυντή του ΠΟΥ για τη μικροβιακή αντοχής, δρ Χανάν Μπάλκι.

Ο δρ Τζάστιν Μπίρντσλι του Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, ο οποίος ηγήθηκε μιας ομάδας του ΠΟΥ, δήλωσε ότι η ελλιπής χρηματοδότηση της έρευνας δεν συμβαδίζει με το «τεράστιο βάρος της νόσου» των μυκητιασικών λοιμώξεων.

«Προκαλούν τόσους θανάτους όσοι και η φυματίωση και περισσότερους από την ελονοσία», είπε χαρακτηριστικά.

Η έκθεση, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 400 εμπειρογνώμονες μυκητολογίας και περιλαμβάνει μια ανασκόπηση περισσότερων από 6.000 μελετών, κατέταξε τα παθογόνα των μυκήτων με βάση τον αντίκτυπο στη δημόσια υγεία και τον κίνδυνο αντοχής στα αντιμυκητιασικά φάρμακα.

Τέσσερις μύκητες από τους 19 που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο του ΠΟΥ, χαρακτηρίστηκαν ως «κρίσιμης προτεραιότητας». Σε αυτούς περιλαμβάνονταν ο Aspergillus fumigatus και η Candida albicans – τα δύο πιο κοινά μυκητιασικά παθογόνα παγκοσμίως – καθώς και ο Cryptococcus neoformans, ο οποίος αποτελεί κύρια αιτία θανάτου σε άτομα με HIV.

Τα ποσοστά μόλυνσης από τους μύκητες Aspergillus fumigatus και Candida albicans αυξήθηκαν σε πολλές χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19.

«Είχαμε ξαφνικά ένα σωρό ασθενείς που αρρώσταιναν σοβαρά, έρχονταν με βλάβες στους πνεύμονες, έμπαιναν στην εντατική και έπαιρναν φάρμακα που κατέστειλαν το ανοσοποιητικό, και έτσι είδαμε μια έξαρση στα ποσοστά αυτών των λοιμώξεων», εξήγησε ο Μπίρντσλι.

Ο μύκητας Aspergillus fumigatus μπορεί να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη των πνευμόνων, την ασπεργίλλωση. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές έως και θανατηφόρες βλάβες στους πνεύμονες. Το τέταρτο παθογόνο κρίσιμης προτεραιότητας, το Candida auris, αναπτύσσεται ως ζυμομύκητας και ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά σε ασθενή το 2009.

«Εμφανίστηκε σε όλο τον κόσμο την ίδια στιγμή και ακόμη προσπαθούμε να βρούμε το γιατί και το πώς», σημείωσε ο επιστήμονας.

Το παθογόνο αυτό είναι εγγενώς ανθεκτικό στα περισσότερα διαθέσιμα αντιμυκητιασικά φάρμακα και είναι πιθανό να προκαλέσει επιδημία, διαπίστωσαν οι συγγραφείς της έκθεσης. Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης τη γεωγραφική εξάπλωση μυκητολογικών παθογόνων που προηγουμένως περιορίζονταν σε ορισμένες περιοχές.

Ο Cryptococcus gatii, για παράδειγμα, έχει εξαπλωθεί από τις υποτροπικές στις εύκρατες περιοχές. Ο Talaromyces marneffei θεωρούνταν ότι περιοριζόταν στη νοτιοανατολική Ασία, αλλά έχει βρεθεί πιο βόρεια στην Κίνα.

«Αυτό μπορεί εν μέρει να οφείλεται στο γεγονός ότι τον παρακολουθούμε, αλλά πιστεύω ότι εξαπλώνεται και αυτό πιθανώς συνδέεται με την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Μπίρντσλι.

Η αντιμετώπιση των μυκητολογικών λοιμώξεων θα απαιτήσει περισσότερη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη νέων αντιμυκητιασικών φαρμάκων, σύμφωνα με την έκθεση.

Σήμερα υπάρχουν μόνο τέσσερις κατηγορίες αντιμυκητιασικών φαρμάκων και η ανάπτυξη νέων θεραπειών ήταν δύσκολη λόγω των ομοιοτήτων μεταξύ των κυττάρων των μυκήτων και των θηλαστικών.

«Κάτι που θα σκοτώσει έναν μύκητα, συχνά θα σκοτώσει και ένα ανθρώπινο κύτταρο», κατέληξε ο επιστήμονας.

ΠΗΓΗ: Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος