Η τεχνητή νοημοσύνη στη μάχη κατά του Covid-19

Καθώς η πανδημία του Covid-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, ερευνητές και εταιρείες στρέφονται στην τεχνητή νοημοσύνη αναζητώντας λύσεις που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση  του ιού.

Οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης είναι πολλαπλές, ξεκινώντας από την έρευνα για την ανάπτυξη εμβολίου, την πρόβλεψη της εξέλιξης των εστιών της νόσου, τον εντοπισμό κρουσμάτων και για την υποστήριξη των μέτρων περιορισμού της μετακίνησης των πολιτών.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης σύστησε μια ειδική επιτροπή που εξετάζει ένα νομικό πλαίσιο για την ανάπτυξη, το σχεδιασμό και την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης, με βάση τα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Πριν από λίγες ημέρες, η επιτροπή δημοσίευσε μια έκθεση με τίτλο «Τεχνητή νοημοσύνη και έλεγχος του Covid-19».

 «Η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία είναι αναμφισβήτητη όσον αφορά την οργάνωση της καλύτερης πρόσβασης σε επιστημονικές δημοσιεύσεις ή την υποστήριξη της έρευνας, δεν εξαλείφει την ανάγκη για κλινικές δοκιμές ούτε αντικαθιστούν εξ ολοκλήρου την ανθρώπινη τεχνογνωσία. Τα διαρθρωτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι υποδομές υγείας σε αυτή την κρίση δεν οφείλονται σε τεχνολογικές λύσεις αλλά στην οργάνωση υπηρεσιών υγείας, οι οποίες θα πρέπει να είναι σε θέση να αποτρέπουν τέτοιες καταστάσεις. Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που χρησιμοποιούν τεχνολογικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, θα πρέπει επίσης να αξιολογηθούν στο τέλος της κρίσης», αναφέρει η επιτροπή στη μελέτη της.

Η τεχνητή νοημοσύνη στη μάχη για την εύρεση θεραπείας

Ορισμένα ερευνητικά προγράμματα χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό φαρμάκων που έχουν αναπτυχθεί για την καταπολέμηση άλλων νόσων, αλλά που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα στην θεραπεία του κορονοϊού.

BenevolentAI, μια εταιρεία που εδρεύει στο Λονδίνο και που ειδικεύεται στην ανακάλυψη φαρμάκων στο Λονδίνο έχει αναπτύξει ένα σύστημα που μπορεί να αφομοιώσει μεγάλους όγκους επιστημονικής βιβλιογραφίας και βιοϊατρικής έρευνας και να βρει την σχέση μεταξύ των γενετικών και βιολογικών ιδιοτήτων των ασθενειών και της σύνθεσης και δράσης των φαρμάκων.

Το DeepMind, της εταιρείας Alphabet της Google, χρησιμοποιεί δεδομένα σχετικά με τα γονιδιώματα για να προβλέψει τη δομή των πρωτεϊνών των οργανισμών, ενδεχομένως για να ρίξει φως σε ποια φάρμακα θα μπορούσε να καταπολεμήσουν τον COVID-19.

Το Καναδικό startup DarwinAI έχει αναπτύξει ένα νευρωνικό δίκτυο που εξετάζει τις ακτινογραφίες για σημάδια μόλυνσης από τον COVID-19. Αυτή η μέθοδος θα μπορούσε να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στα νοσοκομεία που δεν διαθέτουν αρκετό προσωπικό ή τεστ για όλους τους ασθενείς τους.

Η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην πρόβλεψη

Η Kaggle, μια διαδικτυακή κοινότητα επιστημόνων δεδομένων και μηχανικών μάθησης της Google, θέτει μια σειρά από προκλήσεις που σχετίζονται με τον COVID-19 στα μέλη της. Μια τέτοια πρόκληση είναι και η πρόβλεψη των κρουσμάτων και των θανάτων ανά πόλη. Τα συγκεκριμένα δεδομένα μπορεί να βοηθήσουν τους επιστήμονες στο να κατανοήσουν γιατί ορισμένες περιοχές είναι σε χειρότερη κατάσταση από άλλες. Ανώτερος στόχος είναι η ανάπτυξη ενός διαφορετικού επιδημιολογικού μοντέλου. Προς το παρόν η κοινότητα επεξεργάζεται ένα σύνολο δεδομένων από περιστατικά σε 163 χώρες κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών.

Πώς επηρεάζουν την ψυχική υγεία ο ιός και η απομόνωση

Ο Johannes Eichstaedt, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ παρακολουθεί τις αναρτήσεις στο Twitter για να εκτιμήσει κατά πόσο ο COVID-19 και οι αλλαγές που έχει επιφέρει στον τρόπο ζωής μας, επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία.

Χρησιμοποιώντας την ανάλυση κειμένου που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, ο Eichstaedt διάβασε περισσότερα από δύο εκατομμύρια tweets που είχαν θέμα τον COVID-19 τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Στη συνέχεια τα πρόσθεσε σε άλλα σύνολα δεδομένων σχετικά με το θέμα, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των κρουσμάτων, των θανάτων και των δημογραφικών στοιχείων, για να αναλύσει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία.

Η ανάλυση έδειξε ότι στις αστικές περιοχές, σε αντίθεση με τις αγροτικές, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην προσαρμογή και την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού. Ο επιστήμονας παρατήρησε επίσης διαφορές στον τρόπο με τον οποίο οι νέοι και οι ηλικιωμένοι συζητούν για τον COVID-19. «Σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ μιλούν για τον Τραμπ και τον οικονομικό αντίκτυπο, ενώ σε άλλες, η συζήτηση είναι επικεντρωμένη στην αντιμετώπιση προβλημάτων», εξηγεί ο καθηγητής.

Συνεπώς, η ψηφιακή τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης και της τεχνητής νοημοσύνης, αποδεικνύεται σημαντικό εργαλείο στην ανάπτυξη μιας συντονισμένης απάντησης στην πανδημία. Η επιτροπή όμως τονίζει ότι «η χρήση των μέτρων έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να γίνεται σε πλήρη διαβούλευση με τις αρχές προστασίας δεδομένων και να σέβεται την αξιοπρέπεια και την ιδιωτική ζωή των χρηστών. Πρέπει επίσης να εξετασθούν οι αδυναμίες των συστημάτων επιτήρησης, καθώς μπορεί να προκαλέσουν διακρίσεις».

ΠΗΓΗ: CouncilofEurope, ZDNet

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος