Η πειραματική θεραπεία αναγέννησης των δοντιών μπαίνει σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους

Παράλληλα με τις οδοντοστοιχίες και τα εμφυτεύματα, η αναγέννηση των δοντιών θα μπορούσε σύντομα να αποτελέσει επιλογή στις οδοντιατρικές θεραπείες.

Ερευνητές στην Ιαπωνία αναπτύσσουν μια πρωτοποριακή θεραπεία που στοχεύει στην αναγέννηση των δοντιών. Μετά από πρόσφατες δοκιμές σε ποντίκια και κουνάβια, η ομάδα σχεδιάζει να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Το φάρμακο για την αναγέννηση των δοντιών προορίζεται για άτομα που πάσχουν από ανοδοντία, μια γενετική πάθηση που εμποδίζει την ανάπτυξη των δοντιών και παρατηρείται περίπου στο 1% του πληθυσμού. Η ομάδα στοχεύει να έχει έτοιμο το φάρμακο για γενική χρήση το 2030.

«Η ιδέα της ανάπτυξης νέων δοντιών είναι το όνειρο κάθε οδοντιάτρου. Δουλεύω πάνω σε αυτό από τότε που ήμουν μεταπτυχιακός φοιτητής. Ήμουν σίγουρος ότι θα μπορούσα να το πραγματοποιήσω», δήλωσε ο Κάτσου Τακαχάσι, επικεφαλής ερευνητής και επικεφαλής του τμήματος οδοντιατρικής και στοματικής χειρουργικής στο Ιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Kitano στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

Σε πειράματα που πραγματοποίησε το 2005 ο Ιάπωνας ερευνητής, διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που στερούνταν ένα συγκεκριμένο γονίδιο είχαν αυξημένο αριθμό δοντιών. Διαπίστωσε επίσης ότι το γονίδιο αυτό κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη που ονομάζεται USAG-1, η οποία περιορίζει την ανάπτυξη των δοντιών. Με άλλα λόγια, ο αποκλεισμός της δράσης αυτής της πρωτεΐνης θα μπορούσε να επιτρέψει την ανάπτυξη περισσότερων δοντιών.

Η ομάδα του ανέπτυξε στη συνέχεια ένα αντίσωμα που θα μπορούσε να στοχεύσει την πρωτεΐνη USAG-1. Το αντίσωμα δοκιμάστηκε σε ποντίκια το 2018 και έδειξε να βγαίνουν νέα δόντια. Στη συνέχεια, η ομάδα επανέλαβε την έρευνά της σε κουνάβια με οδοντικά πρότυπα παρόμοια με των ανθρώπων. Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύθηκαν το 2021.

Η ερευνητική ομάδα του Τακαχάσι εστίασε την προσοχή της στην USAG-1 και ανέπτυξε ένα φάρμακο με εξουδετερωτικό αντίσωμα ικανό να εμποδίσει τη λειτουργία της πρωτεΐνης. Σε πειράματα το 2018, ποντίκια με εκ γενετής χαμηλό αριθμό δοντιών που έλαβαν το νέο φάρμακο ανέπττυξαν νέα δόντια.

Τώρα η ερευνητική ομάδα θα δοκιμάσει το αντίσωμα σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν τον Ιούλιο του 2024. Το αντίσωμα θα χορηγείται σε παιδιά ηλικίας 2-6 ετών που πάσχουν από ανοδοντία.

Εάν οι δοκιμές εξελιχθούν σύμφωνα με το σχέδιο, θα ανοίξει ένας εντελώς νέος κόσμος για τις οδοντιατρικές θεραπείες που βασίζονται σε συνθετικές οδοντοστοιχίες και εμφυτεύματα.

ΠΗΓΗ: Mainichi, Interesting Engineering

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος