Η ΕΕ προτρέπει στη δημιουργία «της μεγαλύτερης θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής στον κόσμο» στην Ανταρκτική

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, Virginijus Sinkevicius, ο οποίος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Αργεντινή, προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να δημιουργήσει «τη μεγαλύτερη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή στον κόσμο» στην Ανταρκτική, αν και ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να αφαιρέσει αυτήν την πιθανότητα. «Είναι ένα μοναδικό οικοσύστημα, αλλά το πιο σημαντικό είναι η αξία του, γιατί καμία τεχνολογία δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους ωκεανούς, ούτε την ικανότητά τους να απορροφούν άνθρακα», υποστήριξε ο Sinkevicius σε τηλεφωνικές δηλώσεις του στην EFE στο τέλος της επίσκεψής του στη Βραζιλία ως μέρος μιας περιοδείας του στη Νότια Αμερική.

Δημιουργία Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών (AMP)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται, στο πλαίσιο της Επιτροπής για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Πόρων της Ανταρκτικής (CCAMLR, για το ακρωνύμιο στα αγγλικά), να προστατεύσει τη βιοποικιλότητα αυτής της απομακρυσμένης περιοχής, της οποίας η διατήρηση είναι καίριας σημασίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Υπάρχουν τρεις προτάσεις στο τραπέζι εδώ και αρκετά χρόνια, δύο από τις οποίες υποστηρίχθηκαν από το ευρωπαϊκό μπλοκ και οι οποίες υποστηρίζουν τη δήλωση τεράστιων περιοχών της Ανατολικής Ανταρκτικής και της Θάλασσας Γουέντελ ως προστατευόμενες περιοχές, οι οποίες θα ξεπερνούσαν τα τρία εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Η τρίτη, που προωθείται από την Αργεντινή και τη Χιλή, καλύπτει μια περιοχή 650.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων γύρω από την Ανταρκτική Χερσόνησο, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση The Pew Charitable Trusts. Η έγκριση αυτών των τριών πρωτοβουλιών θα σήμαινε τη μεγαλύτερη δράση για την προστασία του περιβάλλοντος στην ιστορία της ανθρωπότητας, με τη διασφάλιση σχεδόν τεσσάρων εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, μιας περιοχής ισοδύναμης με το μέγεθος της ηπειρωτικής Ευρώπης. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα ωκεάνια οικοσυστήματα προστατεύονται», είπε ο Σινκεβίτσιους.

Προστασία του Ανταρκτικού Ωκεανού

Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί μια ασπίδα προστασίας γύρω από τη χερσόνησο της Ανταρκτικής, ένα φιλόδοξο έργο που άρχισε να διαμορφώνεται το 2016, όταν η CCAMLR δημιούργησε ένα τεράστιο θαλάσσιο απόθεμα στη Θάλασσα Ross, με 1,55 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. «Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε την προστασία του Ανταρκτικού Ωκεανού και να δημιουργήσουμε τη μεγαλύτερη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή στον κόσμο», αλλά «αυτή η πρόταση εμποδίζεται επί του παρόντος από την Κίνα και τη Ρωσία» στο πλαίσιο της CCAMLR, εξήγησε ο Sinkevicius.

Η CCAMLR είναι μια διεθνής επιτροπή που δημιουργήθηκε το 1982 με στόχο τη διατήρηση της θαλάσσιας ζωής της Ανταρκτικής και αποτελείται σήμερα από 25 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας, της Κίνας, της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αποφάσεις του απαιτούν την έγκριση όλων των μελών και η Ρωσία και η Κίνα δεν έχουν ακόμη υποστηρίξει τον ορισμό αυτών των τριών νέων περιοχών θαλάσσιας προστασίας. Επιπλέον, ένα ακόμη εμπόδιο προστέθηκε για την επίτευξη αυτού του στόχου: η ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς συνεργασία με μια επιτιθέμενη χώρα όπως η Ρωσία», είπε ο Σινκεβίτσιους. Ο Ευρωπαίος επίτροπος επεσήμανε ότι τώρα «όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία».

Κρίσιμα νερά για την υγεία του πλανήτη

«Οι ενέργειες της Ρωσίας καταστρέφουν την παγκόσμια τάξη, καταστρέφουν τις ζωές αθώων ανθρώπων, καταστρέφουν πόλεις της Ουκρανίας. Τώρα όλη η προσοχή πρέπει να εστιαστεί στον πόλεμο και στη διακοπή του πολέμου», σχολίασε. Ο Ανταρκτικός Ωκεανός είναι ένα μοναδικό οικοσύστημα στον πλανήτη και εξαιρετικά ευαίσθητο στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η υπερθέρμανση του πλανήτη καθιστά το στρώμα πάγου της Ανταρκτικής όλο και πιο ασταθές, κάτι που θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τις παράκτιες περιοχές του πλανήτη λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Ομοίως, τα νερά της Ανταρκτικής είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας των υπόλοιπων ωκεανών.
Το κριλ της Ανταρκτικής, για παράδειγμα, παίζει βασικό ρόλο στην απρρόφηση του άνθρακα και επιπλέον, το κυκλικό ρεύμα βοηθά στη διατήρηση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας σε όλο τον κόσμο μεταφέροντας ζωτικά θρεπτικά συστατικά.

Πηγή: Editorial EFEgreen/EFEverde

Μετάφραση – επιμέλεια: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος