Γιατί είναι σημαντικός ο καλός ύπνος και πώς θα κοιμόμαστε καλύτερα

Για τις συνήθειες που πρέπει να αποκτήσουμε προκειμένου να έχουμε έναν καλύτερο ύπνο, μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή Στούντιο 4, ο νευρολόγος-ειδικός ύπνου κύριος Νικόλαος Οικονόμου.


Σημαντική δεν είναι μόνο η ποιότητα του ύπνου, είπε ο κύριος Οικονόμου, αλλά και η ποσότητα, δηλαδή πόσες ώρες κοιμόμαστε. Τη σύγχρονη εποχή ο άνθρωπος κοιμάται λιγότερο, αφού εργάζεται περισσότερες ώρες και σε ακανόνιστα ωράρια. Η ενασχόληση μάλιστα με κάθε είδους ψηφιακή συσκευή στερεί τον ύπνο και επιβαρύνει την ποιότητά του.

Πολλές φορές η αϋπνία μπορεί να οφείλεται στην οθόνη της συσκευής που χρησιμοποιούμε, αφού το φως της οθόνης επιδρά διεγερτικά. Η έκθεση στο μπλε φως καταστέλλει την έκκριση της μελατονίνης, της ορμόνης που παράγεται τη νύχτα και προετοιμάζει το σώμα για ύπνο. Γυαλιά με φίλτρο για το μπλε φως ή ειδικές οθόνες μπορεί να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου.

«To 1/3 του ενήλικου πληθυσμού βρίσκεται σε συνθήκες στέρησης του ύπνου με δυσάρεστες συνέπειες», είπε ο κύριος Οικονόμου, υπενθυμίζοντας ότι παγκόσμια δυστυχήματα, οφείλονται σε άυπνους και κουρασμένους πολίτες.

Συνήθως επτά έως εννέα ώρες ύπνου είναι αρκετές, αλλά καλό είναι να «ακούμε» και το σώμα μας, αφού οι απαραίτητες ώρες ύπνου είναι διαφορετικές για τον κάθε άνθρωπο.

Τα σταθερά ωράρια, η άθληση και η σωστή διατροφή είναι παράγοντες οι οποίοι διευκολύνουν την ποιότητα του ύπνου.

Δείτε όλη τη συζήτηση στο βίντεο.

_____________________________________________________________________

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος