Κορονοϊός και διαβήτης: Αυξημένος ο κίνδυνος για παιδιά που νόσησαν

Τα παιδιά που έχουν αναρρώσει από Covid-19 φαίνεται να διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2, ανέφεραν την Παρασκευή ερευνητές στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Αυξημένος κίνδυνος διαβήτη έχει ήδη παρατηρηθεί μεταξύ των ενηλίκων που ανάρρωσαν από Covid, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες. Ερευνητές στην Ευρώπη ανέφεραν αύξηση του αριθμού των παιδιών με διαβήτη τύπου 1 από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Όμως η μελέτη του C.D.C είναι από τις πρώτες που εξέτασε μεγάλες βάσεις δεδομένων στις Ηνωμένες Πολιτείες για να εκτιμήσει την αύξηση νέων διαγνώσεων διαβήτη σε παιδιά κάτω των 18 ετών που είχαν Covid ή ήταν γνωστό ότι είχαν μολυνθεί από τον κοροναϊό.

Η μελέτη χρησιμοποίησε δύο βάσεις δεδομένων για να εξετάσει τις διαγνώσεις διαβήτη που έγιναν σε νέους κάτω των 18 ετών κατά τη διάρκεια ενός έτους ή περισσότερο, ξεκινώντας από την 1η Μαρτίου 2020, συγκρίνοντας αυτούς που είχαν Covid με αυτούς που δεν είχαν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν αύξηση νεαρών ασθενών με διαβήτη και στις δύο βάσεις δεδομένων, αν και τα σχετικά ποσοστά ήταν αρκετά διαφορετικά: βρήκαν 2,6 φορές αύξηση στις νέες περιπτώσεις διαβήτη μεταξύ των παιδιών στην πρώτη βάση και αύξηση μικρότερη του 30% στην άλλη βάση.

Η Sharon Saydah, ερευνήτρια στο C.D.C. και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης είπε ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο διαβήτης τύπου 2 μετά την Covid θα είναι μια χρόνια πάθηση σε αυτά τα παιδιά ή μια παροδική κατάσταση που υποχωρεί. (Ο διαβήτης τύπου 1 δεν είναι αναστρέψιμος.) Τα περισσότερα από τα παιδιά παρακολουθήθηκαν μόνο για 4,5 μήνες.

Το εύρημα υπογραμμίζει τη σημασία του εμβολιασμού όλων παιδιών, πρόσθεσε, και τη χρήση μέτρων όπως οι μάσκες και οι αποστάσεις, ειδικά για την προστασία των μικρότερων, που δεν μπορούν ακόμη να εμβολιαστούν.

«Είναι πολύ σημαντικό για τους κλινικούς ιατρούς, τους παιδιάτρους και τους γονείς να γνωρίζουν τα σημεία και συμπτώματα του διαβήτη, ώστε να μπορούν να κάνουν στα παιδιά τους τη διάγνωση», είπε η Saydah. Η αυξημένη δίψα, η συχνοουρία, η ακούσια απώλεια βάρους και η κόπωση είναι μερικά από τα ενδεικτικά συμπτώματα. Σημείωσε ότι η αύξηση βάρους και η καθιστική ζωή, που έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αποτελούν επίσης παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Πολλά από τα παιδιά στη μελέτη διαγνώστηκαν μόνο μετά από ένα επεισόδιο διαβητικής κετοξέωσης, μια απειλητική για τη ζωή επιπλοκή που εμφανίζεται όταν το σώμα δεν έχει αρκετή ινσουλίνη για να επιτρέψει το σάκχαρο του αίματος στα κύτταρα να χρησιμοποιηθεί για ενέργεια.

Η Saydah και οι συνεργάτες της δεν έκαναν διάκριση μεταξύ των τύπων διαβήτη, συμπεριλαμβανομένων τόσο του Τύπου 1 όσο και του Τύπου 2 στην ανάλυσή τους. Οι αυξήσεις παρατηρήθηκαν τόσο μεταξύ εκείνων που είχαν νοσήσει με Covid όσο και εκείνων που ήταν ασυμπτωματικοί αλλά βρέθηκαν θετικοί.

Μια άλλη μελέτη, που κυκλοφόρησε επίσης την Παρασκευή από το CDC, διαπίστωσε ότι δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech προστάτευαν τους νοσηλευόμενους νέους ηλικίας 12 έως 18 ετών από το σοβαρό πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο ή το MIS-C, το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί δύο έως έξι εβδομάδες μετά μόλυνση από τον ιό.

H Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό μίλησε τόσο για το σύνδρομο αυτό, όσο και για τον κίνδυνο  που διατρέχουν τα παιδιά που νόσησαν να αναπτύξουν διαβήτη.

Πηγή: nytimes.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος