Μ. Θεοδωρίδου: Για παιδιά κάτω των 18 δεν υπάρχει σύσταση για τρίτη δόση εμβολίου

Για το εμβολιαστικό πρόγραμμα των παιδιών, τις νέες μελέτες για τις μικρότερες ηλικίες και την εξέλιξη της πανδημίας, μίλησε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό.

Κάνοντας αναφορά στο άνοιγμα των σχολείων από σήμερα τόνισε ότι το μέλλον της επόμενης γενιάς εξαρτάται από την ανεμπόδιστη εκπαίδευση.

Σημείωσε δε ότι είναι πολύ ικανοποιητική η συμμετοχή των παιδιών στον εμβολιασμό και εξήγησε ότι για παιδιά κάτω των 18 δεν υπάρχει σύσταση για χορήγηση τρίτης δόσης. Όπως είπε, τρίτη δόση προβλέπεται για παιδιά κάτω των 18 που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή.

Όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου τα παιδιά που νοσούν και έχουν προγραμματίσει να εμβολιαστούν θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • Παιδιά και έφηβοι που νόσησαν ή νοσούν θα πρέπει να κάνουν μια δόση εμβολίου μετά από τρεις μήνες.
  • Αν έχει γίνει μία δόση πριν την νόσηση των παιδιών και των εφήβων, δεν χρειάζεται επιπλέον δόση.

Σχολιάζοντας μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 6 Ιανουαρίου και αφορά σε παιδιά 5 έως 11 ετών, που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της pfizer, σημείωσε ότι τα στοιχεία αποδεικνύουν την προστασία και αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Για τη νόσο MIS-C τόνισε ότι είχε επισημανθεί ο σπάνιος και υπαρκτός κίνδυνος, αλλά σύμφωνα με μελέτη από τις ΗΠΑ, δύο δόσεις εμβολίου της Pfizer προστατεύουν σε ποσοστό 91% από το σύνδρομο αυτό.

Επίσης αναφέρθηκε στο αυξημένο ποσοστό διαβήτη που παρατηρείται σε παιδιά κάτω των 18 ετών που νόσησαν από covid-19, κάτι που προκύπτει από διεθνείς μελέτες, τονίζοντας ότι η λοίμωξη αποτελεί αυξημένο παράγοντα για σακχαρώδη διαβήτη.

Κάνοντας τέλος αναφορά στη μετάλλαξη Όμικρον, σημείωσε ότι η εξάπλωση είναι ταχεία και εξήγησε για την τέταρτη δόση ότι είναι κάτι που θα συζητηθεί στο μέλλον και εξαρτάται ανάλογα και με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η ίδια χαρακτήρισε προς το παρόν την τέταρτη δόση άσκηση επί χάρτου, ενώ όταν ρωτήθηκε για αν συμμερίζεται την αισιοδοξία που εκφράζουν ορισμένοι ότι θα έχουμε τελειώσει με τον κορονοϊό την άνοιξη είπε ότι «καλή είναι η αισιοδοξία αλλά καλό είναι να ετοιμαζόμαστε και για κάθε άλλο ενδεχόμενο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος