Το κόκκινο φεγγάρι μαγνήτισε την υφήλιο

To φαινόμενο που κορυφώθηκε στις έξι παρά δέκα το πρωί στην Ελλάδα, απαθανατίστηκε  από κάθε γωνιά της γης, όπου ο ουρανός δεν ήταν… καλυμμένος από σύννεφα όπως στην Αττική.

Η Γη ευθυγραμμίστηκε με τη Σελήνη και τον Ήλιο, δίνοντας μία θεαματική ολική έκλειψη. Οι λίγες ακτίνες του Ηλίου που η Γη άφησε να περάσουν έδωσαν στη Σελήνη το έντονο κόκκινο χρώμα που τη συνόδευσε σε όλη την εξέλιξη του φαινομένου.
Φωτογραφίες από τη Γαλλία, την Αργεντινή, τις ΗΠΑ μαρτυρούν ότι το φαινόμενο έγινε ορατό σε ολόκληρη την εξέλιξή του στις περιοχές αυτές του πλανήτη όπου ο ουρανός ήταν καθαρός. Στη Νέα Υόρκη άνθρωποι βγήκαν στις πλατείες και τα πεζοδρόμια προσπαθώντας να απαθανατίσουν με τα κινητά τους την κόκκινη Σελήνη.
Το φαινόμενο δεν ήταν ορατό στις μεγάλες πόλεις της Ινδίας, όμως στο βορειο-ανατολικό τμήμα της χώρας ερασιτέχνες κατόρθωσαν να το παρακολουθήσουν με τα τηλεσκόπιά τους.

Ο  φακός του πρακτορείου ΕPA βρέθηκε στο Παρίσι.Το κόκκινο φεγγάρι μαγνήτισε την υφήλιο

Το κόκκινο φεγγάρι μαγνήτισε την υφήλιοΣε απόσταση 310 χιλιομέτρων από το Λονδίνο, η ακτή του Plymouth γέμισε θεατές.

Το κόκκινο φεγγάρι μαγνήτισε την υφήλιοΟ φακός του πρακτορείου ΑP, συνέλαβε το φεγγάρι «καθισμένο» σε ουρανοξύστες της Βαρσοβίας (Πολωνία).

Μαγευτικές εικόνες από το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής και την Αϊτή,  όπου οι κεραίες του βουνού Boutillier, εντάχθηκαν στην καλλιτεχνική φωτογραφία.

Το κόκκινο φεγγάρι μαγνήτισε την υφήλιο

Το κόκκινο φεγγάρι μαγνήτισε την υφήλιο

Το κόκκινο φεγγάρι μαγνήτισε την υφήλιοΟ φακός του πρακτορείου Reuters, έφτασε ως την έρημο Fayoun του Καΐρου  αλλά και ως τη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.

Το κόκκινο φεγγάρι μαγνήτισε την υφήλιο

Το «ματωμένο φεγγάρι», η «κόκκινη πανσέληνος», η έκλειψη σελήνης κι ένα αεροπλάνο, όλα σε ένα στη φωτογραφία από το Ιλινόις των ΗΠΑ.

Το κόκκινο φεγγάρι μαγνήτισε την υφήλιο

Επί ποδός ήταν και οι κάτοικοι του Καναδά,  όπως δείχνει η φωτογραφία από το Τορόντο.

Το κόκκινο φεγγάρι μαγνήτισε την υφήλιο

Ήταν η τέταρτη και τελευταία ολική σεληνιακή έκλειψη της τελευταίας διετίας και το φεγγάρι εμφανίσθηκε κατά 14% μεγαλύτερο και κατά 30% φωτεινότερο από  επειδή βρισκόταν στο κοντινότερο στη Γη σημείο της ελλειπτικής τροχιάς του (σε απόσταση 363.700 χιλιομέτρων).

Για τους μικρότερους των 33 ετών, ήταν η πρώτη ευκαιρία να δουν την “Υπερπανσέληνο”.

Η τελευταία φορά που συνδυάστηκε η υπέρλαμπρη σελήνη και μία ολική έκλειψη ήταν το 1982 και, σύμφωνα με τη NASA, η επόμενη θα είναι το 2033.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος