Το εργασιακό στρες σχετίζεται με εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια

Οι κυλιόμενες βάρδιες, η πολύωρη εργασία, και κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες, προκαλούν αυξημένο εργασιακό στρες, που, όπως ισχυρίζονται οι επιστήμονες, σχετίζεται με εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια. Αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο από τους εντατικούς ρυθμούς που αναγκάζονται να ακολουθούν οι εργαζόμενοι στη σύγχρονη εποχή, οι γιατροί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet, οι άνθρωποι που εργάζονται πολλές ώρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό και καρδιακό επεισόδιο.

  • Όσοι δαπανούν 40-48 ώρες στη δουλειά ανά εβδομάδα εμφανίζουν 10% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό, σε σύγκριση με όσους δουλεύουν 35-40 ώρες.
  • Για όσους εργάζονται έως και 54 ώρες, το ποσοστό κινδύνου ανεβαίνει στο 27% και ακόμη παραπάνω στο 33% για εκείνους που αναγκάζονται να ξεπεράσουν τις 55 ώρες εργασίας.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα αναλύοντας δεδομένα 25 διαφορετικών επιστημονικών ερευνών από Ευρώπη, ΗΠΑ και Αυστραλία.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (OSHA), περίπου 142.000 Ευρωπαίοι εργαζόμενοι πεθαίνουν κάθε χρόνο από αιτίες που σχετίζονται με επαγγελματικές ασθένειες.

Το εργασιακό στρες σχετίζεται με εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια

Oι βάρδιες και τα επαγγέλματα που… βλάπτουν

Νυχτοφύλακες, επαγγελματίες υγείας, εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις τηλεπικοινωνίες, στον ξενοδοχειακό τομέα και γενικά όσοι κάνουν νυχτερινές ή εναλλασσόμενες βάρδιες υποφέρουν πιο συχνά από:

  • γαστρεντερικά προβλήματα λόγω του ασταθούς ωραρίου φαγητού,
  • διαταραχές του κύκλου (αν πρόκειται για γυναίκες),
  • διαταραχές του ύπνου,
  • ασταθή σεξουαλική ζωή-μειωμένη λίμπιντο και
  • κατάθλιψη

Η νυχτερινή εργασία σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα

  • Όσοι εργάζονται με νυχτερινό ωράριο δυσκολεύονται να διατηρήσουν σχέσεις με φίλους, καθώς δεν έχουν δυνατότητα ούτε και για τηλεφωνική επικοινωνία.
  • Συχνά οι εργαζόμενοι αυτοί βιώνουν ένα αίσθημα κοινωνικής απομόνωσης.

Ο διευθυντής Καρδιολογίας του νοσοκομείου της Χίου, Νίκος Σμυρνιούδης, μιλάει στο ert.gr και στη ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ για τις κατηγορίες των επαγγελμάτων με τα περισσότερα καρδιολογικά προβλήματα, εξηγεί τι είναι το Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης (ή Σύνδρομο burnout) και τι είναι το εργασιακό στρες, και επισημαίνει τον ρόλο του ποιοτικού ύπνου στην υγεία μας.

“Υπάρχουν πολλές μελέτες, εδώ και χρόνια, που αναφέρονται στον συσχετισμό των πολλών ωρών εργασίας με διάφορα νοσήματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, όμως, στη συγκεκριμένη μελέτη, που είναι μεταανάλυση, που σημαίνει, δηλαδή, ότι η ομάδα των αναλυτών συμπεριέλαβε στα στοιχεία και σύγκρινε πολλές μελέτες από διάφορες χώρες, ότι αφορά 600.000 χιλιάδες άτομα, που είναι τεράστιο νούμερο. Έτσι, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πολλές ώρες εργασίας συνδέονται με την αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων και δευτερευόντως με τα καρδιακά. Δεν μας εκπλήσσει αυτό, καθώς γνωρίζαμε ήδη ότι υπήρχε συσχέτιση της πολύωρης εργασίας ακόμα και με καρκίνους , γαστρεντερικά και ψυχιατρικά προβλήματα” επισημαίνει ο κ. Σμυρνιούδης.

Οσον αφορά τα επαγγέλματα που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων υγείας, τονίζει:

“Οχι μόνο ο χρόνος, αλλά το είδος της εργασίας, κυρίως αυτές που έχουν να κάνουν με αυξημένη ευθύνη και στρες, όπως γιατροί, νοσηλευτές, δημοσιογράφοι και ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Το νυχτερινό ωράριο, και κυρίως το μεταβαλλόμενο, είναι χειρότερο για την υγεία κι έχει συσχετιστεί με γαστρεντερικά προβλήματα, λόγω ασταθούς ωραρίου φαγητού, αλλά και με διαταραχές ύπνου που οδηγούν σε προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη. Το σταθερό ωράριο, οι σταθεροί ρυθμοί, γενικά, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων”.

Το νυχτερινό ωράριο, και κυρίως το μεταβαλλόμενο, είναι χειρότερο για την υγεία κι έχει συσχετιστεί με γαστρεντερικά αλλά και ψυχιατρικά προβλήματα.

-κ. Σμυρνιούδη, ποια είναι τα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε ώστε να προλάβουμε την εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων στην υγεία μας;

Ουσιαστικά, είναι καλό να οργανώσουμε χρόνο μας, τις δραστηριότητές μας, έτσι ώστε να υπάρχει περιθώριο για μια…ανάσα, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τις απρόβλεπτες συνέπειες, να θέσουμε όρια στη δουλειά, κάνοντας συχνά διαλείμματα και να μην κουβαλάμε την εργασία μας στο σπίτι.

Ενα τσεκ απ μια φορά τον χρόνο, στις γυναίκες γυναικολογικός έλεγχος στον μαστό, τεστ ΠΑΠ, και ανάλογα με τους επιβαρυντικούς παράγοντες, κάποιες άλλες εξετάσεις, π.χ. αν υπάρχει κληρονομικότητα για στεφανιαία νόσο, να γίνεται η σχετική εξέταση, μπορούν να μας προφυλάξουν ή να μειώσουν τις  δυσάρεστες καταστάσεις που αφορούν την υγεία μας”.

Το εργασιακό στρες σχετίζεται με εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια

Η Διαταραχή Ύπνου λόγω Εργασίας σε Βάρδιες (SWSD)

Η SWSD είναι μια διαταραχή του ύπνου που επηρεάζει τους ανθρώπους που εργάζονται συχνά σε βάρδιες ή τη νύχτα. Περίπου το 20% του εργατικού δυναμικού στις χώρες του δυτικού κόσμου απασχολείται σε κάποια μορφή εργασίας σε βάρδιες. Τα ωράρια αυτά, που συνήθως είναι από τις 10 μ.μ. έως τις 6 π.μ., εναντιώνονται στο φυσικό κιρκάδιο ρυθμό ύπνου/εγρήγορσης του οργανισμού μας. Η SWSD συνίσταται σε ένα σταθερό και επαναλαμβανόμενο μοτίβο της διακοπής του ύπνου, που προκαλεί δυσκολία στον ύπνο, όπως χρόνια αϋπνία ή υπερβολική υπνηλία.

Τα πιο κοινά συμπτώματα της SWSD είναι η δυσκολία στον ύπνο και η υπερβολική υπνηλία.

Συμπτώματα της Διαταραχής Ύπνου λόγω Εργασίας κατά Βάρδιες (SWSD)

Δεν είναι απαραίτητο ότι κάθε εργαζόμενος σε βάρδιες υποφέρει από SWSD. Παρ’ όλ’ αυτά τα πιο κοινά συμπτώματα της SWSD είναι η δυσκολία στον ύπνο και η υπερβολική υπνηλία. Άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με τη SWSD μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία στη συγκέντρωση, πονοκεφάλους, κόπωση και έλλειψη ενέργειας. Ωστόσο, ο εργαζόμενος σε βάρδιες που τυχόν αντιμετωπίζει οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να μιλήσει με τον γιατρό του.

Συνέπειες Διαταραχής του Ύπνου λόγω Εργασίας σε Βάρδιες (SWSD) 

Οι συνέπειες της SWSD περιλαμβάνουν:

  • Αυξημένα αυτοκινητιστικά ατυχήματα
  • Αυξημένα εργατικά ατυχήματα και μειωμένη απόδοση στην εργασία
  • Αυξημένη αναρρωτική άδεια
  • Αυξημένη ευερεθιστότητα ή προβλήματα διάθεσης.

Ρεπορτάζ: Ασπασία Κακολύρη 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος