Πόλεις και κλιματική αλλαγή – Οι εκτιμήσεις των ειδικών για το μέλλον του πλανήτη

Περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού (περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι) ζει σήμερα στις πόλεις. Η εργασία, η μετακίνηση από και προς τη δουλειά και η ρύπανση του περιβάλλοντος ως «αποτέλεσμα» των καθημερινών μας δραστηριοτήτων, σχετίζονται άμεσα με όλα εκείνα που περιγράφουν τον καθημερινό, ανθρώπινο αγώνα για επιβίωση. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ως το τέλος του αιώνα, περίπου το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι συγκεντρωμένο στις πόλεις.

Η κλιματική αλλαγή καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτες τις πόλεις, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες, η άνοδος της στάθμης των θαλασσών και οι ακραίες μεταβολές του καιρού είναι φαινόμενα πιο δυσβάσταχτα στις αστικές περιοχές. Τα τσιμεντένια κτίρια απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία αλλά δεν συγκρατούν το νερό. Ως εκ τούτου, οι συνέπειες του καύσωνα και των ισχυρών βροχοπτώσεων είναι εντονότερες για τους κατοίκους των πόλεων.

Εάν οι άνθρωποι εξακολουθήσουν να εκπέμπουν (στην ατμόσφαιρα) αέρια του θερμοκηπίου, με τον τρέχοντα ρυθμό, η μέση θερμοκρασία του πλανήτη αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση από 3 έως 4 βαθμούς Κελσίου ως το τέλος του αιώνα, καθιστώντας αδύνατη την επιβίωσή μας σε ένα μεγάλο μέρος της Γης. Η δυσάρεστη αυτή πρόβλεψη μπορεί να διαψευσθεί και τα πράγματα να αλλάξουν, αν υπάρξουν σημαντικές μειώσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Κατά τη διάρκεια του λοκντάουν εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, σημειώθηκε πτώση-ρεκόρ των εκπομπών για το 2020, σε ποσοστό 7,5%. Ωστόσο, η μείωση που παρατηρήθηκε δεν είχε μεγάλη διάρκεια. Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού για την Ενέργεια (International Energy Agency/ ΙΕΑ) οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκαν κατά 2% τον Δεκέμβριο, συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2019.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες μιας ερευνητικής ομάδας στο πανεπιστήμιο του Ιλινόι (με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Lei Zhao)  ανεξάρτητα από το πόσο αυξάνεται η θερμοκρασία στον πλανήτη, η κατάσταση θα χειροτερεύσει στις πόλεις –με τη μέση θερμοκρασία τα καλοκαίρια να παρουσιάζει αύξηση μεταξύ 1,9 και 4,4 βαθμών Κελσίου πάνω από τα σημερινά επίπεδα. Αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας θα συνεπάγεται περισσότερους θανάτους σε περιοχές της Γης με λιγοστούς πόρους για την προσαρμογή στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και τον περιορισμό των επιπτώσεων της. Ως το 2100, οι πόλεις (σε διεθνή κλίμακα) θα είναι αρκετά πιο ζεστές σε σύγκριση με τις γύρω από αυτές περιοχές, επισημαίνεται σε σχετικό άρθρο της ιστοσελίδας του Bloomberg.

Συγκεκριμένα είναι τα «σενάρια» που αφορούν τις συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και χρησιμοποιούνται από τους ειδικούς, ως εργαλεία πρόγνωσης των μελλοντικών μεταβολών στο κλίμα και στη θερμοκρασία. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι -ως τα τέλη του αιώνα- η αύξηση της θερμοκρασίας στις πόλεις θα είναι πιο έντονη στις βόρειες ΗΠΑ, στον νότιο Καναδά, στην κεντρική και βόρεια Ασία, στη Μέση Ανατολή, στην Ευρώπη και στη βορειοδυτική Κίνα.

Τον Μάρτιο οι κάτοικοι στην Μουσκάτ πήραν μια «πρόγευση» σχετικά με το τι πρόκειται να συμβεί στις πόλεις της Αραβικής Χερσονήσου στο μέλλον. Η θερμοκρασία στην πρωτεύουσα του Ομάν τον προηγούμενο μήνα έφτασε τους 41,3 βαθμούς Κελσίου, κάτι που συνήθως συμβαίνει τον Ιούνιο. Μέχρι το 2100, η θερμοκρασία στην πόλη εκτιμάται ότι θα έχει παρουσιάσει αύξηση από 1,6 ως 3,8 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο.

Στο σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg παρουσιάζονται γραφήματα που αποτυπώνουν την εκτιμώμενη αλλαγή της θερμοκρασίας σε διάφορες πόλεις του κόσμου, στο μέλλον. Οι προβλέψεις των ειδικών αλλάζουν ανάλογα με τα «σενάρια» περί συγκέντρωσης αερίων του θερμοκηπίου (Representative Concentration Pathways/ RCP).

Στο μεταξύ, οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι στο Μπουένος Άιρες παρουσιάζουν άνοδο ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, με συνολική αύξηση κατά 1,3 βαθμούς Κελσίου κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Η υγρασία και η έλλειψη χώρων πρασίνου προβλέπεται ότι θα επιδεινώσουν την κατάσταση.

Η αύξηση της θερμοκρασίας στη Μελβούρνη αναμένεται να οδηγήσει στην επιδείνωση ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως τα κύματα καύσωνα, οι πυρκαγιές και οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τους προηγούμενους μήνες.

Σήμερα μερικές από τις πιο πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές στον κόσμο δοκιμάζονται συχνά από το φαινόμενο της παλίρροιας. Στις παράκτιες περιοχές, που αφορούν το 58% του παγκόσμιου πληθυσμού, παρουσιάστηκε άνοδος της στάθμης της θάλασσας από 7,8 σε 9,9 χιλιοστά ετησίως, σύμφωνα με έρευνα. Οι τιμές αυτές παρουσιάζονται σε σύγκριση με τον ρυθμό ανόδου της θαλάσσιας στάθμης παγκοσμίως, ο οποίος φτάνει τα  2,5 χιλιοστά ετησίως κατά μέσο όρο, τις τελευταίες δύο δεκαετίες.


Πηγή: bloomberg.com

Φωτογραφία: Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος