Βίντεο: Η κλιματική χρονομηχανή της NASA δείχνει τις αλλαγές στον πλανήτη μας

Δραστικές περικοπές στη χρήση ορυκτών καυσίμων. Αύξηση των δασών και κατανάλωση λιγότερου κρέατος. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις δράσεις που απαιτούνται σε αυτή τη δεκαετία για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τις προβιομηχανικές θερμοκρασίες, αναφέρει μια σημαντική έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας του ΟΗΕ για το κλίμα στις 4 Απριλίου 2022.

Παρά τις προειδοποιήσεις για την κλιματική αλλαγή που εξέδωσε η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) από το 1990, οι παγκόσμιες εκπομπές συνέχισαν να αυξάνονται την τελευταία δεκαετία, φθάνοντας στο υψηλότερο σημείο της ιστορίας τους.

Το αποτέλεσμα: οι παγκόσμιες εκπομπές είναι σε καλό δρόμο για να ξεπεράσουν το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου για την αύξηση της θερμοκρασίας που προβλέφθηκε στη συμφωνία του Παρισιού του 2015.

Το καλοκαίρι του 2023 ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημοσιεύθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2023.

Η τρίμηνη περίοδος από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο ξεπέρασε κατά πολύ τα προηγούμενα ρεκόρ, με μέση θερμοκρασία 16,8 βαθμούς Κελσίου, 0,66C πάνω από τον μέσο όρο.

Ο στόχος της συγκράτησης της μακροπρόθεσμης υπερθέρμανσης του πλανήτη εντός του 1,5 βαθμού Κελσίου απομακρύνεται από το στόχο, λένε οι ειδικοί σε θέματα κλίματος, καθώς τα κράτη δεν έχουν θέσει πιο φιλόδοξους στόχους, παρά τους μήνες καύσωνα-ρεκόρ σε ξηρά και θάλασσα.

Καθώς οι απεσταλμένοι συγκεντρώθηκαν στη Βόννη στις αρχές Ιουνίου για να προετοιμαστούν για τις φετινές ετήσιες συνομιλίες για το κλίμα τον Νοέμβριο στο Ντουμπάι, η μέση παγκόσμια επιφανειακή θερμοκρασία του αέρα ήταν πάνω από 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα για αρκετές ημέρες, δήλωσε η χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S).

Μέχρι το τέλος του αιώνα, χωρίς επιθετική δράση για το κλίμα, η υπερθέρμανση του πλανήτη εκτιμάται ότι θα φθάσει τους 2,8C.

Αλλά ακόμη και με το σημερινό επίπεδο θέρμανσης θα μπορούσαμε να περάσουμε πολλά κλιματικά σημεία καμπής.

Το ωκεάνιο ρεύμα που μεταφέρει θερμότητα από τους τροπικούς στο βόρειο ημισφαίριο, για παράδειγμα, είναι τώρα στο πιο αργό σημείο των τελευταίων 1.000 ετών – θέτοντας σε κίνδυνο τα ιστορικά καιρικά πρότυπα, αναφέρει η τελευταία πολυεπιστημονική έκθεση, η οποία περιλαμβάνει συνεισφορές από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ και το Γραφείο του ΟΗΕ για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών.

Σχεδόν ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός θεωρείται ιδιαίτερα ευάλωτος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής – πλημμύρες, ζέστη, ξηρασία, πυρκαγιές και καταιγίδες.

Μέχρι τη δεκαετία του 2050, πάνω από 1,6 δισεκατομμύρια κάτοικοι πόλεων θα ζεσταίνονται τακτικά με μέσες θερμοκρασίες τριών μηνών τουλάχιστον 35C.

Η Αρκτική θερμαίνεται τέσσερις φορές ταχύτερα από τον υπόλοιπο πλανήτη. Αυτό προκύπτει από μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications Earth & Environment τον Αύγουστο του 2022. Ξεχωριστή μοντελοποίηση από εμπειρογνώμονες δείχνει ότι ήδη από το 2035, ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής μπορεί να πέσει κάτω από 400.000 τετραγωνικά μίλια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος