Ένας θανατηφόρος εισβολέας καταστρέφει τους κοραλλιογενείς υφάλους της Βενεζουέλας

Μια δυσοίωνη σκιά στα γαλαζοπράσινα νερά της Καραϊβικής στα ανοικτά της Βενεζουέλας προέρχεται από έναν θανατηφόρο εισβολέα – ένα μαλακό κοράλλι που, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει προκαλέσει μια από τις πιο καταστροφικές εισβολές φυσικών βιοτόπων που έχουν καταγραφεί οπουδήποτε.

Το Unomia stolonifera, που κατάγεται από την Ινδονησία και τον Ινδο-Ειρηνικό, είναι ένας ροζ τύπος παλλόμενου κοραλλιού που ονομάζεται έτσι για τις χορευτικές κινήσεις του στα ωκεάνια ρεύματα.

Είναι ένα δημοφιλές διακοσμητικό ενυδρείου – όμορφο στην όψη και ανθεκτικό – με έναν απλό πολύποδα να κοστίζει 80 έως 120 δολάρια.

Είναι όμως και δολοφόνος επειδή εγκαθίσταται σε ιθαγενή σκληρά κοράλλια, βράχους, ακόμη και σε θαλάσσιο γρασίδι, τα οποία πνίγει και αντικαθιστά, καταστρέφοντας τελικά ολόκληρα οικοσυστήματα.

Στη βόρεια ακτή της Βενεζουέλας, η Unomia κυριαρχεί στο τοπίο του ωκεάνιου πυθμένα μετά την εισαγωγή της μέσω του παράνομου εμπορίου ενυδρείων πριν από περίπου 20 χρόνια.

«Πρόκειται για οικολογική καταστροφή», δήλωσε ο θαλάσσιος βιολόγος Χουάν Πέδρο Ρουίζ-Αλάις, διευθυντής του προγράμματος Unomia, που πήρε το όνομά του από τον εισβολέα τον οποίο ερευνά εδώ και χρόνια.

Τα ιχθυαποθέματα μειώνονται δραστικά στα ύδατα στα ανοικτά της Βενεζουέλας, καθώς οι ιθαγενείς ύφαλοι, οι οποίοι χρησιμεύουν ως φυτώρια και τόποι διατροφής, πεθαίνουν, δήλωσε στο AFP.

«Όταν ένας ύφαλος πεθαίνει, όταν καλύπτεται από την Unomia stolonifera, προκαλείται διαταραχή της τροφικής αλυσίδας», δήλωσε ο βιολόγος.

«Πρόκειται για ένα κοινωνικό, επισιτιστικό και οικονομικό πρόβλημα, επειδή διακυβεύεται ο βιοπορισμός των ψαράδων».

«Κανείς δεν ήξερε»

Όταν ο Ρουίζ-Αλλάις συνάντησε για πρώτη φορά τον εισβολέα το 2007, ήταν ένα άγνωστο είδος στην Καραϊβική και ακόμη και στον Ατλαντικό, θυμήθηκε. «Κανείς δεν ήξερε τι ήταν».

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Εθνικό Πάρκο Μοχίμα, ένα πανέμορφο αρχιπέλαγος που καλύπτει περισσότερα από 94.000 εκτάρια, και έκτοτε διαπιστώθηκε ότι έχει αποικίσει τα περισσότερα από αυτά τα νησιά.

Η πρώτη επιστημονική έκθεση δημοσιεύθηκε το 2014 και το κοράλλι αρχικά ταξινομήθηκε ως μέλος της ευρείας οικογένειας Xeniidae, προτού τελικά κατηγοριοποιηθεί το 2021 ως Unomia stolonifera.

Από τη Μοχίμα, έχει εξαπλωθεί δυτικά και ανατολικά στην Καραϊβική Θάλασσα.

Στα ανοικτά της βόρειας πολιτείας Anzoategui, έχει καταλάβει την έκταση που αντιστοιχεί σε 300 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Το κοράλλι εξαπλώνεται από αλιευτικά δίχτυα, άγκυρες και έρματα πλοίων.

«Είναι ένας μεγάλος αποικιστής», δήλωσε στο AFP ο Γκουστάβο Καρασκέλ, διευθυντής της Azul Ambientalistas, μιας περιβαλλοντικής ΜΚΟ.

«Πρωτοφανές»

Η απειλή επεκτείνεται πέρα από τα σύνορα της Βενεζουέλας: αξιωματούχοι λένε ότι ίχνη του Unomia έχουν βρεθεί κοντά στα νησιά Αρούμπα και Κουρασάο, καθώς και σε ύδατα στα ανοικτά της Κολομβίας και της Βραζιλίας – όπου προσκολλήθηκε σε μια εξέδρα άντλησης πετρελαίου αλλά ελέγχθηκε.

«Πρόκειται για ένα πρόβλημα που θα επηρεάσει ολόκληρη την Καραϊβική», δήλωσε ο Ρουίζ-Αλλάις. Όμως πουθενά δεν ήταν πιο καταστροφικό από ό,τι στη Βενεζουέλα.

«Πρόκειται για μια πρωτοφανή περίπτωση», δήλωσε ο συντονιστής του προγράμματος Unomia Μαριάνο Ονόρο.

Οι ψαράδες και οι τουριστικοί πράκτορες, που ανησυχούν για τον ταχύτατο πολλαπλασιασμό του κατακτητικού κοραλλιού, έχουν καταφύγει σε χειρωνακτική εξαγωγή.

Όμως οι ειδικοί λένε ότι αυτό δεν συνιστάται, επειδή τα θραύσματα που αποσπώνται μεταφέρονται από τις παλίρροιες και εγκαθίστανται για να δημιουργήσουν ακόμη περισσότερες αποικίες.

Το ιδιωτικά χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Unomia έχει αναπτύξει ένα μηχάνημα εξαγωγής με μια ομάδα μηχανικών, το οποίο αναμένει την έγκριση της κυβέρνησης για δοκιμές.

Το Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών της Βενεζουέλας και το υπουργείο οικοσοσιαλισμού έχουν ξεκινήσει έρευνα για την ταχεία εξάπλωση του κοραλλιού, αλλά δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε λύση. Προς το παρόν, το μέγεθος του προβλήματος είναι τέτοιο που η εξάλειψη του εισβολέα φαίνεται αδύνατη.

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ανακτήσουμε κάποιες περιοχές και να τις ελέγχουμε», δήλωσε ο Ονόρο.

Πηγή: AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος