Λιγότερο απ’ ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες θα επιβαρύνουν τα φυτά την κλιματική αλλαγή

Σύμφωνα με μια νέα αμερικάνικη έρευνα, χάρη στην «αυτορρύθμισή» τους, τα φυτά του πλανήτη φαίνεται πως, σε βάθος χρόνου, δεν θα επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα τόσο πολύ. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία στη Γη λόγω κλιματικής αλλαγής, τα φυτά θα απελευθερώνουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι φοβούνταν έως τώρα οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των «ειδικών», μέσα σε ένα έτος τα φυτά -κατά τη διαδικασία της αναπνοής τους- απελευθερώνουν τη νύχτα περίπου 117 έως 118 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου στην ατμόσφαιρα, εξαπλάσια ποσότητα σε σχέση με την καύση ορυκτών καυσίμων από τους ανθρώπους. Από την άλλη, μέσω της φωτοσύνθεσης, τα φυτά απορροφούν τη μέρα γύρω στα 120 δισκατομμύρια τόνους διοξειδίου, δηλαδή δύο έως τρία δισεκατομμύρια τόνους περισσότερους από ό,τι εκλύουν. Όταν όμως ανεβαίνει η θερμοκρασια του περιβάλλοντος, τότε τα φυτά απελευθερώνουν αυξημένο διοξείδιο, χωρίς να αυξάνουν αντίστοιχα και τις ποσότητες που απορροφούν.

Για να διαπιστώσουν οι ερευνητές το κατά πόσο ισχύει η ορθότητα των μέχρι σήμερα διατυπωμένων θεωριών πειραματίσθηκαν επί πέντε χρόνια με περίπου 1.200 δέντρα ηλικίας δύο ετών από δέκα διαφορετικά είδη της εύκρατης ζώνης, τα οποία βρέθηκαν σε ένα ελεγχόμενο εργαστηριακό περιβάλλον με αυξημένες κατά 3,5 βαθμούς Κελσίου θερμοκρασίες. Κατά την έρευνά τους κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, σε βάθος χρόνου, και τα δέκα είδη προσαρμόσθηκαν χωρίς πρόβλημα στις αυξημένες θερμοκρασίες (ανάλογες με τις πιθανές μελλοντικές λόγω κλιματικής αλλαγής). Η παρατήρηση αυτή έρχεται τελικώς σε αντίθεση με τις ως τώρα επιστημονικές εκτιμήσεις, οι οποίες προέβλεπαν ότι η αυξημένη θερμοκρασία θα έπρεπε να αυξήσει κατά 23% την απελευθέρωση του διοξειδίου του άνθρακα από τα φυτά. Στην πραγματικότητα, η αύξηση δεν ξεπέρασε το 5%. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Ριτς του Πανεπιστημίου της Μινεσότα έκαναν τη σχετική δημοσίευση της μελέτης τους στο περιοδικό “Nature”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος