Έρευνα: Τα όνειρα κατά τη διάρκεια του lockdown αντανακλούσαν την κλειστοφοβία και την έλλειψη ελέγχου που ένιωθαν οι άνθρωποι 

Παγιδευμένοι μέσα στο σπίτι, εγκλωβισμένοι σε ένα όχημα που δεν κινείται, ανήμποροι να ολοκληρώσουν φαινομενικά απλές εργασίες. Αυτά είναι μερικά από τα όνειρα που έβλεπαν πολλοί κατά τη διάρκεια του lockdown, σύμφωνα με νέα έρευνα του University College του Λονδίνου.

Όπως αναφέρει η Guardian στο σχετικό άρθρο της, οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερα από 850 όνειρα και εφιάλτες που υποβλήθηκαν διαδικτυακά στο Lockdown Dreams Project από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι στο αποκορύφωμα της πανδημίας, οι άνθρωποι συχνά ονειρεύονταν ότι είχαν απογοητευτικές και περιοριστικές εμπειρίες σε καθημερινά περιβάλλοντα, όπως το σπίτι τους.

Κλειστοφοβικές καταστάσεις, όπως το να αδυνατεί κάποιος να βγει από το σπίτι του επειδή είναι σπασμένο το χερούλι της πόρτας ή η κλειδαριά, αναφέρονταν συχνά στις αρχές της πανδημίας. Πολλοί επίσης ονειρεύονταν ότι έπρεπε να μείνουν μέσα στο σπίτι για να ξεφύγουν από ένα παράξενο ή αλλόκοτο γεγονός που συνέβαινε ακριβώς έξω από το σπίτι τους.

Για παράδειγμα, ένας ανέφερε ότι ονειρεύτηκε πως στον κήπο του βρίσκονταν επικίνδυνες αρκούδες, γεγονός που τον ανάγκασε να μείνει μέσα όπου ήταν ασφαλής. Συνολικά, η μελέτη διαπίστωσε ότι το 71% των ανθρώπων ανέφεραν ότι είδαν πιο έντονα όνειρα κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown.

«Στην αρχή, τα όνειρα είχαν πολύ μεγάλη σχέση με την κλειστοφοβία και την αίσθηση ότι είναι παγιδευμένοι», δήλωσε στην Guardian ο Τζέικ Ρόμπερτς, ένας από τους ερευνητές του προγράμματος.

«Όσο όμως η πανδημία προχωρούσε, τα όνειρα που έβλεπαν οι άνθρωποι ήταν γεμάτα προβλήματα που δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν. Ονειρεύονταν ότι προσπαθούσαν να πάνε από το ένα σημείο στο άλλο, και ότι ξαφνικά συνέβαινε κάτι αρκετά παράξενο. Κάτι δεν θα λειτουργούσε, το όχημα δεν θα πήγαινε εκεί που ήθελαν ή θα έπρεπε να το εγκαταλείψουν και να πάνε με τα πόδια. Όλα αυτά ήταν συνηθισμένα περιστατικά», εξήγησε ο Ρόμπερτς.

Η πανδημία εμφανιζόταν σπάνια στα όνειρα, αλλά συμβολικά εμφανιζόταν παντού, είπε ο Ρόμπερτς. Σε ένα από τα παραδείγματα που ανέφερε ο ερευνητής, ένα άτομο ονειρεύτηκε ότι έπρεπε να πιάσει ένα ψάρι προκειμένου να αποκτήσει έγγραφα που θα του επέτρεπαν να αποβιβαστεί από το πλοίο στο οποίο βρισκόταν.

Η οικογένεια ήταν επίσης σημαντικό κομμάτι των ονείρων των ανθρώπων, με πολλούς να αναφέρουν την αίσθηση της απώλειας αγαπημένων προσώπων, είτε πραγματικών είτε φανταστικών. Μερικές φορές οι άνθρωποι ονειρεύονταν ότι έβλεπαν φίλους και συγγενείς ακριβώς έξω από το σπίτι τους τους οποίους όμως δεν μπορούσαν να πλησιάσουν.

«Αλλά αυτό που έγινε ξεκάθαρο καθώς προχωρούσαμε, είναι ότι οι άνθρωποι ανέτρεχαν σε παιδικές αναμνήσεις, με τους ίδιους να είναι μαζί με άτομα που ίσως είχαν πεθάνει πριν από χρόνια», δήλωσε ο επιστήμονας.

Ο Ρόμπερτς πιστεύει ότι ίσως οι άνθρωποι που βίωναν τον πόνο της αδυναμίας να δουν τους αγαπημένους τους, προσπαθούσαν να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους και ταυτόχρονα αναζητούσαν παρηγοριά σε ένα ειδυλλιακό κομμάτι της παιδικής τους ηλικίας.

ΠΗΓΗ: The Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος