Έρευνα: Η άσκηση μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό σε άτομα με μεγάλη στένωση στις αρτηρίες τους

Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στον κίνδυνο στένωσης και εγκεφαλικού επεισοδίου, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του τρόπου ζωής και των γονιδίων.

Ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο σε ασθενείς με ιδιαίτερα φραγμένες καρωτίδες, διαπιστώνουν ερευνητές σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Physics of Fluids».

Αντίθετα, για τους υγιείς και για όσους έχουν μόνο ελαφρώς φραγμένες αρτηρίες, η άσκηση είναι ευεργετική για τη διατήρηση της υγιούς ροής του αίματος. Στους υγιείς ασθενείς ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός αυξάνει και σταθεροποιεί τη δύναμη αντίστασης που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα του αγγείου μειώνοντας τον κίνδυνο στένωσης. Αλλά για τους ασθενείς που ήδη εμφανίζουν στένωση, μπορεί να μην είναι τόσο ευεργετική.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα εξειδικευμένο υπολογιστικό μοντέλο για να προσομοιώσουν τη ροή του αίματος στις καρωτίδες σε τρία στάδια στένωσης, χωρίς απόφραξη, με ήπια απόφραξη 30% και με μέτρια απόφραξη 50%. Συνέκριναν την επίδραση του καρδιακού ρυθμού 140 παλμών ανά λεπτό που προκαλείται από την άσκηση, καθώς και καρδιακών ρυθμών ηρεμίας 67 και 100 παλμών ανά λεπτό. Για τις υγιείς και τις ήπιες περιπτώσεις η άσκηση βελτίωσε την υγεία της προσομοιωμένης καρωτίδας, αλλά τα αποτελέσματα για τη μέτρια απόφραξη ήταν ανησυχητικά.

Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στον κίνδυνο στένωσης και εγκεφαλικού επεισοδίου, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του τρόπου ζωής και των γονιδίων, αλλά οι συγγραφείς συνιστούν τον τακτικό έλεγχο της αρτηριακής υγείας για άτομα που κάνουν έντονη προπόνηση. Συνιστούν επίσης ένα προσεκτικά συνταγογραφημένο πρόγραμμα άσκησης για άτομα με μέτρια έως σοβαρή στένωση ή με ιστορικό εγκεφαλικών επεισοδίων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος