Επιστήμονες ανέπτυξαν νέα θεραπεία για ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της μακράς Covid

Array

Ένα κοκτέιλ δύο υπαρχόντων φαρμάκων θα μπορούσε να μετριάσει ή να εξαλείψει την εγκεφαλική «ομίχλη» σε ασθενείς με μακρά COVID-19, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Yale.

Η ερευνητική ομάδα κατάφερε να θεραπεύσει την «ομίχλη» εγκεφάλου σε οκτώ ασθενείς χορηγώντας τους γουανφακίνη (που χρησιμοποιείται συνήθως για τη ΔΕΠΥ) και το αντιοξειδωτικό Ν-ακετυλοκυστεΐνη (NAC), το οποίο στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία της υπερβολικής δόσης παρακεταμόλης και των αναπνευστικών ασθενειών.

Μέχρι στιγμής, η θεραπεία έχει δοκιμαστεί μόνο σε έναν μικρό αριθμό πασχόντων – κυρίως γυναίκες- αν και οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μελέτη φαίνεται πολλά υποσχόμενη για πιο εκτεταμένες κλινικές δοκιμές. Δεδομένου όμως του δυνητικά καταστροφικού και ευρέως διαδεδομένου αντίκτυπου της πάθησης, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι γιατροί θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο συνταγογράφησης γουανφακίνης στους ασθενείς.

«Υπάρχει ανεπάρκεια θεραπειών για την εγκεφαλική ομίχλη που προκαλεί η μακρά Covid, οπότε όταν συνέχισα να βλέπω τα οφέλη αυτής της θεραπείας στους ασθενείς, ένιωσα ότι ηταν καθήκον μου να διαδώσω αυτές τις πληροφορίες», εξήγησε ο νευρολόγος Αρμάν Φεσαράκι-Ζάντε.

Ο Φεσαράκι-Ζάντε αποφάσισε για πρώτη φορά να δοκιμάσει το κοκτέιλ φαρμάκων αφού εξέτασε τις φλεγμονώδεις επιδράσεις του Covid-19 στον ανθρώπινο οργανισμό. Η ομάδα δοκίμασε έκτοτε τη θεραπεία σε δώδεκα άλλους ασθενείς. Οι συμμετέχοντες λάμβαναν καθημερινά 600 χιλιοστόγραμμα NAC μαζί με ένα χιλιοστόγραμμα γουανφακίνης. Μετά από ένα μήνα, οι γιατροί αύξησαν τη δόση σε δύο χιλιοστόγραμμα. Και οι οκτώ συμμετέχοντες που ολοκλήρωσαν την κλινική δοκιμή ανέφεραν ότι η μνήμη τους βελτιώθηκε σημαντικά.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Neuroimmunology Reports».

ΠΗΓΗ: Independent

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος