Εντοπίστηκε καλαμάρι «φράουλα» με παράξενα μάτια στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνιας

Σε μια πρόσφατη βαθιά κατάδυση στη ζώνη του λυκόφωτος, ένα υποβρύχιο, εκατοντάδες μέτρα κάτω από το νερό, κινηματογράφησε ένα ασυνήθιστο πλάσμα: ένα κατακόκκινο σαν φράουλα καλαμάρι με απόκοσμα μάτια – το ένα μικρό και μαύρο και το άλλο μεγάλο, βολβοειδές και κίτρινο. Ο δε μανδύας του, μπορεί να φτάσει σε μήκος έως και τα 13 εκατοστά.

Αδιαφορώντας για τη βιντεοκάμερα, το καλαμάρι «φράουλα» (Histioteuthis heteropsis) περιπλανιόταν στο σκοτεινό σπίτι του στον ωκεανό, περιστρέφοντας και καμπυλώνοντας περιστασιακά τα οκτώ χέρια και τα δύο πλοκάμια του, καθώς κυμάτιζαν τα λευκά του πτερύγια.

Η θέαση του καλαμαριού η οποία συνέβη τον περασμένο μήνα, δεν ήταν εντελώς απροσδόκητη, αλλά δεν παύει να αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη για τους επιστήμονες.

«Τα βλέπουμε συχνά (μία στις τέσσερις φορές που κάνουμε κατάδυση), αλλά δεν είναι καθόλου άφθονα», δήλωσε στο Live Science ο Μπρους Ρόμπισον, ανώτερος επιστήμονας του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ενυδρείου του Monterey Bay (MBARI).

Οι ερευνητές που ελέγχουν ένα τηλεχειριζόμενο όχημα (ROV), γνωστό ως Doc Ricketts – ένα μη επανδρωμένο υποβρύχιο εξοπλισμένο με βίντεο εξαιρετικά υψηλής ευκρίνειας 4Κ – εντόπισαν το καλαμάρι σε βάθος 725 μέτρων, στο υποθαλάσσιο φαράγγι Μοντερέι στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνιας. Το φαράγγι, που φιλοξενεί ποικίλη θαλάσσια ζωή, έχει σχεδόν το ίδιο βάθος με το Γκραντ Κάνυον, καθιστώντας το ένα από τα βαθύτερα υποθαλάσσια φαράγγια στη δυτική ακτή των ΗΠΑ, σύμφωνα με το MBARI.

«Το καλαμάρι αυτό έχει ένα μεγάλο μάτι και ένα μικρό μάτι. Αυτά βοηθούν το καλαμάρι να κυνηγήσει για την τροφή του στη ζώνη του λυκόφωτος του ωκεανού. Το μεγάλο αριστερό μάτι κοιτάζει προς τα πάνω για να εντοπίζει τις σκιές που ρίχνει η λεία στα αμυδρά φωτισμένα νερά πάνω από αυτό», έγραψε η ομάδα στο Twitter.

Εντοπίστηκε καλαμάρι «φράουλα» με παράξενα μάτια στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνιας
(MBARI)

Εν τω μεταξύ, το μικρότερο δεξί μάτι του καλαμαριού κοιτάζει προς τα κάτω, αναζητώντας «λάμψεις βιοφωταύγειας που παράγονται από θηράματα ή θηρευτές που παραμονεύουν στα πιο σκοτεινά νερά κάτω», έγραψε το MBARI στο Twitter.

Ωστόσο, τα νεογνά του H. heteropsis γεννιούνται με δύο μάτια ίδιου μεγέθους. Καθώς μεγαλώνουν, το αριστερό τους μάτι μεγαλώνει απότομα και μέχρι την ενηλικίωση το μπορεί να είναι υπερδιπλάσιο του δεξιού, ανέφερε το MBARI.

Στην ξηρά, τα έντονα χρώματα κάνουν τα ζώα να ξεχωρίζουν, σηματοδοτώντας τους υποψήφιους συντρόφους ή εκπέμποντας μια προειδοποίηση για τοξικές άμυνες. Όμως, το έντονο κόκκινο χρώμα του H. heteropsis, το βοηθά να παραμείνει κρυμμένο στα βάθη του ωκεανού.

«Το κόκκινο φως δεν φτάνει στα βάθη της θάλασσας», ανέφερε το MBARI. «Εκεί, το κόκκινο φαίνεται μαύρο και βοηθά το καλαμάρι να κρύβεται από το βλέμμα των θηρευτών, όπως οι φάλαινες, τα δελφίνια, οι τόνοι, οι ξιφίες και οι καρχαρίες».

Το καλαμάρι «φράουλα» δεν πήρε το όνομά του μόνο από το κόκκινο χρώμα του- το κεφαλόποδο έχει σκούρες κηλίδες στο κόκκινο σώμα του που μοιάζουν με μικροσκοπικούς σπόρους φράουλας. Αυτές οι κηλίδες είναι στην πραγματικότητα φωτοφόρα, ή όργανα που παράγουν φως μέσω μιας χημικής αντίδρασης ή μέσω συμβιωτικών λαμπερών βακτηρίων. Το κεφαλόποδο χρησιμοποιεί τα φωτοφόρα του για να καμουφλαριστεί. Αυτό το βοηθά να αποφύγει τα αρπακτικά που διαφορετικά θα μπορούσαν να το διακρίνουν στη σκοτεινή ζώνη του λυκόφωτος, εξήγησε στο Live Science ο Ρόμπισον.

Ο ερευνητής πρόσθεσε ότι «ο κυματισμός του πτερυγίου του καλαμαριού βοηθά στην αργή πλεύση. Όταν θέλει να κινηθεί γρήγορα, προωθείται με την εκτόξευση νερού. Το νερό εισέρχεται μέσα στην κοιλότητα του μανδύα και στη συνέχεια μετακινείται μέσω του σιφονιού, σε απαλούς, ρυθμικούς παλμούς. Επίσης, διαθέτει μαλακά πτερύγια στους πλευρικούς του βραχίονες, όπως κάποια μαχητικά αεροσκάφη».

ΠΗΓΗ: Live Science

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος