Ανησυχητική αύξηση καπνίσματος και ατμίσματος στους εφήβους – Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως κοινωνικά «αξεσουάρ»

Το άτμισμα εξελίσσεται σε ένα από τα πιο ανησυχητικά φαινόμενα στις νεότερες ηλικίες, με ολοένα και περισσότερους ανηλίκους να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα, συχνά θεωρώντας λανθασμένα ότι πρόκειται για μια «αθώα» ή λιγότερο επιβλαβή συνήθεια από το κάπνισμα. Για το φαινόμενο αυτό μίλησαν στο ΕΡΤnews ο κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, προέδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πρόληψης του Καπνίσματο και η παιδοψυχολόγος Χριστίνα Μπογιατζή.

Ο κ. Μπεχράκης τόνισε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια αθώα εναλλακτική, αλλά ως μια μορφή εξάρτησης από τη νικοτίνη ήδη από τις πρώτες χρήσεις. Όπως υπογράμμισε, ακόμη και η δοκιμή του ηλεκτρονικού τσιγάρου μία ή δύο φορές μπορεί να οδηγήσει ένα παιδί σε μακροχρόνια εξάρτηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, το άτμισμα αποτελεί μια στοχευμένη πρακτική προσέγγισης παιδιών και εφήβων μέσω προϊόντων με γεύσεις και αρώματα, όπως φράουλα ή βανίλια, τα οποία καθιστούν τη νικοτίνη πιο ελκυστική στις μικρές ηλικίες.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη διάδοση του φαινομένου μεταξύ μαθητών και εφήβων, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει μετατραπεί σε ένα κοινωνικό «αξεσουάρ», συνδεδεμένο με την ανάγκη αποδοχής, ταύτισης με την παρέα και την αναζήτηση ταυτότητας. Η κ. Μπογιατζή εξήγησε ότι πολλοί νέοι συνδέουν το άτμισμα με μια αίσθηση ανεξαρτησίας και πρόωρης ενηλικίωσης, χωρίς να αντιλαμβάνονται πως στην πραγματικότητα οδηγούνται σε μια μορφή εξάρτησης.

Ανησυχητική αύξηση καπνίσματος και ατμίσματος στους εφήβους – Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως κοινωνικά «αξεσουάρ»
Πηγή: (AP Photo/Steven Senne)

Οι δύο ειδικοί συμφώνησαν ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με απαγορεύσεις ή σοκαριστικές εικόνες στα προϊόντα καπνού. Αντίθετα, έδωσαν έμφαση στην ανάγκη για συστηματική ενημέρωση και παιδεία, τόσο μέσα στα σχολεία όσο και στην οικογένεια. Ο κ. Μπεχράκης υπογράμμισε ότι απαιτείται μια οργανωμένη πανελλαδική και πανευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης για τις συνέπειες της νικοτίνης, ενώ επανέλαβε το μήνυμα: «Η γεύση φεύγει, η εξάρτηση μένει».

Από την πλευρά της, η κ. Μπογιατζή στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο των γονέων, εξηγώντας ότι οι έφηβοι δεν πείθονται μέσα από αυστηρές απαγορεύσεις ή κηρύγματα, αλλά κυρίως μέσα από το προσωπικό παράδειγμα και την ουσιαστική επικοινωνία. Όπως σημείωσε, ένας γονιός που καπνίζει δύσκολα μπορεί να πείσει το παιδί του να μην ατμίζει. Παράλληλα, υποστήριξε ότι τα παιδιά που έχουν ισχυρή αυτοεκτίμηση, αίσθηση ταυτότητας και ουσιαστικά ενδιαφέροντα είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν αποδοχή μέσα από εξαρτήσεις.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και η ευθύνη της πολιτείας, με τον κ. Μπεχράκη να εκφράζει την άποψη ότι δεν θα έπρεπε να είχαν αδειοδοτηθεί προϊόντα που προωθούν τη νικοτίνη μέσω ελκυστικών γεύσεων και συσκευασιών. Όπως ανέφερε, η σύγκρουση αφορά πλέον την αντιπαράθεση ανάμεσα σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και την προστασία των παιδιών από τη νικοτίνη.

Οι ειδικοί κατέληξαν ότι το άτμισμα δεν αποτελεί μια ακίνδυνη μόδα, αλλά ένα σοβαρό κοινωνικό και υγειονομικό ζήτημα, το οποίο απαιτεί ενημέρωση, πρόληψη και ενεργή συμμετοχή γονέων, εκπαιδευτικών και πολιτείας.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος