EMA: Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για σύσταση 4ης δόσης στον γενικό πληθυσμό

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνέντευξης Τύπου για την πορεία της πανδημίας, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να συστήσει την τέταρτη δόση εμβολίου κατά της Covid στον γενικό πληθυσμό.

Αυτό διευκρίνισε ο δρ Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της στρατηγικής εμβολιασμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού. Ο ίδιος ο Καβαλέρι είχε δηλώσει στην ενημέρωση Τύπου του Ιανουαρίου ότι δεν γίνεται να περιοριστεί η πανδημία με εμβόλια που γίνονται κάθε 3-4 μήνες και ότι η λύση αυτή δεν υποστηρίζεται από επιστημονικά στοιχεία. Μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν μάλιστα ότι οι πολλές δόσεις σε μικρές αποστάσεις μεταξύ τους θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα, αποδυναμώνοντάς το αντί να το ενισχύσουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την ομιλία του ο Δρ. Καβαλέρι έκανε αναφορά στα στοιχεία από το Ισραήλ. Η χώρα της Μέσης Ανατολής, πρωτοπόρος στην εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19, είναι στην πραγματικότητα η μόνη στον κόσμο που έχει εγκρίνει μια τέταρτη δόση για ορισμένες κατηγορίες πληθυσμού, εκείνες που είναι πιο εκτεθειμένες στον κίνδυνο μόλυνσης και σοβαρής νόσησης π.χ. άτομα άνω των 60 ετών, ευπαθείς ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και επαγγελματίες υγείας.

Από τα πρώτα αποτελέσματα μιας μελέτης, που διεξήχθη από επιστήμονες από το Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann διαπιστώθηκε ότι όταν η 4η δόση χορηγείται τουλάχιστον 4 μήνες μετά την προηγούμενη, είναι σε θέση να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας κατά περισσότερο από τέσσερις φορές σε σύγκριση με τις τρεις δόσεις.

Μια άλλη όμως προκαταρκτική έρευνα εκατοντάδων εργαζομένων στον τομέα της υγείας στο Ιατρικό Κέντρο Tel HaShomer’s Sheba έδειξε ότι η τέταρτη δόση ήταν λιγότερο αποτελεσματική έναντι της μετάλλαξης Omicron και δεν αποτρέπει τη μόλυνση. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η στρατηγική των τεσσάρων δόσεων, που εγκρίθηκε μετά από μια περίοδο προβληματισμού, εφαρμόστηκε στο Ισραήλ ακριβώς για να συγκρατήσει το κύμα της νέας, άκρως μεταδοτικής μετάλλαξης στη Νότια Αφρική.

Υπό το φως αυτών και άλλων ευρημάτων, τόσο από κλινικές δοκιμές όσο και από επιδημιολογικές έρευνες στον πραγματικό κόσμο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων πιστεύει επί του παρόντος ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία για τη σύσταση της τέταρτης δόσης στον γενικό πληθυσμό.

Τονίστηκε επίσης ότι ο κίνδυνος, εφόσον τα εμβόλια δεν διανέμονται και δεν χορηγούνται ομοιόμορφα σε πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο, θα είναι πάντα υπαρκτός και δεν πρέπει να υποτιμάται.

Πηγή: fanpage.it

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος