Covid-19: Οι πέντε πιο συνηθισμένοι μύθοι για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

Παρά το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί κατά του νέου κορονοϊού προχωρούν, δεν είναι λίγοι εκείνοι- τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς- που εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στα εμβόλια κατά του SARS-CoV-2. Σύμφωνα και με σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της Washington Post, πέντε είναι οι πιο διαδεδομένοι μύθοι σχετικά με τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19.

  • 1ος μύθος: Ορισμένα εμβόλια είναι καλύτερα από άλλα, γι’ αυτό είναι προτιμότερο κάποιος να περιμένει και να μην εμβολιαστεί άμεσα.

Στόχος όλων των συγκεκριμένων εμβολίων που έχουν κυκλοφορήσει ως τώρα είναι η προστασία από τον κορονοϊό, μέσω της δημιουργίας ανοσίας απέναντι στην πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-CoV-2, με την οποία ο ιός εισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα. Καθώς τα εμβόλια εστιάζουν σε αυτήν την πρωτεΐνη-«κλειδί», ωθούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να παράγει τα αντίστοιχα αντισώματα. Ως εκ τούτου, όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα νοσηλείας και πιθανώς την ασυμπτωματική μετάδοση του ιού. Μέχρι στιγμής, καμία έρευνα δεν έχει δείξει ότι υπάρχει κάποιο εμβόλιο που να εξασφαλίζει προστασία μεγαλύτερης διάρκειας ενάντια στον κορονοϊό. Σημειώνεται ότι για όλα κάποια στιγμή -το φθινόπωρο ή από το επόμενο έτος- θα χρειαστεί επαναληπτική χορήγηση.

  • 2ος μύθος: Οι νέοι άνθρωποι –και ιδιαίτερα όσοι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας- δεν είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν.

Ενώ, πράγματι, οι νεότεροι σε ηλικία άνθρωποι έχουν μικρότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν σοβαρά ή να χάσουν τη ζωή τους από τη νόσο Covid-19, ο κορονοϊός είναι επικίνδυνος και γι’ αυτούς. Σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης, περίπου το 30% των ασθενών από 18 έως 39 ετών που μολύνθηκαν από τον ιό, ακόμη και αν δεν νόσησαν βαριά, ταλαιπωρούνταν για μήνες από συμπτώματα «μακράς Covid-19» (νοητική «θολούρα», κόπωση, απώλεια γεύσης-όσφρησης κ.α.).

Επιπλέον, από στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) στις ΗΠΑ προκύπτει ότι περίπου το ένα τρίτο των θανάτων εξαιτίας της Covid-19 αφορά ασθενείς ηλικίας κάτω των 65 ετών. Ο υγιεινός τρόπος ζωής και η καλή φυσική κατάσταση αποτελούν, πράγματι, παράγοντες που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, δεν αρκούν για την προστασία απέναντι στον κορονοϊό. Επομένως, δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση ότι οι πιο νέοι δεν θα νοσήσουν σοβαρά και δεν θα χρειαστεί να νοσηλευτούν εξαιτίας του SARS-CoV-2. Συνεπώς είναι καλό και αυτοί να εμβολιάζονται.

  • 3ος μύθος: Δεν ξέρουμε κατά πόσο τα εμβόλια είναι ασφαλή, επειδή δημιουργήθηκαν βιαστικά.

Πρόκειται για επιχείρημα που χρησιμοποιείται από ορισμένους (και υγειονομικούς μεταξύ αυτών) οι οποίοι θέλουν να αποφύγουν τον εμβολιασμό. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συναντά κανείς «ειδήσεις» που προβάλουν συχνά τον παραπάνω ισχυρισμό. Εντούτοις, η αλήθεια είναι ότι τα εμβόλια κατά των κορονοϊών απασχολούν τους επιστήμονες εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία. Γι’ αυτό οι ειδικοί είχαν εντοπίσει ήδη ως βασικό «στόχο» την πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-CoV-2. Αυτή η περίοδος έρευνας και ανάπτυξης δέκα ετών είναι αντίστοιχη με εκείνη που έχει προηγηθεί για την ανάπτυξη άλλων εμβολίων. Όπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα, αν δεν υπήρχε ένα παρελθόν προσπάθειας, οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι πανεπιστημιακοί ερευνητές δεν θα είχαν αντιδράσει με τέτοια ταχύτητα εν μέσω της πανδημίας. Επιπλέον, σημειώνεται ότι και οι κλινικές δοκιμές των εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού ήταν μεγάλες και ελεγχόμενες, με μέγεθος ανάλογο περίπου -σε αριθμό συμμετεχόντων- των δοκιμών που έχουν γίνει για άλλα εμβόλια.

  • 4ος μύθος: Τα εμβόλια περιέχουν μη ασφαλή /ανήθικα συστατικά.

Πρόκειται για αβάσιμες- συνωμοσιολογικές ενστάσεις, όπως αναφέρεται και στο άρθρο της Washington Post. Τον γύρο του διαδικτύου έχουν κάνει –κατά καιρούς- αναρτήσεις και στο Facebook, σύμφωνα με τις οποίες τα εμβόλια κατά του κορονοϊού περιέχουν «τσιπάκια» με σκοπό την παρακολούθηση του ανθρώπου. Ακόμη, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι αρνητές των εμβολίων, σε αυτά μπορεί να χρησιμοποιούνται κύτταρα προερχόμενα από εκτρώσεις κ.α. Στο σχετικό δημοσίευμα διασαφηνίζεται ότι στην πραγματικότητα, κανένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού δεν χρησιμοποιεί υλικά από έμβρυα προερχόμενα από εκτρώσεις. Σημειώνεται πως τις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80, είχαν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή εμβολίων κυτταρικές καλλιέργειες από δύο έμβρυα εκτρώσεων, αλλά πλέον δεν υπάρχουν τέτοια «απομεινάρια» στα εμβόλια.

Όσο για τα «τσιπάκια» αναφέρεται ότι μερικά μπορεί απλώς να χρησιμοποιούνται κατά τη μεταφορά των εμβολίων, για την καταγραφή των δόσεων κα για τη διασφάλιση ότι τα εμβόλια δεν έχουν λήξει ή ότι είναι γνήσια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα «τσιπ» βρίσκονται στο εξωτερικό μέρος των συσκευασιών ή των συρίγγων και δεν εισάγονται στο ανθρώπινο σώμα. (Έτσι και αλλιώς, είναι αδύνατο να περάσουν μέσα από μια σύριγγα).

  • 5ος μύθος: Τα εμβόλια mRNA αλλάζουν τo DNA.

Κάποιοι από τους αρνητές των εμβολιασμών για την προστασία από τον κορονοϊό ισχυρίζονται ότι εμβόλια τεχνολογίας mRNA (όπως αυτά της Pfizer/BioNTech και της Moderna) τροποποιούν το γενετικό υλικό του εμβολιαζόμενου και ενδέχεται –όπως λανθασμένα υποστηρίζουν- να προκαλέσουν στειρότητα ή αυτοάνοσες διαταραχές στους ανθρώπους. Ωστόσο, όπως αναφέρεται και στο δημοσίευμα διάψευσης των σχετικών μύθων, δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση στους παραπάνω ισχυρισμούς. Και αυτό γιατί το mRNA του εμβολίου –το οποίο εισάγεται στο σώμα μέσα σε ένα νανοσωματίδιο από λιπίδια- δεν εισέρχεται καθόλου στο ανθρώπινο γονιδίωμα. Για την ακρίβεια παραμένει στον χώρο του κυττάρου εκτός του πυρήνα (όπου βρίσκεται το DNA) και συγκεκριμένα στα ριβοσώματα. Από εκεί καθοδηγεί την παραγωγή πεπτιδίων που μοιάζουν με την πρωτεΐνη-ακίδα, έτσι ώστε ο οργανισμός να αντιδράσει παράγοντας αντισώματα κατά του κορονοϊού.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ washingtonpost.com

Φωτογραφία: Creative Commons/ άδεια χρήσης:  CC Felipe Esquivel Reed-SA 4.0

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος