COVID-19: Ο Έλον Μασκ πραγματοποίησε μελέτη αντισωμάτων με τη συμμετοχή εργαζομένων της SpaceX

Περισσότεροι από 4.300 υπάλληλοι της SpaceX συμμετείχαν ως εθελοντές σε μελέτη αντισωμάτων έναντι της COVID-19 που συνεπιμελήθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Έλον Μασκ, το 2020.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό «Nature Communications», αναφέρει ότι τα άτομα που είχαν προσβληθεί από κορονοϊό και εμφάνισαν ήπια συμπτώματα, είχαν λιγότερη ανοσία από εκείνα που νόσησαν από αυτόν. Αυτό σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να έχουν μακροχρόνια ανοσία και επομένως μπορεί να επαναμολυνθούν. Παρόλα αυτά, «τα ακριβή επίπεδα που σχετίζονται με την προστασία από την επαναμόλυνση, παραμένουν ασαφή», σημειώνουν οι ερευνητές.

Οι υπάλληλοι της SpaceX κλήθηκαν μέσω email τον Απρίλιο του 2020 να συμμετάσχουν στη μελέτη, την ίδια περίοδο που ο Μασκ διέδιδε λάθος πληροφορίες σχετικά με τον ιό, σε εσωτερικά εταιρικά email και στο Twitter. Μιλώντας στους εργαζόμενους της SpaceX τον Μάρτιο του 2020, ο Μασκ είχε πει πως η πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους σε τροχαίο οδηγώντας από τη δουλειά προς το σπίτι, είναι πολύ μεγαλύτερη από το να πεθάνουν λόγω κορονοϊού.

Η SpaceX επαναχρησιμοποίησε τις ιατρικές εγκαταστάσεις που είχε ήδη πριν από την πανδημία, και στρατολόγησε ασκούμενους γιατρούς από τα κοντινά νοσοκομεία για να βοηθήσουν με τα διαγνωστικά τεστ. Από τους 4.300 εθελοντές, 120 βγήκαν θετικοί στον κορονοϊό. Από τους 120, το 61% δεν ανέφερε συμπτώματα. Οι επιστήμονες εξέτασαν τα δείγματα αυτών των ασθενών για να δουν πόσα αντισώματα είχαν παραχθεί.

Οι συντάκτες της μελέτης σημειώνουν ότι το 92% των εθελοντών ήταν άνδρες με διάμεση ηλικία 31 ετών, γεγονός βέβαια, που θα μπορούσε να επηρεάσει τα αποτελέσματα. Οι ερευνητές που εξακολουθούν να εργάζονται στη μελέτη δήλωσαν ότι έχουν ήδη παρατηρήσει ορισμένες περιπτώσεις επαναμόλυνσης σε εργαζόμενους που είχαν χαμηλό αριθμό αντισωμάτων. «Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν αντισώματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουν και ανοσία», δήλωσε η Galit Alter, μια από τους συν-συγγραφείς της μελέτης και καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Τα εμβόλια παράγουν επίσης πολύ ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση από τις περιπτώσεις με ήπια ή και χωρίς συμπτώματα, σημειώνουν οι συγγραφείς. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτή η έρευνα καθώς και άλλες παρόμοιες, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους αρμόδιους στην χάραξη στρατηγικής για τη διανομή των περιορισμένων δόσεων των εμβολίων.

Ο υφιστάμενος ιατρικός διευθυντής της SpaceX συνεργάζεται με έναν εμπειρογνώμονα μολυσματικών ασθενειών από το Χάρβαρντ και έναν γιατρό από το Ινστιτούτο Ragon για την ανάπτυξη του προγράμματος δοκιμών αντισωμάτων, σύμφωνα με την εφημερίδα «The Wall Street Journal».

Στη μελέτη συνεργάστηκαν 30 επιστήμονες από το MIT, το Χάρβαρντ, το Beth Israel Deaconess, το Howard Hughes Medical Center και την SpaceX. Η έρευνα έλαβε χρηματοδότηση από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, το φιλανθρωπικό ίδρυμα του Μασκ, τον επιταχυντή εμβολίων COVID-19 του Ιδρύματος Gates και το Ινστιτούτο Μεταφραστικής Έρευνας για τη Διαστημική Υγεία της NASA.

ΠΗΓΗ: TheVerge, BusinessInsider

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος