Ανθρωπογενή προέλευση έχουν τα 208, δηλαδή το 4% ή το 1 στα 25, από τα συνολικά 5.208 ορυκτά της Γης που έχουν αναγνωριστεί επίσημα από τη Διεθνή Ορυκτολογική Ένωση.
Τα ορυκτά αυτά έχουν σχηματισθεί χάρη στις ανθρώπινες δραστηριότητες και τα περισσότερα από αυτά «γεννήθηκαν» κατά τα τελευταία 200 χρόνια.
Από τα 208 αναγνωρισμένα ανθρωπογενή ορυκτά, τα 29 περιέχουν άνθρακα, ενώ ορισμένα έχουν βρεθεί στην Ελλάδα, όπως ο νεάλιθος και ο φιντλερίτης στα μεταλλεία Λαυρίου.
Αυτά είναι τα πορίσματα μιας νέας επιστημονικής έρευνας, η οποία για πρώτη φορά κατέγραψε σε ένα παγκόσμιο κατάλογο όλα τα ορυκτά του πλανήτη μας, τα οποία έχουν προέλθει χάρη στους ανθρώπους.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι, εξαιτίας των ανθρώπων, δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για να έλθουν σε επαφή μεταξύ τους χημικά στοιχεία και να προκληθούν γεωχημικές αντιδράσεις, που αλλιώς δεν θα είχαν συμβεί στη φύση.
Μετά την αύξηση του οξυγόνου, πριν από 2,2 δισεκατομμύρια χρόνια, οι άνθρωποι έχουν συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην ποικιλία των ορυκτών της Γης. Με αφορμή αυτή τη διαπίστωση, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, ο πλανήτης μας έχει πλέον εισέλθει σε μια νέα γεωλογική εποχή, την Ανθρωπόκαινο, που έρχεται να διαδεχθεί την Ολόκαινο (άρχισε πριν 11.700 χρόνια με το λιώσιμο των πάγων) και στην οποία οι άνθρωποι αφήνουν το αποτύπωμά τους στον πλανήτη σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Χέιζεν, επικεφαλής γεωεπιστήμονα του Ινστιτούτου Επιστημών Κάρνεγκι στην Ουάσιγκτον και διευθυντή του διεθνούς Παρατηρητηρίου Βαθέος ‘Ανθρακα, επισημαίνουν ότι τα περισσότερα ανθρωπογενή ορυκτά έχουν προέλθει από εξορυκτικές δραστηριότητες. Άλλα έχουν βρεθεί στα μεταλλουργεία, ενώ κάποια έχουν σχηματισθεί σε σωληνώσεις γεωθερμικών μονάδων, σε ναυάγια πλοίων και αλλού.
Σε κάθε περίπτωση, ένα φυσικό υλικό ήλθε σε επαφή με ένα άγνωστο για εκείνο περιβάλλον (π.χ. με το θαλασσινό νερό ή με το ξύλο) και, μέσα από μια χημική αντίδραση, σχηματίσθηκε ένα νέο ορυκτό.
Το «Συμβάν της Μεγάλης Οξείδωσης», δηλαδή η μεγάλη αύξηση του οξυγόνου που συνέβη στην ατμόσφαιρα της Γη πριν από περίπου 2,2 δισ. χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σχεδόν τα δύο τρίτα των περίπου 5.200 ορυκτών.
Οι άνθρωποι επιδρούν στον ανόργανο ορυκτό κόσμο, προκαλώντας τη δημιουργία νέων ορυκτών ως ένα υποπροϊόν των δραστηριοτήτων τους. Συνεχώς μετακινούν τεράστιες ποσότητες πετρωμάτων και ορυκτών, από το ένα μέρος της Γης στο άλλο. Για το λόγο αυτό, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι, υπάρχουν πολλά άλλα ανθρωπογενή ορυκτά που ακόμη δεν έχουν αναγνωρισθεί επίσημα.
Να σημειωθεί ότι, στον κατάλογο των 5.208 ορυκτών δεν περιλαμβάνονται όσα οι άνθρωποι παράγουν βιομηχανικά.
Δείτε εδώ τον επίσημο παγκόσμιο κατάλογο των ορυκτών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος