Συναγερμός στα νοσοκομεία – Μόνη λύση ο εμβολιασμός — Όσα αλλάζουν από Δευτέρα

Αλλαγές στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων έρχονται από τη Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία τίθενται σε ισχύ τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς που εξυπηρετούν αστικά κέντρα πόλεων, τροποποιείται το ωράριο των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου στα αστικά κέντρα.

Ειδικότερα, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου θα είναι ανοικτά κάθε ημέρα από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 21.00 το βράδυ τις καθημερινές.

Το μέτρο αυτό δεν αφορά στα supermarkets, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες) και τα φαρμακεία. Στα καταστήματα αυτά όμως διατηρείται ο περιορισμός στον αριθμό του κόσμου εντός χώρου, με όριο το ένα άτομο ανά εννέα τετραγωνικά μέτρα.

Στα κέντρα διασκέδασης, στους κλειστούς (εσωτερικούς) χώρους εστίασης, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, στα μουσεία, στις εκθέσεις, στα συνέδρια, στα γυμναστήρια και στα γήπεδα δυνατότητα πρόσβασης και δια ζώσης παρουσίας έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι ή εντός των τελευταίων έξι μηνών νοσήσαντες από τη νόσο COVID-19 ενήλικοι συμπολίτες μας. Οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι δεν έχουν δυνατότητα φυσικής πρόσβασης στους προαναφερθέντες χώρους.

Συναγερμός στα νοσοκομεία – Μόνη λύση ο εμβολιασμός — Όσα αλλάζουν από Δευτέρα

Στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, στους ανοικτούς (εξωτερικούς) χώρους εστίασης, στα κομμωτήρια, στους χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής και άλλους χώρους με συναφείς δραστηριότητες ή παροχής υπηρεσιών δυνατότητα πρόσβασης έχουν οι εμβολιασμένοι ή εντός των τελευταίων έξι μηνών νοσήσαντες από τη νόσο COVID-19 και οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι που έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο με PCR ή rapid test πριν από την παρουσία τους στο κατάστημα.

Τα παιδιά ηλικίας από 4 έως 17 ετών έχουν δυνατότητα πρόσβασης, σε όσους από τους προαναφερθέντες χώρους επιτρέπεται η παρουσία ανηλίκων, και μόνο εφόσον έχουν υποβληθεί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο self-test εντός των τελευταίων 24 ωρών αντίστοιχα πριν από την παρουσία τους στο χώρο. Τα παιδιά ηλικίας μέχρι 4 ετών έχουν δυνατότητα πρόσβασης χωρίς έλεγχο.

Στα φαρμακεία η πρόσβαση καταναλωτών είναι δυνατή χωρίς έλεγχο.

Ό,τι ίσχυε έως τώρα σε εμπορικά καταστήματα και ανοιχτούς χώρους εστίασης θα ισχύει πλέον και στην εκκλησία. Οι ανεμβολίαστοι πιστοί θα μπορούν να εισέρχονται στο εσωτερικό των ναών μόνο μετά από εργαστηριακό έλεγχο. Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει η Ιερά Σύνοδος μέσω τηλεδιάσκεψης για να καθορίσει τον τρόπο εφαρμογής των νέων διατάξεων.

Συναγερμός στα νοσοκομεία – Μόνη λύση ο εμβολιασμός — Όσα αλλάζουν από Δευτέρα

Εφιάλτης το τέταρτο κύμα της πανδημίας

Τα παραπάνω μέτρα ελήφθησαν με σκοπό την επιβράδυνση του πολύ επιθετικού τέταρτου κύματος της πανδημίας, το οποίο δηλώνει «παρών», με τους σκληρούς δείκτες να επιμένουν.

Οι νέες μολύνσεις βρίσκονται μία ανάσα από τα 8.000 κρούσματα και οι θάνατοι έφτασαν τους 91. Η κατάσταση αποτυπώνεται στα νοσοκομεία και είναι εφιαλτική.

Ενδεικτικά στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου 19 διασωληνωμένοι βρίσκονται εκτός ΜΕΘ καθώς τα 24 κρεβάτια της μονάδας είναι όλα κατειλημμένα. Αύξηση καταγράφεται στις νοσηλείες, οι οποίες είναι σχεδόν διπλάσιες από τα εξιτήρια. Άμεσα οι γιατροί του ΕΣΥ σε βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία θα ενισχυθούν από ιδιώτες συναδέλφους τους. Ήδη εθελοντές προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ενώ εστάλησαν και τα πρώτα 85 φύλλα πορείας.

Στη Θεσσαλονίκη κατέληξε ένας ανεμβολίαστος 19χρονος ο οποίος νοσηλευόταν επί ένα μήνα στην εντατική του Ιπποκράτειου νοσοκομείου. Είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού και ήταν ανοσοκατεσταλμένος.

Συναγερμός στα νοσοκομεία – Μόνη λύση ο εμβολιασμός — Όσα αλλάζουν από Δευτέρα
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Στην Πάτρα σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει διασωληνωμένο ένα βρέφος 2 μηνών. Οι γονείς προχώρησαν σε αεροβάφτιση  πριν από την εισαγωγή του στη Μονάδα.

Σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, επίσης στην Πάτρα, επτά άτομα νοσούν από κορονοϊό. Έχουν ενημερωθεί όλες οι εποπτεύουσες αρχές που εμπλέκονται, ενώ το βασικό είναι ότι κρατούνται στους θαλάμους απομονωμένοι από τους υπόλοιπους.

Έκκληση στους ανεμβολίαστους πολίτες να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους απηύθυναν από κοινού η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την συνάντησή τους. «Και η έκκληση την οποία κάνω στο πλαίσιο της επίσκεψης μου, είναι να μην έχουμε αχρείαστους θανάτους, διότι δυστυχώς η Ελλάδα δεν είναι στα ποσοστά εμβολιασμού που βρίσκονται κάποιες άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Είμαστε περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά μπορούμε να είμαστε πολύ καλύτεροι» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Συναγερμός στα νοσοκομεία – Μόνη λύση ο εμβολιασμός — Όσα αλλάζουν από Δευτέρα

Μονόδρομος ο εμβολιασμός

Τις τελευταίες ημέρες πάντως καταγράφεται αύξηση των εμβολιασμών τη στιγμή που περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι (575.000) άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Από αυτές τις ηλικίες των ανεμβολίαστων προέρχεται το 85% των διασωληνωμένων, καθώς και των νεκρών από κορονοϊό.

Ο εμβολιασμός των 2/3 των ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών (δηλ. περίπου 400 χιλιάδων ανθρώπων) θα μείωνε τις διασωληνώσεις κατά 80%, ενώ ο εμβολιασμός ενός 70χρονου (από πλευράς επίπτωσης στο σύστημα Υγείας) ισοδυναμεί με τον εμβολιασμό 31 νέων ανθρώπων.

Μέχρι το τέλος της ημέρας αναμένεται πάντως να ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη δόση για τους άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει 5,5 μήνες από τον εμβολιασμό τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος