Νέο πλαίσιο λειτουργίας καταστημάτων εστίασης, λιανεμπορίου και ψυχαγωγίας από Δευτέρα 22 Νοεμβρίου

Απο τη Δευτέρα τίθενται σε ισχύ, νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους.  Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, που προχώρησε νωρίτερα στην εξειδίκευσή τους, ξεκαθάρισε ότι η κοινωνία δεν θα κλείσει, και ανακοίνωσε αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, και στην άφιξη των εργαζομένων στις δουλειές τους.

«Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. ‘Ανω του 85 % στις κλίνες ΜΕΘ βρίσκονται άνθρωποι που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν, ενώ το ΕΣΥ πιέζεται αλλά αντέχει και παρέχει υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες» δήλωσε από το EKAB, ο υπουργός Θάνος Πλεύρης εξειδικεύοντας στη συνέχεια τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους που ανακοίνωσε χτες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μέτρα στην κατεύθυνση «ανοικτή κοινωνία, και χωρίς τιμωρητικό αλλά προστατευτικό χαρακτήρα για τους ανεμβολίαστους», όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Τρία στάδια στοχευμένων μέτρων:

  • Χώροι όπου μπαίνουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι ελεύθερα (π.χ. σουπερ μάρκετ, φαρμακεία, φούρνοι, κάβες). Ωστόσο στους χώρους αυτούς ισχύουν οι περιορισμοί του ενός ατόμου ανά 9τ.μ..
  • Χώροι όπου οι μη εμβολιασμένοι μπαίνουν μετά από εργαστηριακό έλεγχο (εκκλησίες, χώροι εργασίας).
  • Χώροι εστίασης, ψυχαγωγίας και διασκέδασης, όπου μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι με πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού. (π.χ. μουσεία, θέατρα, σινεμά).
  • Όπως διευκρινίστηκε στους εξωτερικούς χώρους εστίασης, που είναι ανοιχτοί και όχι περίκλειστοι από τζαμαρίες θα μπορούν να μπουν και οι μη εμβολισμένοι με εργαστηριακό τεστ 48 ωρών.

«Οι κλίνες ΜΕΘ έχουν υπερδιπλασιαστεί και διατίθενται 12.000 άτομα προσωπικό», είπε ο υπουργός Υγείας και αναφέρθηκε σε τρία στάδια για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν από τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ανεμβολίαστοι, εκτός από την εστίαση, δεν θα μπορούν να μπαίνουν:

  • σε γυμναστήρια, μουσεία, θέατρα, σινεμά κ.ά., ακόμα και με αρνητικό τεστ.

Θα έχουν πρόσβαση:

  • στις εκκλησίες με την επίδειξη αρνητικού τεστ
  • σε σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, κάβες, φαρμακεία  οι ανεμβολίαστοι μπορούν να μπαίνουν χωρίς τεστ, αρκεί να τηρείται ο κανόνας του ενός ατόμου ανά 9 τ.μ.

Σε όλους τους ανήλικους από 4 ετών, η είσοδος στους κλειστούς χώρους παραμένει με το self test να είναι απαραίτητο.

Κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Στους χώρους εργασίας το ωράριο θα είναι από τις 07:00 έως τις 09:30.

Αλλάζει το ωράριο λειτουργίας στο λιανεμπόριο

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος , τόνισε ότι από τη Δευτέρα, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα ΜΜΜ και σε συνδυασμό με το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλάζει το ωράριο λειτουργίας στο λιανεμπόριο.

  • Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 10:00 έως τις 21:00.

Διάρκειας επτά μηνών το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών

«Στο πλαίσιο της τρίτης δόσης όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι απαραίτητη και οι άνω των 60 θα πρέπει να την έχουν κάνει για να λογίζονται εμβολιασμένοι σε ένα πλαίσιο 7 μηνών. Αναλαμβάνουμε μία πρωτοβουλία στην ΕΕ το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό να υπολογίζει στο σκέλος που έχει να κάνει με τις μετακινήσεις και την τρίτη δόση», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

«Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη συμφωνία ότι η χώρα δεν πρόκειται να ξανακλείσει. Η κυβέρνηση έχει πάρει όλα τα μέτρα, και στην κάλυψη κενών και στην ενίσχυση προσωπικού και στη βοήθεια των ιδιωτικών κλινικών και το ΕΣΥ θα μπορέσει να ανταποκριθεί», τόνισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με ικανοποιητικό βαθμό ήδη υπάρχουν 900.000 προγραμματισμένα ραντεβού. Το 75% του ενηλίκου πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί.

Η επίταξη ήταν αναγκαίο μέτρο, είπε ο κ. Πλεύρης και συμπλήρωσε: «Τελικά θα χρειαστούμε στις περιοχές όπου πιέζεται το σύστημα 80 γιατρούς».

Eπιβλήθηκαν πρόστιμα 2.000.000 σε 15 ημέρες

Με διαγράμματα ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης, αναφέρθηκε στους αυστηρούς ελέγχους και στις παραβάσεις που έχουν διαπιστωθεί το τελευταίο τρίμηνο.

Νέο πλαίσιο λειτουργίας καταστημάτων εστίασης, λιανεμπορίου και ψυχαγωγίας από Δευτέρα 22 Νοεμβρίου

Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και συγκεκριμένα για τις εκκλησίες και «για μοντέλο Αυστρίας» ο κ. Πλεύρης απάντησε ότι δεν έχουμε lockdown για τους ανεμβολίαστους. Προφανώς οι έλεγχοι στις εκκλησίες συνεχίζονται, αλλά πρέπει και σε αυτούς τους χώρους να υπάρχει επιπλέον κίνητρο για τους ανεμβολίαστους, είπε ο υπουργός Υγείας.

Μέσα στο Νοέμβριο αναμένονται 10.000 χάπια κατά του κορονοϊού

Αυτό δήλωσε ο κ. Πλεύρης αναφερόμενος στις νέες θεραπείες για τις οποίες τόνισε ότι δεν υπάρχουν σε μαζική παραγωγή. Είναι για ειδικές κατηγορίες δύσκολης ανοσοιολογικής κατάστασης και υπάρχει συντονισμός με την ΗΔΙΚΑ για να ανοίξει η συνταγογράφηση, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, αναφέρθηκε.

Η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων το νέο πλαίσιο  στις επιχειρήσεις εστίασης, λιανεμπορίου και ψυχαγωγίας από Δευτέρα 22 Νοεμβρίου είναι ως εξής:

• Στα κέντρα διασκέδασης, στους κλειστούς (εσωτερικούς) χώρους εστίασης, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, στα μουσεία, στις εκθέσεις, στα συνέδρια, στα γυμναστήρια και στα γήπεδα δυνατότητα πρόσβασης και δια ζώσης παρουσίας έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι ή εντός των τελευταίων έξι (6) μηνών νοσήσαντες από τη νόσο COVID-19. Οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι δεν έχουν δυνατότητα φυσικής πρόσβασης στους προαναφερθέντες χώρους «για την προστασία, πρωτίστως, της δικής τους υγείας».

• Στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, στους ανοικτούς (εξωτερικούς) χώρους εστίασης, στα κομμωτήρια, στους χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής και άλλους χώρους με συναφείς δραστηριότητες ή παροχής υπηρεσιών δυνατότητα πρόσβασης έχουν οι εμβολιασμένοι ή εντός των τελευταίων έξι (6) μηνών νοσήσαντες από τη νόσο COVID-19 και οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι  που έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο με PCR ή rapid test πριν από την παρουσία τους στο κατάστημα.

• Τα παιδιά ηλικίας από 4 έως 17 ετών έχουν δυνατότητα πρόσβασης, σε όσους από τους προαναφερθέντες χώρους επιτρέπεται η παρουσία ανηλίκων, και μόνο εφόσον έχουν υποβληθεί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο self-test εντός των τελευταίων 24 ωρών αντίστοιχα πριν από την παρουσία τους στο χώρο. Τα παιδιά ηλικίας μέχρι 4 ετών έχουν δυνατότητα πρόσβασης χωρίς έλεγχο.

• Στα supermarkets, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες) η πρόσβαση καταναλωτών είναι δυνατή χωρίς έλεγχο. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή ισχύει ο επιπρόσθετος περιορισμός μέγιστης δυνατής ταυτόχρονης παρουσίας πελατών εντός του καταστήματος στο 1 άτομο ανά 9 τετραγωνικά μέτρα.

• Στα φαρμακεία η πρόσβαση καταναλωτών είναι δυνατή χωρίς έλεγχο.

• Προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς που εξυπηρετούν αστικά κέντρα πόλεων, τροποποιείται το ωράριο των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου στα αστικά κέντρα. Ειδικότερα, από τη Δευτέρα 22/11/2021, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου στα αστικά κέντρα θα είναι ανοικτά κάθε ημέρα από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 21.00 το βράδυ τις καθημερινές.

Το μέτρο αυτό δεν αφορά στα supermarkets, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες) και τα φαρμακεία.

•  Οι επιχειρήσεις κατά την είσοδο και την εξυπηρέτηση των πελατών τους σε εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων τους υποχρεούνται να ελέγχουν το επιδεικνυόμενο από τον πελάτη πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης ή διαγνωστικού ελέγχου. Ο έλεγχος πραγματοποιείται υποχρεωτικά από υπάλληλο της επιχείρησης, τον ιδιοκτήτη ή το νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης ή το εκάστοτε εξουσιοδοτημένο από την επιχείρηση πρόσωπο μέσω της ειδικής εφαρμογής “Covid Free GR”.

Η είσοδος και η εξυπηρέτηση αλλοδαπών πελατών που διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης από χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπεται με απλή επίδειξη του πιστοποιητικού με ταυτόχρονη επίδειξη εγγράφου απόδειξης ταυτοπροσωπίας (π.χ. διαβατήριο), χωρίς να απαιτείται ο έλεγχος με την ειδική εφαρμογή COVID Free GR.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος