Yπόθεση Novartis: Αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ – Λοβέρδου για την καταγγελία Τουλουπάκη περί παραποίησης εγγράφου

Προκαταρκτική εξέταση διέταξε η Εισαγγελία Αθηνών προκειμένου να ερευνηθεί, τι ακριβώς συνέβη με την μετάφραση εγγράφου από το FBI που είναι στη δικογραφία της Novartis από το 2017 και αφορά και την απαλοιφή του ονόματος του Ανδρέα Λοβέρδου.

Το θέμα κατήγγειλε η συνήγορος της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη, που διώκεται για σειρά κακουργημάτων σχετικά με τους δικαστικούς της χειρισμούς στην έρευνα για τις παράνομες πρακτικές του φαρμακευτικού κολοσσού.

ΣΥΡΙΖΑ: Σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ασκεί δριμεία κριτική και καλεί το Υπουργείο Εξωτερικών να δώσει εξηγήσεις.

 «Ενώ το πρωτότυπο αναφέρει ότι ο πρώην υπουργός “εισήγαγε” δύο φάρμακα της Novartis, στη μετάφραση αναφέρεται ότι τα δύο φάρμακα “εισήχθησαν” γενικά και αόριστα. Η ενέργεια αυτή αποτελεί σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο Novartis και επιβεβαιώνει την επιχείρηση συγκάλυψης και είχε στηθεί με σκοπό να “βαφτιστεί” ένα υπαρκτό και ομολογημένο σκάνδαλο σε δήθεν σκευωρία. Ιδίως όταν για την υπόθεση αυτή, αντί για τους πραγματικούς ενόχους, διώκονται οι εισαγγελείς διαφθοράς και οι δημοσιογράφοι, επειδή προσπάθησαν να ερευνήσουν το σκάνδαλο. Η κυβέρνηση πιάστηκε επ’ αυτοφώρω και οφείλει να λογοδοτήσει άμεσα για την καταγγελλόμενη παραποίηση του αμερικανικού εγγράφου από την μεταφραστική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών”.

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος έχει ήδη παρέμβει με σχετική ανάρτησή του στο twitter, επισήμανε πως «πρόκειται για μια προφανή παραποίηση του εγγράφου» και πρόσθεσε ότι «σε κάθε περίπτωση όμως το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ευθύνη εποπτείας ακόμα και επί των διαπιστευμένων μεταφραστών»

Γ. Οικονόμου: Ορισμένοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν θόρυβο

Ο Γιάννης Οικονόμου αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis σχετικά με το ζήτημα του κ. Λοβέρδου, παρέπεμψε στην ανακοίνωση του ίδιου. «Δεν έχουμε εμείς κανένα λόγο να εμπλακούμε στη διαδικασία και στη συζήτηση αυτήΟ κ. Λοβέρδος με πράγματα τα οποία νομίζω δίνουν απαντήσεις στα ερωτηματικά που δημιουργούνται, κατέθεσε τη δική του θέση.

Το Υπουργείο Εξωτερικών από την άλλη, επίσης, με ανακοίνωσή του χθες, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

«Κατέρρευσε η σκευωρία σε ό,τι αφορά στα περισσότερα πρόσωπα, εκτός από ένα που βρίσκεται σε εξέλιξη, τον κ. Λοβέρδο», συνέχισε υπογραμμίζοντας πως έρχεται η ώρα τώρα της Δικαιοσύνης «και ορισμένοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα θόρυβο για να αποπροσανατολίσουν από αυτό, το οποίο θέλει ο κόσμος να μάθει».

Ανδρέας Λοβέρδος: Λάσπη από τον ΣΥΡΙΖΑ

O Aνδρέας Λοβέρδος απάντησε με αιχμηρή δήλωση στον ΣΥΡΙΖΑ:

«Επιμένουν στη λάσπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται ξανά το όνομά μου για να εξυπηρετήσει τους γνωστούς σκοπούς του», αναφέρει ο κ. Λοβέρδος και τονίζει: «Είναι από αδιανόητο έως γελοίο να βάζουν και πάλι μπροστά έγγραφα γνωστά, δημοσιευμένα, κατατεθειμένα στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής από τον εν ενεργεία Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι.Αγγελή, αξιολογημένα και ενσωματωμένα στη δικογραφία από τον Ιούνιο του 2020. Ο σκοπός τους όμως είναι γνωστός: συνεχίζουν αυτό που κάνουν διαχρονικά, να σπιλώνουν, δηλαδή, πρόσωπα με τις ψευτοκατηγορίες των γνωστών κουκουλοφόρων».

ΣΥΡΙΖΑ: Τότε γιατί αφαιρέθηκε το όνομά του από τη μετάφραση;

«Δεν μας εκπλήσσει η απάντηση του κ. Λοβέρδου. Ακολουθεί την πάγια τακτική του κόμματος της Novartis: πουλάει τρέλα και ποντάρει στη μιντιακή ασυλία που απολαμβάνει.», απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ με νέα ανακοίνωση όπου επίσης αναφέρεται:

«Έτσι επιχειρούν να μετατρέψουν το σκάνδαλο σε σκευωρία, έτσι διώκουν δικαστές και δημοσιογράφους. Αποσιωπώντας και διαστρεβλώνοντας την αλήθεια με τη δύναμη που τους παρέχει η μιντιακή ολιγαρχία. Έτσι βρίσκεται και η Ελλάδα στον πάτο της Ευρώπης στην ελευθερία του Τύπου. Σε ένα ερώτημα όμως δεν απάντησε ο κ. Λοβέρδος. Αφού το έγγραφο είναι γνωστό και έχει κριθεί όπως λέει, γιατί στην μετάφραση έσπευσαν να αφαιρέσουν το όνομα του; Τι έχουν να φοβηθούν αφού είναι έτσι όπως τα λέει ο κ. Λοβέρδος;».

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: Δεν ανεχόμαστε καμία σκιά

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, σημείωσε:

Εμπιστευόμαστε απόλυτα την Ελληνική Δικαιοσύνη, που είναι η μόνη αρμόδια να συνεχίσει την εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης Novartis. Οι διαδικασίες πρέπει να επιταχυνθούν. Ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν ανεχόμαστε καμία σκιά.

Ζητάμε από το Υπουργείο Εξωτερικών να απαντήσει ξεκάθαρα για τη φερόμενη παραποίηση ενός εγγράφου το οποίο, όμως, έχει ήδη από διετίας κατατεθεί και αξιολογηθεί από τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη, στην ακριβή του μορφή, κανονικά μεταφρασμένο, χωρίς να παραλείπεται τίποτα.

ΜέΡΑ25: Αυτογελοιοποίηση της μεταφραστικής υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών

«Αδιανόητη είναι επίσης κι αυτή η πραγματική , πρωτοφανής στα χρονικά. Συγκάλυψη, απαλλαγές, διώξεις, “σβησίματα”, αλλοιώσεις, παραποιήσεις, μεταφράσεις, “ξηλώματα”, μα πάνω από όλα διαφθορά και διαπλοκή που παραπέμπουν ευθέως σε ένα κράτος που λειτουργεί με όρους παρακράτους», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος