Novartis: Παρέμβαση εισαγγελέα για το αν υπήρξε αλλοίωση εγγράφου του FBI

Tη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου και μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο εκδότης και δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης αναφορικά με το ζήτημα που ανέκυψε με τη μετάφραση εγγράφου, που περιλαμβάνεται στη δικογραφία του Αρείου Πάγου για την υπόθεση της Novartis για να διαπιστωθεί εάν υπήρξε αλλοίωση ή όχι του επίμαχου εγγράφου από το FBI.

Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα μετά από ανακοίνωση – καταγγελία του συνηγόρου της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη.

Ο συνήγορος της Β. Χειρδάρης στην ανακοίνωση που εξέδωσε, έκανε λόγο για αλλοίωση του εγγράφου κατά τη μετάφραση του από μεταφράστρια του υπουργείου Εξωτερικών με απάλειψη σημαντικών λέξεων που αναφέρονταν σε δωροληψία πρώην υπουργού. Η έρευνα ανατέθηκε σε εισαγγελέα της ποινικής δίωξης.

Οικονόμου: Έρχεται η ώρα της Δικαιοσύνης για την σκευωρία

Ο Γιάννης Οικονόμου αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis σχετικά με το ζήτημα του κ. Λοβέρδου, παρέπεμψε στην ανακοίνωση του ίδιου. «Δεν έχουμε εμείς κανένα λόγο να εμπλακούμε στη διαδικασία και στη συζήτηση αυτή. Ο κ. Λοβέρδος με πράγματα τα οποία νομίζω δίνουν απαντήσεις στα ερωτηματικά που δημιουργούνται, κατέθεσε τη δική του θέση. Το Υπουργείο Εξωτερικών από την άλλη, επίσης, με ανακοίνωσή του χθες, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

«Όσο πλησιάζει η ώρα που οι βασικοί πρωταγωνιστές που ενορχήστρωσαν τη σκευωρία της Novartis θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει, η χώρα μας έχει διαδικασίες και ανεξάρτητους θεσμούς. Θα βλέπουμε τέτοιου είδους ξεσπάσματα με «ξαναζεσταμένα» φαγητά, που με περίεργους συνειρμούς θα προσπαθούν να δημιουργήσουν ορισμένες εντυπώσεις. Η πραγματικότητα είναι ότι «κρέμασαν στα μανταλάκια», πολιτικά πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία δύο πρώην Πρωθυπουργούς. Κατέρρευσε η σκευωρία σε ό,τι αφορά στα περισσότερα πρόσωπα, εκτός από ένα που βρίσκεται σε εξέλιξη, τον κ. Λοβέρδο», συνέχισε υπογραμμίζοντας πως έρχεται η ώρα τώρα της Δικαιοσύνης «και ορισμένοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα θόρυβο για να αποπροσανατολίσουν από αυτό, το οποίο θέλει ο κόσμος να μάθει».

Novartis: Παρέμβαση εισαγγελέα για το αν υπήρξε αλλοίωση εγγράφου του FBI

Ο κ. Οικονόμου επισήμανε πως η Κυβέρνηση θα προσφύγει εναντίον της Novartis για να αποζημιωθεί η Ελληνική Πολιτεία, με τρόπο οργανωμένο, έτσι όπως θα έπρεπε για να είναι άρτια προετοιμασμένη και για να τύχει της αποδοχής που πρέπει, έτσι ώστε η χώρα να αποζημιωθεί από την τυχόν ζημία που θα αποφασιστεί ότι έπαθε, από τη συμπεριφορά της εταιρείας εδώ. «Όλα τα υπόλοιπα κινούνται στη σφαίρα της παραπολιτικής ή της τακτικής ορισμένων να αποφύγουν αυτό που είναι το κύριο και το ουσιαστικό. Να απαντήσουν, δηλαδή, στην Ελληνική Δικαιοσύνη για την εμπλοκή τους στην κατασκευή της σκευωρίας εναντίον πολιτικών τους αντιπάλων», συμπλήρωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επίσης ότι η δικαιοσύνη διερεύνησε όλο εκείνο το διάστημα τα πρόσωπα «που στοχοποίησε η τότε Κυβέρνηση με σκοπό να πλήξει την πολιτική τους υπόσταση, την αξιοπρέπεια τους, να τους οδηγήσει στη φυλακή».

Και πρόσθεσε: «Χωρίς στοιχεία, με κουκουλοφόρους μάρτυρες, που -όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια- κατέρρευσαν αυτά που είχαν ισχυριστεί. Έψαξε αυτούς τους ανθρώπους από χίλιες μεριές. Έψαξε, ό,τι υπήρχε στη διάθεσή της. Επιμένουμε στη μεγάλη εικόνα: Η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και θα αποφανθεί τι έγινε σε ό,τι αφορά στην ενορχήστρωση της σκευωρίας».

Κατρούγκαλος: Προφανής παραποίηση εγγράφου

Ερωτηθείς σε σχέση με την φερόμενη παραποίηση εγγράφου ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος έχει ήδη παρέμβει με σχετική ανάρτησή του στο twitter, επισήμανε πως «πρόκειται για μια προφανή παραποίηση του εγγράφου». Σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 «ενώ στο έγγραφο κατονομάζονται δύο πρόσωπα ότι έχουν πάρει χρήματα από την Novartis, στην μετάφραση έχει μείνει το κείμενο όπως είναι αλλά έχουν εξαφανιστεί με έναν μαγικό τρόπο οι αναφορές στα ονόματα αυτά. Είναι προφανές ότι αυτό δεν έχει γίνει από λάθος, δεν πρόκειται για μια λανθασμένη απόδοση ενός νοήματος, κάποιος ήθελε να εξαφανιστεί από την δικογραφία η συγκεκριμένη μνεία στα δύο ονόματα. Αυτό πρέπει να διερευνηθεί πάραυτα από την δικαιοσύνη».

Αυτές οι μεταφράσεις γίνονταν παλαιότερα από την μεταφραστική υπηρεσία, συμπλήρωσε, ενώ σήμερα γίνονται από διαπιστευμένους μεταφραστές οι οποίοι ελέγχονται και εποπτεύονται από το Υπ. Εξωτερικών. «Φαίνεται ότι η μετάφραση αυτού του εγγράφου έγινε σε μια μεταβατική περίοδο που υπήρχε η μεταφραστική υπηρεσία ακόμη, δεν είχε καταργηθεί. Σε κάθε περίπτωση όμως το Υπ. Εξωτερικών έχει ευθύνη εποπτείας ακόμα και επί των διαπιστευμένων μεταφραστών» υπογράμμισε.

Novartis: Παρέμβαση εισαγγελέα για το αν υπήρξε αλλοίωση εγγράφου του FBI

Κριθαρίδης: Αδιανόητα όσα αποκαλύπτονται

«Τα όσα αποκαλύπτονται για το τεράστιο σκάνδαλο της Novartis είναι πραγματικά αδιανόητα για οποιοδήποτε δήθεν κράτος δικαίου», υπογραμμίζει σε σημερινή του δήλωση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης.

«Αδιανόητη είναι επίσης κι αυτή η πραγματική αυτογελοιοποίηση της μεταφραστικής υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, πρωτοφανής στα χρονικά. Συγκάλυψη, απαλλαγές, διώξεις, “σβησίματα”, αλλοιώσεις, παραποιήσεις, μεταφράσεις, “ξηλώματα”, μα πάνω από όλα διαφθορά και διαπλοκή που παραπέμπουν ευθέως σε ένα κράτος που λειτουργεί με όρους παρακράτους. Η διαφθορά όμως αυτή, που είναι απόλυτα συστημική, γιγαντώθηκε μέσα από την μνημονιακή διαδικασία όπου περιορίστηκε ο αριθμός των “εκλεκτών” του συστήματος σε συνθήκες χρεοδουλοπαροικίας», σημειώνει και καταλήγει:

«Αυτή η διαφθορά δεν καταπολεμάται με την ενσωμάτωση σε αυτό το ίδιο σαθρό σύστημα και με τον προσεταιρισμό μιας μερίδας της ολιγαρχίας, δήθεν λιγότερο διαπλεκόμενης. Ούτε με την λογική και την αναπαραγωγή των κομμάτων-καρτέλ. Χρειάζεται ρήξη με το σύστημα αυτό της διαφθοράς και της διαπλοκής, αλλά και με ό,τι το γεννά, το τροφοδοτεί και το αναπαράγει».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος