Γ. Κατρούγκαλος στο Πρώτο: Δεν μπορώ να αποκλείσω ένα θερμό καλοκαίρι- Έχει αποθρασυνθεί η Άγκυρα (audio)

«Ζητάμε να γίνει έκτακτη σύγκληση της αρμόδιας επιτροπής στην βουλή. Πέρα από το γεγονός ότι και εδώ είπε ψέματα η κυβέρνηση, είχε δεσμευτεί με υπεύθυνη δήλωση του Υπ. Άμυνας ότι ό,τι στείλαμε στείλαμε, μάθαμε από τον Αμερικανό Υπ. Άμυνας για άλλη μεγάλη παράδοση όπλων και πρόσφατα από τον Καγκελάριο Σολτς για τα τεθωρακισμένα, ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Σε Ρυθμούς Επικαιρότητας» με τον Αλφόνσο Βιτάλη, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Η ανταλλαγή αυτή των πρώην σοβιετικών αρμάτων με τα γερμανικά δεν είναι βέβαιο ότι είναι καλή για τις αμυντικές ανάγκες της χώρας, υποστήριξε, προσθέτοντας ότι τα τεθωρακισμένα που παίρνουμε είναι και αυτά 30-40 χρόνια παλαιά και σημείωσε ότι η Τσεχία που έχει μικρότερες αμυντικές ανάγκες από εμάς δεν τα πήρε. Παράλληλα, υπάρχει και το ζήτημα από τα παίρνουμε, συμπλήρωσε, καθώς αν τα παίρνουμε από τα νησιά είναι σημαντικό πρόβλημα, την ίδια ώρα που υπάρχει η πίεση για αποστρατικοποίηση από την Τουρκία. Δεν είναι δυνατόν να την κάνουμε μόνοι μας εμείς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

«Δεν μπορώ να αποκλείσω ένα θερμό καλοκαίρι», τόνισε σε σχετική ερώτηση ο ίδιος, σημειώνοντας πως η έξαρση στην ρητορική της Άγκυρας προς αυτή την κατεύθυνση πηγαίνει. «Δεν σημαίνει αυτό όμως ότι θα έχουμε θερμό επεισόδιο. Πρώτα απ’ όλα είναι η πάγια πολιτική της Άγκυρας η οποία είναι αναθεωρητική και εκδηλώνεται με μια κυμαινόμενη επιθετικότητα. Δείχνει όμως ταυτόχρονα αυτή η έξαρση του τελευταίου διαστήματος ότι έχει αποθρασυνθεί η Άγκυρα από την αδυναμία της κυβέρνησης να πάρει συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφάλειας. Και δείχνει την γενικότερη αποτυχία μιας διπλωματίας που κατασκευάζει εικονικές πραγματικότητες είτε είναι περί της δήθεν απομόνωσης της Τουρκίας ενώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, ειδικά μετά την περίοδο της Ουκρανικής κρίσης. Εδώ, ο Πρόεδρος Ζελένσκι ζητά από την Τουρκία να είναι η εγγυήτρια δύναμη σε μια μελλοντική διπλωματική συμφωνία που είναι τραγική ιστορική ειρωνεία, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Τουρκία παραβίασε τις δικές της ευθύνες ως εγγυήτριας δύναμης στο Κυπριακό και αυτή ήταν η πρώτη χώρα που εισέβαλε σε μια άλλη μετά τον ΒΠΠ. Φαίνεται επίσης, ότι υπάρχει μια διαρκής έμφαση της κυβέρνησης στην επικοινωνία που συνδυάζεται πολλές φορές από την τάση της να μην λέει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό που με το περίφημο περιστατικό με τα τουρκικά αεροπλάνα που έφτασαν 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη, κάναμε μία μέρα να το μάθουμε. Η βάση της εξωτερικής πολιτικής πρέπει να είναι πάντα η αλήθεια. Και το δεύτερο που θα πρέπει να κάνει η εξωτερική πολιτική είναι να είναι διεκδικητική, να μην στηρίζεται στην λογική του πιστού και δεδομένου, αν είμαστε ο καλός μαθητής τότε οι άλλοι θα το εκτιμήσουν και θα έχουμε την επιβράβευσή μας. Δεν λειτουργεί έτσι η διπλωματία» ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

Βήμα προς την σωστή κατεύθυνση η απόφαση για την ρήτρα αναπροσαρμογής

Σχετικά με την απόφαση του Πρωτοδικείου για την προσωρινή απαγόρευση διακοπής ρεύματος, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως αυτή η δίκη «ρυθμίζει προσωρινά την κατάσταση μέχρις ότου έχουμε την μεγάλη δίκη, την δίκη των δικών, που θα λύσει μια για πάντα το νομικό ζήτημα όπως το έχουν θέσει και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι δικηγορικοί σύλλογοι». «Θεωρώ ότι είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Δεν είναι δυνατόν να κόβουν το ρεύμα σε ανθρώπους που δεν έχουν να πληρώσουν και μάλιστα ενόψει μιας ρήτρας που έχει καταγγελθεί από όλες τις πλευρές και η ίδια κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα την αλλάξει. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει μια τροπολογία η οποία έλεγε ακριβώς αυτό, μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκη να μην υπάρχει καμία διακοπή ρεύματος. Αυτό ουσιαστικά είναι που βλέπουμε τώρα με την δικαστική απόφαση, ένα μερικό βήμα προς την ίδια κατεύθυνση» υπογράμμισε.

Προφανής παραποίηση του εγγράφου της δικογραφίας NOVARTIS- Πρέπει να διερευνηθεί από την δικαιοσύνη

Ερωτηθείς σε σχέση με την φερόμενη παραποίηση εγγράφου της δικογραφίας NOVARTIS από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος έχει ήδη παρέμβει με σχετική ανάρτησή του στο twitter, επισήμανε πως «πρόκειται για μια προφανή παραποίηση του εγγράφου». Σύμφωνα με όσα είπε «ενώ στο έγγραφο κατονομάζονται δύο πρόσωπα ότι έχουν πάρει χρήματα από την Novartis, στην μετάφραση έχει μείνει το κείμενο όπως είναι αλλά έχουν εξαφανιστεί με έναν μαγικό τρόπο οι αναφορές στα ονόματα αυτά. Είναι προφανές ότι αυτό δεν έχει γίνει από λάθος, δεν πρόκειται για μια λανθασμένη απόδοση ενός νοήματος, κάποιος ήθελε να εξαφανιστεί από την δικογραφία η συγκεκριμένη μνεία στα δύο ονόματα. Αυτό πρέπει να διερευνηθεί πάραυτα από την δικαιοσύνη».

Αυτές οι μεταφράσεις γίνονταν παλαιότερα από την μεταφραστική υπηρεσία, συμπλήρωσε ενώ σήμερα γίνονται από διαπιστευμένους μεταφραστές οι οποίοι ελέγχονται και εποπτεύονται από το Υπ. Εξωτερικών. «Φαίνεται ότι η μετάφραση αυτού του εγγράφου έγινε σε μια μεταβατική περίοδο που υπήρχε η μεταφραστική υπηρεσία ακόμη, δεν είχε καταργηθεί. Σε κάθε περίπτωση όμως το Υπ. Εξωτερικών έχει ευθύνη εποπτείας ακόμα και επί των διαπιστευμένων μεταφραστών» υπογράμμισε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος