Βίλια: Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά – Επικεντρώνουν στο νότιο μέτωπο αποτρέποντας επέκταση (video – φωτογραφίες)

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές στη Νέα Δάφνη Μεγάρων, καθώς μαίνεται η φωτιά στο πευκοδάσος στη νότια απόληξη του όρους Πατέρας. Απομακρύνεται πλέον ο κίνδυνος για τους οικισμούς που κινδύνεψαν μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης από τη μεγάλη πυρκαγιά στα Βίλια, η οποία – σύμφωνα με την Πυροσβεστική – παρουσιάζει καλύτερη εικόνα και οριοθετήθηκε.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν όλοι οι επικεφαλής που επιχειρούν στην περιοχή, η εικόνα της πυρκαγιάς σε όλη την έκταση που κάλυψαν οι φλόγες από την περασμένη Δευτέρα που ξεκίνησε, είναι κατά πολύ βελτιωμένη  και δεν απειλούνται οικισμοί. Σε επιφυλακή βρίσκονται τόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις, όσο και κάτοικοι της περιοχής.

Πλέον υπάρχει ακόμα ένα μέτωπο στο νότιο κομμάτι της πυρκαγιάς, που πέρασε από το όρος Πατέρας και κατευθύνεται προς το Καντήλι Μεγάρων και το Πεδίο Βολής. Εκεί έχουν επικεντρωθεί όλες οι δυνάμεις – επίγειες και εναέριες -για να αποτρέψουν την επέκταση στον κάμπο των Μεγάρων.

«Η φωτιά έχει οριοθετηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της, χωρίς όμως να είναι ακόμα σε απόλυτο έλεγχο. Μέλημά μας είναι η οριοθέτηση της φωτιάς και η εξασφάλιση οδών διαφυγής», επισήμανε στην ενημέρωση για τις πυρκαγιές ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Τα εναέρια μέσα που διατέθηκαν και επιχείρησαν από το πρωί στην πυρκαγιά περιοδικά ήταν 22 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων 3 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού, 2 από τη Ρωσία και ενός από τα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και 11 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200. Αυτήν την ώρα επιχειρούν και θα επιχειρούν μέχρι να πέσει η νύχτα, 13 ελικόπτερα και 6 αεροσκάφη.

Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 461 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 166 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, αλλά και από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Ακόμα, στην περιοχή έχει ενεργοποιηθεί και ομάδα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Πυροσβεστικού Σώματος, δηλαδή τα drones, που δίνουν εικόνα της πυρκαγιάς από ψηλά, ενώ για τη συνδρομή στο συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Π.Σ., το τελευταίο 24ωρο, από ώρα 19:00 της 18-08-2021 έως ώρα 19:00 της 19-08-2021 εκδηλώθηκαν 55 δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Παραμένουν σε γενική επιφυλακή όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Με απόφαση της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, κατόπίν αιτήματος του Δημάρχου Χρήστου Ε. Στάθη, κήρυξε τις Δημοτικές Ενότητες Βιλίων, Μάνδρας και Οινόης του Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας-Ερυθρών-Οινόης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι και τις 6 Φεβρουαρίου 2022.

Όσα προηγήθηκαν

Ανυπολόγιστη είναι η οικολογική καταστροφή, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου μέχρι χθες το πρωί είχαν γίνει στάχτη 75.000 στρέμματα γης, στην πλειοψηφία τους πυκνό πευκοδάσος.δ

Στην περιοχή Καραούλι, ενδεικτικά, οι ανυπολόγιστες καταστροφές αποτυπώνονται στις παρακάτω φωτογραφίες.

Διακόπηκε η κυκλοφορία προς Πόρτο Γερμενό-Βίλια, στην λεωφόρο Καταδρομών από τη Νέα Ζωή στα Μέγαρα στο ρεύμα προς όρος Πατέρα και στην Λ. Καταδρομών από τον Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου επίσης προς το όρος Πατέρα.

Την εκτίμηση ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 ημέρες για να ελεγχθεί η μεγάλη φωτιά στα Βίλια, εξέφρασε  ο αντιστράτηγος και υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ε.α., Ανδριανός Γκουρμπάτσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8

Κυβερνητική απόφαση για περαιτέρω ενίσχυση από ξένα πεζοπόρα τμήματα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στα στελέχη του Σώματος, ενώ ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση στο τέλος της κρίσης θα μεριμνήσει ώστε να κλείσει κάθε πληγή.

Νέα πυρά για τη διαχείριση των πυρκαγιών εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενος ρεπορτάζ περί επικινδυνης κατάστασης στις πτήσεις του ρωσικού Ιλιούσιν, για άλλα εναέρια μέσα, υποστηρίζει ότι το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη δεν προέβλεψε να υπάρχει «Σύνδεσμος» και το ρωσικό αυτενεργούσε, χωρίς εντολές. «Αν ισχύουν οι πληροφορίες αποδεικνύεται ότι ο συντονισμός στην αντιμετώπιση των καταστροφών, βρίσκεται σε μηδενικό επίπεδο. Όπως και ο τρόπος λειτουργίας και συντονισμού του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη», επισημαίνει ο βουλευτής του κόμματος, Χρήστος Σπίρτζης.

«Την ώρα της κρίσης, το επιτελικό κράτος κατέρρευσε», αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής και δίνει στη δημοσιότητα βίντεο για τις πυρκαγιές. «Ο κ. Μητσοτάκης ας ασχοληθεί επιτέλους σοβαρά με το πρόβλημα, αρκετά με τα επικοινωνιακά shows» σημειώνει η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

«Οι υποδομές είναι ανύπαρκτες. Πρέπει τώρα να διεκδικηθούν μέτρα. Δόθηκαν μόνο 30.000 ευρώ για διάνοιξη δασικών δρόμων» επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα το μέλος της Π.Γ. του ΚΚΕ, Γιάννης Πρωτούλης.

«Με απαράδεκτες μεθοδεύσεις καθυστερούν την παροχή των ενισχύσεων στους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών, ενώ αναλώνονται σε επικοινωνιακές πομφόλυγες χωρίς ουσία» σημειώνουν από την Ελληνική Λύση.

«Ο πρωθυπουργός απτόητος προωθεί το σχέδιο της ντε φάκτο παράδοσης των δασών στους εθνικούς νονούς, που εδώ θα παρουσιαστούν ως “ανάδοχοι αναδάσωσης”» τονίζουν από το ΜέΡΑ25.

Πηγή: ΕΡΤ / ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ρεπορταζ: Κώστας Παπαδόπουλος – Ηλίας Κούκος – Μάριος Κωνσταντινίδης – Νίκος Καπόγλης – Δημήτρης Γκάτσιος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος