Βίλια – φωτιά: Αδιάκοπη μάχη με τις αναζωπυρώσεις κοντα σε Οινόη και Πανόραμα

Τιτάνια μάχη σε πολλά μέτωπα δίνεται και σήμερα στην περιοχή των Βιλίων. Η πύρινη λαίλαπα κατακαίει σε μια ευρεία περίμετρο που εκτείνεται από την περιοχή Καραούλι, σε διάσπαρτες εστίες σε Παλαιοχωρι, Παλιοκούνδουρα και Αγ. Γεώργιο, σε μια ζώνη από τους πρόποδες του όρους Πατέρα έως την κορυφογραμμή του, και σε ένα μέτωπο που μαίνεται από την πίσω πλευρά του βουνού προς τη Μάνδρα. Ανησυχία προκαλεί το μέτωπο προς τους οικισμούς Οινόη και Πανόραμα.

Βίλια – φωτιά: Αδιάκοπη μάχη με τις αναζωπυρώσεις κοντα σε Οινόη και Πανόραμα

Επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν μάχονται με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις και τις αλλαγές του αέρα, ενώ ξεκίνησαν επιχειρήσεις από αέρος πέντε ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το Beriev-200. Ολονύχτια ήταν η προσπάθεια να μην επεκταθεί η φωτιά μέσα στον οικισμό των Βιλίων.

Ανυπολόγιστη η οικολογική καταστροφή, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου μέχρι χθες το πρωί είχαν γίνει στάχτη 75.000 στρέμματα γης, στην πλειοψηφία τους πυκνό πευκοδάσος.

Διακόπηκε η κυκλοφορία προς Πόρτο Γερμενό-Βίλια, στην λεωφόρο Καταδρομών από τη Νέα Ζωή στα Μέγαρα στο ρεύμα προς όρος Πατέρα και στην Λ. Καταδρομών από τον Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου επίσης προς το όρος Πατέρα.

Αυτήν την ώρα πιχειρούν 427 πυροσβέστες, 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου των 143 πυροσβεστών από την Πολωνία με 46 οχήματα. Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά της Περιφέρειας και των ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Την εκτίμηση ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 ημέρες για να ελεγχθεί η μεγάλη φωτιά στα Βίλια, εξέφρασε  ο αντιστράτηγος και υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ε.α., Ανδριανός Γκουρμπάτσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή την ώρα είναι βελτιωμένη η κατάσταση και δεν κινδυνεύουν άμεσα οι οικισμοί Αγία Παρασκευή, Καραούλι και Θέα, για τους οποίους είχε γίνει σύσταση απομάκρυνσης των κατοίκων από τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Καταστράφηκαν ολοσχερώς σπίτια στους πρόποδες του οικισμού Θέα – Οδοιπορικό

Το τεράστιο μέτωπο και η αλλαγή της φοράς του ανέμου οδήγησε τις φλόγες στα πρώτα σπίτια στον οικισμό Θέα προκαλώντας ζημιές.

Ο ρεπόρτερ Κ. Παπαδόπουλος βρέθηκε νωρίτερα στα σημεία όπου λίγο πιο πριν λίγη ώρα ήταν στο έλεος της φωτιάς. Εικόνα καταστροφής και απόκοσμο τοπίο με τους καπνούς να βγαίνουν ακόμα από τους κορμούς των δέντρων. Η φλόγες έφτασαν και κοντά στα πρώτα σπίτια στον οικισμό Πανόραμα χωρίς να προκαλέσουν ζημιές.

Δείτε το βίντεο

Όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης Λ. Κοσμόπουλος δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση από το 112. Μας ανησυχεί το μέτωπο στο Καραούλι, όπου πνέουν άνεμοι και εχει γίνει αρκετή καταστροφή. Δεν είναι ενιαίο το μέτωπο, είπε διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τα Βίλια.

Πρόγνωση για τους άνεμους στα πύρινα μέτωπα

Οι άνεμοι σήμερα θα είναι βοριάδες, Βόρειοι,  Βορειοδυτικοί. Από τις 10:00 και μέχρι τις 18:00 θα είναι ενισχυμένοι στην περιοχή των Βιλίων έως τα 4 μποφόρ και θα εξασθενήσουν και πάλι προς το βράδυ.

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορταζ Κ. Παπαδόπουλος, Ηλ. Κούκος, κάμερα: Κ. Τσεκούρας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος