Βίλια: Συνεχίζεται η γιγάντια «μάχη» – Απετράπησαν τα χειρότερα – Αναζωπυρώσεις (video και φωτογραφίες)

Το ξημέρωμα της Πέμπτης βρίσκει τις πυροσβεστικές δυνάμεις στα Βίλια, αφού τελικά απέτρεψαν τα χειρότερα μέσα στον οικισμό, να συνεχίζουν τον τιτάνιο αγώνα τους με στόχο τις αναζωπυρώσεις στις περιοχές Παλαιοκούνδουρα, Άγιο Γεώργιο και Καραούλι. Με κάθε μέσο προσπαθούσαν όλη τη νύχτα να ανακόψουν τις φλόγες, οι επίγειες δυνάμεις με τη συνδρομή εθελοντών κατοίκων, αλλά και Πολωνών πυροσβεστών, ώστε να σωθούν σπίτια που κινδύνευαν μέσα στον οικισμό, πράγμα που τελικά επιτεύχθηκε. Με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη και τα εναέρια μέσα. H Πέμπτη, η μέρα που ήδη ξημέρωσε, θα είναι μια δύσκολη μέρα από πλευράς ανέμων αφού όλη η Αττική όπως και η νότια Εύβοια θα βρίσκεται στο πορτοκαλί σε επικινδυνότητα. Ωστόσο η επικράτηση βορειοανατολικών ανέμων αναμένεται να στρέψει τη φωτιά προς τα καμένα. Από αργά το βράδυ της Τετάρτης, όπως αναφέρθηκε σε έκτακτο δελτίο της ΕΡΤ, η εικόνα ήταν καλύτερη με τη φωτιά σε ύφεση, σε σύγκριση με το απόγευμα, αλλά κοντά σε σπίτια. Παράλληλα, βαριά εκσκαπτικά μηχανήματα, είχαν ανοίξει αντιπυρικές ζώνες. Συνεχής ήταν και η αλλαγή της φοράς των ανέμων, κάτι που δυσχέραινε το έργο της κατάσβεσης. Ωστόσο, οι άνεμοι ώρα με την ώρα εξασθενούσαν.

Όπως δήλωσε κατά τη σχετική ενημέρωση που πραγματοποίησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στα Βίλια παρεμβαίνουν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, ο Ελληνικός Στρατός, η Περιφέρεια, Δήμοι, εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής.

«Η αναποτελεσματικότητα μετά το μεσημέρι, χάλασε την προσπάθεια των προηγούμενων ωρών που είχε κρατήσει την πυρκαγιά μακριά από τα Βίλια. Τις τελευταίες ώρες η κατάσταση ξέφυγε. Η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτη», δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης 18/8 από τα Βίλια ο Δήμαρχος Χρήστος Ε. Στάθης.

Βίλια: Συνεχίζεται η γιγάντια «μάχη» – Απετράπησαν τα χειρότερα – Αναζωπυρώσεις (video και φωτογραφίες)Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης μιλώντας στην ΕΡΤ αργά το απόγευμα έκανε λόγο για μεγάλη βραδιά, ωστόσο επισήμανε ότι δεν έχει δοθεί εντολή εκκένωσης, κατόπιν εισήγησης της ηγεσίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Λεωφορεία είναι έτοιμα ώστε να μεταφερθεί κόσμος, εφόσον χρειαστεί. Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης μιλώντας στην ΕΡΤ, επίσης το απόγευμα της 18/8, μίλησε για δύο σπίτια κοντά στον οικισμό, τα οποία έχουν, όπως είπε, παραδοθεί στις φλόγες. «Παντού υπάρχουν μέτωπα», πρόσθεσε σχετικά.

Βίλια: Συνεχίζεται η γιγάντια «μάχη» – Απετράπησαν τα χειρότερα – Αναζωπυρώσεις (video και φωτογραφίες)

Νωρίτερα, αργά το μεσημέρι της Τετάρτης, η πυρκαγιά πλησίασε σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό. Ωστόσο, δεν έφτασε εκεί και δεν έγινε εκκένωση του οικισμού καθώς όλες οι δυνάμεις έχουν δημιουργήσει “τείχος” για να εμποδίσουν το μέτωπο, το οποίο βρίσκεται κοντά στον επαρχιακό δρόμο Βιλίων-Πόρτο Γερμενού, καίγοντας μια μεγάλη έκταση στο όρος Πατέρας και στο τρίγωνο Βίλια-Άγιος Γεώργιος-Άγιος Σωτήρας.

Συνεχιζόταν η προσπάθεια ελέγχου του νοτίου τμήματος της πυρκαγιάς προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα, με ενέργειες διάνοιξης ζωνών για αποφυγή της επέκτασης προς Καντήλι και Μελετάκι. Υπάρχει συνεχής αλλαγή της φοράς του ανέμου, αλλά έχουν ενισχυθεί τα ενάερια μέσα που επιχειρούν στην πυρκαγιά τόσο σε ελικόπτερα όσο και σε αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev-200.

Η μάχη με τις φλόγες στην περιοχή συνεχίζεται. Οι αναζωπυρώσεις είναι ο μεγάλος «εχθρός» των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Η πρόγνωση για τους ανέμους στα πύρινα μέτωπα

Μετεωρολόγος: Παναγιώτης Γιαννόπουλος

Ο χάρτης της επικινδυνότητας

Βίλια: Συνεχίζεται η γιγάντια «μάχη» – Απετράπησαν τα χειρότερα – Αναζωπυρώσεις (video και φωτογραφίες)

Όσα προηγήθηκαν

Η φωτιά αρχικά μαινόταν στο όρος Πατέρα, καίγοντας πυκνό δάσος. Το μέτωπο εκτεινόταν σε μια απόσταση 20 χιλιομέτρων.

Ολημερίς επιχειρούσαν 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν, ο Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 14 μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Τη νύχτα της Τρίτης 17/8 απειλήθηκε ο οικισμός Θέα χωρίς ευτυχώς να καούν σπίτια είπε στον ρεπόρτερ της ΕΡΤ Κ. Παπαδόπουλο ο δήμαρχος Μάνδρας.

Με δραματικό τόνο περιέγραψε την κατάσταση στο πύρινο μέτωπο των Βιλίων ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Από τις 6» τονίζοντας ότι εκτείνεται σε μεγάλο μήκος.

Aνέφερε πως τη νύχτα της Τρίτης, κάηκαν οι κατασκηνώσεις της εκκλησίας στο Μελετάκι Μάνδρας ενώ μια σοβαρή αναζωπύρωση το βράδυ στα Βίλια έθεσε σε κίνδυνο πυροσβέστες, οι οποίοι ευτυχώς απεγκλωβίστηκαν χωρίς να πάθουν κάτι. Αυτήν την ώρα τα Βίλια είναι ασφαλή η φωτιά είναι μακριά, είπε.

«Η φωτιά έχει βρει ένα πολύ πυκνό δάσος που δεν μπορούμε να πλησιάσουμε και καίει. Είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Μιλάμε για ένα μέτωπο με πάρα πολύ μεγάλη περίμετρο όπου δεν υπάρχει δυνατότητα επίγειας πρόσβασης και δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε από τα εναέρια, περιμετρικά, στο σύνολό της. Παρατηρείται το φαινόμενο λόγω της απουσίας αέρα να γίνονται προσπάθειες και να είναι σαν να ρίχνουμε ένα βότσαλο στη λίμνη καθώς απλά δημιουργείται «κυματισμός» από τις φλόγες δεξιά –  αριστερά. Τροφοδοτείται περιμετρικά η φωτιά και έχουμε σοβαρό πρόβλημα» είπε.

«Ελπίζουμε με τα εναέρια να βοηθήσουν την κατάσταση μέχρι να μπορέσουν οι επίγειες δυνάμεις να βρουν έδαφος για να πλησιάσουν τη φωτιά. Γι αυτό και δημιουργούνται δρόμοι τώρα για να μπορέσουν να προσεγγίσουν οι πυροσβέστες» πρόσθεσε.

«Δεν αναμένονται σοβαροί άνεμοι σήμερα που σημαίνει πως απλά θα μεγαλώνει ο κύκλος της φωτιάς», είπε ο κ. Κόκκαλης εξηγώντας ότι όταν υπάρχει άνεμος μπορείς να ξέρεις ότι κινείται προς μια κατεύθυνση, ενώ τώρα κινείται ταυτόχρονα σε όλη της την περίμετρο. «Καλύτερα να φύσαγε ένα αεράκι προς μία κατεύθυνση για να μπορούσε να περιοριστεί προς μια κατεύθυνση και να κάνουν κατάσβεση τα πυροσβεστικά. Τώρα απλά καίει γυρω γύρω» τόνισε.

Τα καμένα στρέμματα στα Βίλια

Βίλια: Συνεχίζεται η γιγάντια «μάχη» – Απετράπησαν τα χειρότερα – Αναζωπυρώσεις (video και φωτογραφίες)

Σύμφωνα με την εκτίμηση του δορυφορικού συστήματος Copernicus της ΕΕ στην περιοχή έχουν καεί περίπου 48.000 στρέμματα.

Στη Λαυρεωτική, αντίστοιχα, όπου πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιάς έχουν καεί περίπου 6.000 στρέμματα, ενώ έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια. Στα Βίλια, ζημιές σε σπίτια έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής στον οικισμό ‘Αγιος Γεώργιος, αλλά η καταγραφή αναμένεται να γίνει μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη και στις δύο περιοχές είναι οι έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Π.Σ. και της Κρατικής Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ, για τα αίτια των πυρκαγιών.

Σε 21 συλλήψεις και 142 προσαγωγές, για εμπρησμούς σε όλη τη χώρα, έχει προχωρήσει η αστυνομία. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα, της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, για τις πυρκαγιές που ξέσπασαν ταυτόχρονα σε Κερατέα και Βίλια. Τοπικοί παράγοντες και κάτοικοι των δύο περιοχών, κατήγγειλαν ότι πρόκειται για έργο εμπρηστών.

Υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς και σήμερα σε Αττική και πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας Ελλάδας, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Βόρειο Αιγαίο & Ιόνιο.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καλαφάτης – Μάριος Κωνσταντινίδης – Νίκος Καπόγλης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος