Βασιλακόπουλος για Σαγκάη: Με την Zero Covid πολιτική δύσκολο να εμφανιστεί μία μετάλλαξη

Ανησυχία και ερωτηματικά γεννούν οι πρωτόγνωρες εικόνες από τη Σαγκάη της Κίνας, σε ένα σκληρό lockdown, με στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού. Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν τραγικές καταστάσεις ενώ έχει προκληθεί προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία για το ενδεχόμενο επιστροφής με σφοδρότητα νέου κύματος πανδημίας με τους πιο ανήσυχους να αναρωτιούνται αν οι Κινέζοι για άλλη μια φορά κρύβουν κάτι.

«Δεν κρύβουν κάτι οι Κινέζοι»

Στο θέμα αναφέρθηκε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος καθηγητής πνευμονολογίας λέγοντας ότι αν υπάρχει κάτι άλλο και το «κρύβουν» οι Κινέζοι, είναι απαράδεκτο και αντιεπιστημονικό και αντιδεοντολογικό το ότι οι Κινέζοι δεν ενημερώνουν την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αλλά δίνει πολύ μικρές πιθανότητες να ισχύει κάτι τέτοιο.

Στη συνέχεια ο καθηγητής εξηγεί γιατί θεωρεί ότι η Κίνα δεν κρύβει κάτι:

«Είναι μικρής πιθανότητας να έχει συμβεί κάτι τέτοιο στη Κίνα διότι, ναι μεν δεν είναι τόσο αποτελεσματικά τα κινεζικά εμβόλια, αλλά έχουν εμβολιαστεί αρκετοί έως πολλοί Κινέζοι κι έχοντας την πολιτική Zero Covid με πάρα πολύ σκληρά lockdowns δεν υπάρχει μεγάλος πολλαπλασιασμός του ιού. Άρα θα είναι δύσκολο να ξεπηδήσει μία μετάλλαξη που να επικρατήσει. Οι μεταλλάξεις συνήθως ξεπηδάνε από περιοχές που έχει μεγάλο πολλαπλασιασμό ο ιός. Η Κίνα είχε συνηθίσει αυτή την τακτική “Zero Covid” που ήταν αποτελεσματική στα προηγούμενα στελέχη που ήταν λιγότερα μεταδοτικά. Τότε η καραντίνα μπορούσε να αποτελέσει πολύ καλό όπλο, τώρα όμως με το τόσο μεταδοτικό στέλεχος Όμικρον 2 που έχουμε, η καραντίνα από μόνη της δεν είναι το απόλυτο εργαλείο και βλέπετε ότι καταφεύγουν σε “λύσεις” που δεν συνάδουν με τον δυτικό πολιτισμό» λέει στην ΕΡΤ στην εκπομπή «Συνδέσεις».

Για το σκληρό lockdown στην Σανγκάη μίλησε και ο επεμβατικός καρδιολόγος Βασίλης Γκόγκας:

«Στην Κίνα υπάρχει κυβερνητική οδηγία ότι σε κάθε επαρχία θα πρέπει 0 κρούσμα και αν είναι πάνω από 5 τα κρούσματα, ολόκληρη η επαρχία μπαίνει σε σκληρό lockdown.
Η Κίνα είναι ένα μαύρο κουτί, είναι ένα πολύ εσωτερικό κράτος ο,τιδήποτε κι αν συμβαίνει πρώτα φιλτράρεται και στη συνέχεια ανακοινώνεται. Το γεγονός ότι το εμβόλιο στην Κίνα, το Sinopharm, δεν ήταν τόσο αποτελεσματικό όσο τα εμβόλια της Δύσης, έχει ευαισθητοποιήσει περισσότερο τους Κινέζους ώστε οποιαδήποτε τοπική διασπορά να προσπαθεί να ελέγχεται με σκληρό lockdown» είπε.

Ακούστε το βίντεο μετά το 3ο λεπτό:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος