Τράπεζα Θεμάτων: Παρέμβαση Ντογιάκου για τις κυβερνοεπιθέσεις – Με καθυστερήσεις οι εξετάσεις, η οδηγία του υπ. Παιδείας

Την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου πάγου Ισιδώρου Ντογιάκου προκάλεσε η δεύτερη διαδοχική κατάρρευση του συστήματος της τράπεζας θεμάτων κατά τη διάρκεια των προαγωγικών εξετάσεων στα σχολεία.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός διαβίβασε ήδη την παραγγελία του στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριανό, ζητώντας τη συνδρομή του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τη σε βάθος έρευνα. Σύμφωνα με την εντολή, για τον εντοπισμό των δραστών οι αρμόδιες αρχές μπορούν να προχωρήσουν ακόμα και σε κατασχέσεις ευρημάτων και άλλων στοιχείων που μπορούν να οδηγήσουν στον εντοπισμό των υπαιτίων.

Νέα κυβερνοεπίθεση – Μετ’ εμποδίων οι εξετάσεις στα Λύκεια της χώρας

Με προβλήματα ξεκίνησε και η σημερινή ημέρα (30/5) των ενδοσχολικών εξετάσεων λόγω κυβερνοεπίθεσης αυτή τη φορά σε όλο το δίκτυο του ΕΔΥΤΕ που είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία της πλατφόρμας της Τράπεζας Θεμάτων αλλά και άλλων φορέων ερευνητικών.

«Μας δημιούργησε ένα άγχος ότι μπορεί πάλι να καθίσουμε στον ήλιο για πόση ώρα και ότι μπορεί μετά να μην γράψουμε καλά, όπως χθες» λέει ένας μαθητής. «Δώσαμε στις 9:15 αντί για τις 9:00. Χθες ήταν να δώσουμε στις 11:00 και καταλήξαμε να δώσουμε στις 13:30» περιγράφει ένας άλλος.

Μέχρι τις 10 το πρωί, είχε ομαλοποιηθεί η κατάσταση σε 1.300 λύκεια από τα 1.900 σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, αλλά με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς. Μάλιστα, όπως ανέφερε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας νωρίτερα στην ΕΡΤ, η σημερινή επίθεση ήταν χειρότερη από τη χθεσινή.

Οδηγία του υπουργείου Παιδείας είναι σε όσα σχολεία δεν έχουν ακόμα κληρωθεί και αντληθεί από τα θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων οι μαθητές της Γ’ Λυκείου θα πρέπει να περιμένουν καθώς δεν υπάρχει άλλο περιθώριο λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων που έχουν πρεμιέρα την ερχόμενη Πέμπτη (1/6) και Παρασκευή (2/6).

Όσο για το αν υπάρχει φόβος να συμβεί ανάλογη κυβερνοεπίθεση στις πανελλαδικές, η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ελίνα Κολύβα ανέφερε ότι «Δεν έχει καμία σχέση το σύστημα που μεταδίδει τα θέματα των ενδοσχολικών με αυτό των Πανελλαδικών, το οποίο δεν μπορεί να επηρεαστεί από τέτοιου είδους κακόβουλες επιθέσεις. Είναι τελείως διαφορετικό το σύστημα».

Πού εντοπίστηκαν προβλήματα

Το πρόβλημα σήμερα εντοπίστηκε πολύ έντονα σε Κέρκυρα, Θεσπρωτία και Ηλεία, και στην Αττική στο Κερατσίνι. Όπως είπαν νωρίτερα στην ΕΡΤ εκπαιδευτικοί την Δευτέρα 29/5 μπορούσαν να μπουν στην πλατφόρμα και να δουν τα θέματα αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς θα έπρεπε να τα κατεβάσουν. Σήμερα (30/5) δεν τους άφηνε να μπουν στο σύστημα, να εγγραφούν μέσα στην πλατφόρμα. Ωστόσο η κατάσταση ομαλοποιείται και σε 1.300 λύκεια και όσο περνάει η ώρα τα λύκεια θα αυξάνονται.

«Δεν θα τους περάσει. Το κράτος είναι εδώ και θα υποστηρίζει τους μαθητές μας. Δεν θα τους περάσει. Το λέω με κεφαλαία γράμματα. Υπήρχε μια επίθεση όχι μόνο στο σύστημα χθες, το χθεσινό σε όλα τα παράπλευρα συστήματα, ακόμη και στο WiFi στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο με σκοπό να μην μπορούν οι καθηγητές να μπαίνουν. Αυτή η στιγμή αποκαταστάθηκε» είπε στην ΕΡΤ ο κ. Αλέξανδρος Κόπτσης, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας.

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος