Το επιδημιολογικό φορτίο κρίνει το άνοιγμα των σχολείων – Προς αυξημένο αριθμό τεστ

Συνεχείς οι συσκέψεις κυβέρνησης και ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων όπου όλα θα κριθούν από το επιδημιολογικό φορτίο του ερχόμενου 48ωρου. Θεωρείται ωστόσο επιβεβλημένη η αναπροσαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων για το πως θα επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία, τι είδους και πόσα τεστ θα κάνουν την εβδομάδα και στα πόσα κρούσματα θα κλείνει ένα τμήμα. Την ίδια ώρα η επέλαση της Όμικρον συνεχίζεται ακάθεκτη, οι επιστήμονες εκτιμούν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων η οποία θα επηρεάσει τις αντοχές του συστήματος υγείας ενώ τεράστιες είναι οι ουρές για rapid test ή PCR από πολίτες που ανησυχούν.

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Δημήτρης Γκάτσιος με συνεχείς συσκέψεις ξεκίνησε η πρώτη εβδομάδα της νέας χρονιάς για την κυβέρνηση, στη διάρκεια των οποίων εξετάζονται τα τελευταία δεδομένα στο μέτωπο του στελέχους Όμικρον, η πορεία των δεικτών της πανδημίας, αλλά και η πορεία των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ πριν την Πρωτοχρονιά.

Το νούμερο ένα ζήτημα που απασχολεί το κυβερνητικό επιτελείο, στην παρούσα συγκυρία, είναι το άνοιγμα των σχολικών μονάδων της χώρας. Η πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ολοκληρώθηκε χωρίς να αποφασιστούν μέτρα ή τι θα γίνει τελικά με τα σχολεία, καθώς στην κυβέρνηση αναμένουν τα επιδημιολογικά δεδομένα της σημερινής, αλλά και της αυριανής ημέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνεχείς εσωτερικές συσκέψεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με το βλέμμα να στρέφεται, παράλληλα, στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών.

Σε κάθε περίπτωση, οριστικές αποφάσεις για τα σχολεία θα ληφθούν την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη, προκειμένου μαθητές και γονείς να γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου. Η οριστική απόφαση όμως θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία, που σχετίζονται, κατά κύριο λόγο, με τις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις.

Αυτό που δεν αποκλείεται, πάντως, είναι να αλλάξουν τα πρωτόκολλα για τα σχολεία. Μία σκέψη θα μπορούσε να είναι να υποβάλλονται σε self test και οι εμβολιασμένοι μαθητές ή ο αριθμός των τεστ να αυξηθεί σε τρία από δύο την εβδομάδα. Ωστόσο, τίποτα προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

Σχετικά Άρθρα: Πώς η Όμικρον ξεφεύγει από τα τεστ – Μιλούν Γιαμαρέλλου, Tζανάκης, Σαρηγιάννης

Μέχρι την Τετάρτη οι αποφάσεις για σχολεία και υποχρεωτικότητα – Προς άνοιγμα στις 10 Ιανουαρίου

Ν. Τζανάκης: Αν ανοίξουν τα σχολεία θα υπάρξει υπερμεταδοτικότητα – Η κορύφωση μετά τις 20 Ιανουαρίου (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος