Μέχρι την Τετάρτη οι αποφάσεις για σχολεία και υποχρεωτικότητα – Προς άνοιγμα στις 10 Ιανουαρίου

Tις εισηγήσεις τους για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων αναμένεται να καθορίσουν το αργότερο εντός 48ρου οι ειδικοί με σύσκεψη την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου, με την Όμικρον να εξαπλώνεται στην κοινότητα με φρενήρη ρυθμό.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη “το βασικό σενάριο, η βούληση και η αρχική θέση, είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με πιθανή επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου (…) ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς”. Το θέμα υπήρξε αντικείμενο συζήτησης και στην τακτική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κομβικό σημείο για τις όποιες αποφάσεις θεωρούνται τα επιδημιολογικά δεδομένα. Σημειώνεται ότι ακόμα δεν είναι γνωστό το αποτύπωμα των συγχρωτισμών της Πρωτοχρονιάς, ωστόσο η σύντομη επώαση της νόσου στους ασθενείς σε διάστημα κατά μέσο όρο 2,5 ημερών, οι μαζικοί διαγνωστικοί έλεγχοι της Δευτέρας για την εργασία και τα άλλα δύο self test που αναμένεται να διατεθούν δωρεάν στους πολίτες εντός των ημερών, αναμένεται να δώσουν σημαντικά νέα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας.

«Δεν θέλουμε να κλείσουν τα σχολεία. Πουθενά από όσο ξέρουμε δεν αποφασίστηκε κλείσιμο των σχολείων λόγω Όμικρον», είπε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή Συνδέσεις η καθηγήτρια παθολογίας-λοιμωξιολογίας Ελένη Γιαμαρέλλου. Η ίδια ανέφερε την πρόθεση της Επιτροπής να προτείνει τα self test να γίνουν rapid test επειδή η Ομικρον εκδηλώνεται γρήγορα με υψηλό ιικό φορτίο που μπορεί να ανιχνευθεί με αποτελεσματικά με rapid και να εντοπιστεί το κρούσμα νωρίς. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μόλις βγουν και τα κρούσματα. Δεν θέλουμε κάτι που δεν είναι ασφαλές για τα παιδιά, τόνισε.

Δεν έχει τεθεί θέμα παράτασης των σχολικών διακοπών καθώς οι επιπτώσεις των κλειστών σχολείων είναι πολλαπλές, διευκρίνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Στην Επιτροπή των Ειδικών υπάρχουν πάντως οι φωνές πως τα σχολεία ίσως θα έπρεπε να ξεκινήσουν τις πρώτες 1-2 εβδομάδες με τηλεκπαίδευση. Δηλαδή το άνοιγμα να πάρει παράταση λίγων ημερών καθώς πολλά είναι τα παιδιά που νοσούν. Πάνω από 10.300 παιδιά ηλικίας 4-18 ετών ήταν ενεργά την εβδομάδα από 20-26 Δεκεμβρίου και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί. Η Ομοσπονδία ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) με ανακοίνωσή της ζητά από την Πολιτεία να πάρει μέτρα, κάνοντας λόγο για μεγάλο «υγειονομικό κίνδυνο».

Παρακινδυνευμένο χαρακτήρισε το άνοιγμα των σχολείων ο Νίκος Τζανάκης Καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου. “Ας εξοικονομήσουμε μια ή δυο εβδομάδες με κάποιο τρόπο, πχ με παράταση της σχολικής χρονιάς, ώστε να ανοίξουν τα σχολεία μια καλύτερη επιδημιολογικά στιγμή” είπε εκτιμώντας ότι αν ανοίξουν τώρα τα σχολεία πολλά τμήματα θα κλείσουν αφ’ εαυτού λόγω των κρουσμάτων. Ο ίδιος έκανε λόγο για κορύφωση μετά τις 20 Ιανουρίου, σημειώνοντας πως στις 17 του μηνός η εικόνα από την επίδραση της Πρωτοχρονιάς στην εξέλιξη της πανδημίας θα είναι πιο σαφής και θα μπορεί να γίνει πιο σωστή λήψη αποφάσεων.

Παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί ξεκίνησαν κανονικά σήμερα Δευτέρα 3 Ιανουαρίου τη λειτουργία τους με τα υφιστάμενα πρωτόκολλα, όπως και τα φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, κέντρα μελέτης και Ψυχοπαιδαγωγικά κέντρα λόγου και έργου.

Για το θέμα της ασφαλούς λειτουργίας των φροντιστηρίων συνεδρίασε χθες η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) με τον πρόεδρό της, Γιάννη Βαφειαδάκη να δηλώνει στο ertnews.gr ότι ένας μεγάλος αριθμός φροντιστηρίων θα ξεκινήσει με τηλεκπαίδευση περιμένοντας τις επίσημες ανακοινώσεις της Πολιτείας.

Η αυξημένη διασπορά αποτυπώνεται στα νοσοκομεία που εφημερεύουν, με την παραλλαγή Όμικρον να τρομάζει με την ταχύτητα της μεταδοτικότητας – στις 22 Δεκεμβρίου ήταν στο 3% των κρουσμάτων φτάνοντας μέσα σε 10 μέρες πάνω από 70% – δείχνοντας όμως χαμηλότερη νοσηρότητα και πιο ήπιες νοσηλείες. Στο υπουργείο Υγείας εκτιμούν ότι η πίεση στο ΕΣΥ, σε σχέση με την Όμικρον θα είναι κυρίως στις απλές κλίνες, όχι στις ΜΕΘ, οι οποίες αυτή τη στιγμή έχουν πληρότητα άνω του 90%, καθώς το σύστημα δεν έχει αποσυμφορηθεί από τη Δέλτα.

Έξι νέες μελέτες δείχνουν ότι η παραλλαγή Όμικρον δεν βλάπτει τους πνεύμονες τόσο όσο η Δέλτα και άλλες προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού, αλλά πολλαπλασιάζεται στο λαιμό και αποφεύγονται οι πνευμονίες.

Η Όμικρον έχει μικρό χρόνο επώασης, αυτό είναι το νέο δεδομένο, γι’ αυτό και η αυτοαπομόνωση μειώθηκε χρονικά. Όποιος έχει συμπτώματα συναχιού ή μπούκωμα θα πρέπει να συμπεριφέρεται ως ασθενής με Όμικρον, είπε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος στην ΕΡΤ.

Στο τραπέζι η υποχρεωτικότητα για τους κάτω των 60

Την ίδια ώρα στο τραπέζι παραμένει η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και στους άνω των 50 ετών.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Σκαϊ ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη επέκτασης της εμβολιαστικής κάλυψης κάτι που σχεδιάζεται να γίνει μέσω της ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα επεκταθεί σε όλο τον πληθυσμό, ώστε να λογίζεται ως εμβολιασμένος όποιος κάνει και την ενισχυτική δόση όταν περάσει το επτάμηνο. Παράλληλα όπως είπε εξετάζεται η υποχρεωτικότητα, για πληθυσμιακές ομάδες που επιβαρύνουν το σύστημα στη βάση ηλικιακών κριτηρίων, με εξαίρεση τους υγειονομικούς.

Τι ξέρουμε για Flurona και Delmicron

Η Ομικρον θα μας συναντήσει όλους. Δεν είναι μάταιος κόπος ακόμη και στο «και πέντε» να σπεύσουν όλοι να εμβολιαστούν” είπε ο κ. Εξαδάκτυλος, την ώρα που ήδη έχει καταγραφεί – εκτός συνόρων- περιστατικό ταυτόχρονης μόλυνσης και με κορονοϊό και γρίπη, το λεγόμενο “flurona” (ή florona, δηλαδή flu + corona).

Με ανάρτησή του ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος τόνισε πως δεν συντρέχει κανένας λόγος πανικού και πως είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός, ιδιαίτερα των ευάλωτων, και με το εμβόλιο της γρίπης.

Υπάρχουν όμως ασθενείς που νοσούν και με τις δύο παραλλαγές, όπως εξήγησε ο ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος, οι περιπτώσεις “Delmicron”, (από τη συγχώνευση των ονομασιών delta και omicron). Μιλώντας στον Σκαϊ σημείωσε ότι τα μέτρα προφύλαξης και για τους δύο ιούς είναι τα ίδια, μάσκα, αποστάσεις, πλύσιμο χεριών, ενώ απηύθυνε έκκληση για εμβολιασμό.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία από τις χώρες όπου εμφανίστηκε πρώτα η ‘Ομικρον δείχνουν ότι η ραγδαία εξάπλωση έφερε νέο κύμα το οποίο ωστόσο κορυφώθηκε σε 4 – 5 εβδομάδες.

Τα προγνωστικά μοντέλα και για τη χώρα μας δείχνουν κορύφωση κατά τα μέσα Ιανουαρίου και περίπου στις 15 Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει αποκλιμακωθεί είπε στην ΕΡΤ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Ο στόχος είναι τα περιστατικά της Όμικρον να αναρρώσουν στο σπίτι με ήπια συμπτώματα και να μην επιβαρύνουν το σύστημα Υγείας και σε αυτό βοηθάει ο εμβολιασμός, τόνισε η κ. Παγώνη.

Η τρίτη δόση εκτοξεύει την κάλυψη στο ποσοστό που έδιναν οι δύο δόσεις στις προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού. Είναι λάθος να περιμένουν το εμβόλιο που θα σχεδιαστεί ειδικά για την «Ο», γιατί μέχρι να κυκλοφορήσει η παραλλαγή θα έχει περάσει από τη χώρα μας” επισήμανε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Τέλος να σημειωθεί ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο η χώρα μας θα παραλάβει 5.000 χάπια από την εταιρεία Merck, τα οποία είναι αντιϊκά φάρμακα και χορηγούνται σε ευάλωτους ασθενείς, που έχουν σοβαρό κίνδυνο να νοσήσουν βαριά και να διασωληνωθούν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος