Το χρονικό του δυστυχήματος στα Σπάτα – Η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε επείγουσα προκαταρκτική έρευνα

Πολλά ερωτήματα γεννιούνται από το τραγικό δυστύχημα στα Σπάτα, κατά το οποίο ο πίσω έλικας ελικοπτέρου, διαμέλισε 22χρονο Βρετανό, λίγο μετά την αποβίβασή του. Η εισαγγελική έρευνα διερευνά τις συνθήκες αποβίβασης αλλά και καταθέσεις που αναφέρουν ότι ο άτυχος νέος επέστρεψε προς το ελικόπτερο για να βγάλει σέλφι.

Για το εν λόγω δυστύχημα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε επείγουσα προκαταρκτική έρευνα.

Ο αεροναυπηγός και εκδότης του περιοδικού «Πτήση», Φαίδων Καραϊωσηφίδης, κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση για το τραγικό συμβάν είπε ότι «δυστυχώς έχουμε ένα παράτημα όπου έφτασε η αλυσίδα της ασφάλειας πτήσεων κι έχουμε νεκρούς. Δεν θα αναφερθώ ούτε στη συγκεκριμένη εταιρεία ούτε στο συγκεκριμένο ελικόπτερο, αλλά συμβάντα όπως αυτά οφείλονται κυρίως στο ότι δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας. Οι κανόνες ασφαλείας είναι και για να μη σπάνε οι αλυσίδες της ασφάλειας των πτήσεων. Δηλαδή σε ένα ελικόπτερο η αποβίβαση και η επιβίβαση δεν γίνονται ποτέ με τα στροφεία να περιστρέφονται».

Το χρονικό του δυστυχήματος

Τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ, στις 25 Ιουλίου, όταν ελικόπτερο που ερχόταν από τη Μύκονο προσγειώθηκε σε ελικοδρόμιο στα Σπάτα και κατά την αποβίβαση των επιβατών ο πίσω έλικάς του τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι έναν από αυτούς.

Πρόκειται για έναν Βρετανό τουρίστα 22 ετών.

Βρισκόταν στο ελικόπτερο μαζί με 3 φίλους του, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους, έχουν πάθει όμως σοκ από το περιστατικό.

Σε δεύτερο ελικόπτερο που ακολουθούσε και επρόκειτο να προσγειωθεί στο ίδιο ελικοδρόμιο επέβαιναν οι γονείς του άτυχου Βρετανού. Οι χειριστές των δύο ελικοπτέρων επικοινώνησαν μεταξύ τους και αποφάσισαν να προσγειώσουν το δεύτερο ελικόπτερο στο Ελευθέριος Βενιζέλος προκειμένου οι γονείς να μην καταρρεύσουν βλέποντας το αποτρόπαιο θέαμα.

Η παρέα επρόκειτο να αναχωρούσε με ιδιωτικό αεροσκάφος για το Λονδίνο.

Συλλήψεις

Σε συλλήψεις προχώρησε η ΕΛΑΣ για τον φριχτό θάνατο του 22χρονου Βρετανού τουρίστα, λίγο μετά τις 18:20 το απόγευμα της Δευτέρας (25/7).

Η αστυνομία συνέλαβε τρία άτομα 3 και οδηγούνται στον εισαγγελέα στην Ευελπίδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ένας από τους συλληφθέντες είναι ο πιλότος του ελικοπτέρου, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για ανθρωποκτονία εξ αμέλειας, ενώ οι άλλοι δύο είναι τεχνικοί εδάφους της εταιρείας από την οποία ο 22χρονος και οι φίλοι του είχαν μισθώσει το ελικόπτερο. Ωστόσο, και οι τρεις συλληφθένετες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Daily Mail ο άτυχος Τζακ Φέντον χρησιμοποιούσε το κινητό του τηλέφωνο, για να βγάλει φωτογραφία, όταν χτυπήθηκε από τον έλικα.

Φως στις συνθήκες του δυστυχήματος αναμένεται από τις καταθέσεις των πιλότων των δύο ελικοπτέρων και το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων.

Ρεπορτάζ: Ελένη Μπουγά

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος