Θλίψη και οργή για τον θάνατο του 16χρονου – Πορείες με μικροεπεισόδια, 26 προσαγωγές στην Αθήνα

Array

Τη ζωή του έχασε, ύστερα από σχεδόν δύο εβδομάδες στην εντατική, ο 16χρονος που πυροβολήθηκε στο κεφάλι από αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ. Οι αντιδράσεις από την κοινότητα των Ρομά έχουν σημάνει συναγερμό. Μετά τον θάνατο του 16χρονου, ο ανακριτής που χειρίζεται τον φάκελο της υπόθεσης, θα ζητήσει να ασκηθεί νέα ποινική  δίωξη σε βάρος του αστυνομικού που πυροβόλησε.

Μικροεπεισόδια στην πορεία για τον 16χρονο στην Αθήνα – 26 προσαγωγές

Σε επιφυλακή βρίσκεται η αστυνομία σε όλη την επικράτεια για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των επεισοδίων λόγω του θανάτου του 16χρονου Ρομά από τον πυροβολισμό αστυνομικού ενώ λίγο νωρίτερα σημειώθηκαν μικροεπεισόδια στο ύψος του «Τιτάνια» στην πορεία που πραγματοποιήθηκε απόψε στην Αθήνα. Η αστυνομία προχώρησε σε 26 προσαγωγές, έως τώρα, στο κέντρο της Αθήνας.

Θλίψη και οργή για τον θάνατο του 16χρονου – Πορείες με μικροεπεισόδια, 26 προσαγωγές στην Αθήνα
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Θεσσαλονίκη: Κινητοποιήσεις για τον θάνατο του 16χρονου Ρομά

Επεισόδια ξέσπασαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μετά την ολοκλήρωση της πορείας για τον θάνατο του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη, που πυροβολήθηκε από αστυνομικό και κατέληξε το πρωί της Τρίτης (13/12).

Ομάδα κουκουλοφόρων αποσπάστηκε από τον κύριο όγκο των διαδηλωτών και επιτέθηκε με πέτρες και βόμβες μολότοφ στις δυνάμεις των ΜΑΤ στην οδό Εγνατία στο ύψος της Καμάρας.

Η Αστυνομία απάντησε με ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο κάλεσμά τους, οι φοιτητικοί σύλλογοι αναφέρουν «Καμία ανοχή, καμία συγκάλυψη στην κρατική δολοφονία του 16χρονου Ρομά. Η οργή να γίνει δύναμη οργάνωσης και διεκδίκησης για ζωή με δικαιώματα».

Ένταση σε Ασπρόπυργο και Χαλκίδα

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια του προαστιακού στον Ασπρόπυργο όπου νωρίτερα εκδηλώθηκε φωτιά σε καταυλισμό και στις γραμμές ενώ επεισόδια σημειώθηκαν και στη Χαλκίδα για τον θάνατο του 16χρονου στην Θεσσαλονίκη.

Στη Χαλκίδα, γύρω στις 18.00 το απόγευμα, περίπου 80 άτομα συγκεντρώθηκαν στην επαρχιακή οδό προς Στύρα, στην περιοχή Καμάρες, όπου άναψαν φωτιές και έκλεισαν τον δρόμο, αφήνοντας μόνο φορτηγά και λεωφορεία να περνούν. Πριν από λίγο, ωστόσο, οι συγκεντρωθέντες αποσύρθηκαν από το δρόμο και η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καλαφάτης

Θλίψη και οργή για τον θάνατο του 16χρονου Ρομά

Ο 16χρονος ήταν διασωληνωμένος, σε κρίσιμη κατάσταση εδώ και εννέα ημέρες. Το τραύμα στο κεφάλι από τον πυροβολισμό κατά τη διάρκεια καταδίωξης, οδήγησε στο θάνατό του παρά τις προσπάθειες των γιατρών, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. «Πενθούμε σήμερα, δεν διαδηλώνουμε, πενθούμε τον Κωστάκη», είπαν χαρακτηριστικά οι συγγενείς του 16χρονου.

Οι δικοί του άνθρωποι, στον οικισμό που διέμενε, έχουν βυθιστεί στο πένθος, με εκπροσώπους των Ρομά να κάνουν έκκληση για ψυχραιμία, την ώρα που αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για την προφυλάκιση ή μη του κατηγορούμενου αστυνομικού.

Μόλις λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του θανάτου του 16χρονου Ρομά και άνθρωποι που τον γνώριζαν στον οικισμό της «Αγίας Σοφίας» βυθισμένοι στο πένθος, μίλησαν στην ΕΡΤ για την απώλεια του αγαπημένου τους Κώστα.

Η νηπιαγωγός στον οικισμό «Αγία Σοφία», η οποία γνώριζε από μικρό μαθητή τον 16χρονο, συγκινημένη είπε: «Κοιτούσα τις παλιές φωτογραφίες στον υπολογιστή, από όταν ήταν η σχολική χρονιά 2011 – 2012 που ήταν μαθητής μας στο σχολείο και μου έρχεται να βάλω τα κλάματα».

Εκπρόσωποι των Ρομά έκαναν έκκληση για ηρεμία και ψυχραιμία, ζητώντας δικαστική δικαίωση.

Σε γενική επιφυλακή οι αστυνομικές δυνάμεις

Σε γενική επιφυλακή τέθηκε η Ελληνική Αστυνομία, με εντολή του Αρχηγού του Σώματος, για λόγους προστασίας, δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Ο πρόεδρος των Ρομά της Μακεδονίας, κ. Παναγιώτης Σαμπάνης ανέφερε συγκεκριμένα: «Συνιστώ σε όλη την Ελλάδα σε όλους τους Ρομά, ψυχραιμία πάνω από όλα. Να δικαιωθεί η οικογένεια, να κρίνουν δίκαια».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, προέβη σε δήλωση, κατά την οποία είπε: «Εκφράζω βαθιά λύπη για τον θάνατο του 16χρονου αγοριού και την συμπαράστασή μου στους οικείους του. Επαναλαμβάνω πως η υπόθεση διερευνάται από τη Δικαιοσύνη, η οποία είναι η μόνη αρμόδια να αξιολογήσει τα γεγονότα και να κρίνει για τις ευθύνες».

Το Συμβούλιο Πλημ/κών θα αποφασίσει για την προφυλάκιση ή όχι του αστυνομικού

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών να αποφασίσει αν ο 34χρονος αστυνομικός της ομάδας Δίας θα προφυλακιστεί ή όχι. Παράλληλα, μετά το θάνατο του 16χρονου αναμένεται να κινηθεί διαδικασία μετατροπής της κατηγορίας που αντιμετωπίζει ως σήμερα, δηλαδή της απόπειρας ανθρωποκτονίας και να κληθεί εκ νέου σε απολογία.

Ο δικηγόρος του αστυνομικού που πυροβόλησε τον 16χρονο, Αλέξης Κούγιας ανέφερε πως «Το πρωτοφανές για τη διαδικασία αυτή είναι ότι την πρόταση προς το Συμβούλιο Πλημ/κών για το αν είναι σωστή η γνωμοδότησή του, την κάνει ο ίδιος ο κ. Αντεισαγγελέας, δηλαδή ο ίδιος λέει ότι “εγώ έχω δίκιο».

Ο θάνατος του 16χρονου προκαλεί θλίψη και οργή, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε: «Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη, στην Ελλάδα της διαφθοράς και της παρακμής η ανθρώπινη ζωή γίνεται όλο και πιο φθηνή. Η αστυνομική αυθαιρεσία με τις ευλογίες Θεοδωρικάκου – Μητσοτάκη οξύνεται. Ένα μόνο αίτημα: παντού Δικαιοσύνη».

«Δεν θα περάσει καμιά προσπάθεια συγκάλυψης ούτε αυτής, ούτε άλλων υποθέσεων αστυνομικής βίας. Η παραδειγματική τιμωρία των ενόχων είναι το μόνο που μπορεί να γίνει ανεκτό», δήλωσε το ΚΚΕ.

Τέλος, το ΜέΡΑ25 έκανε λόγο για ατιμωρησία των δολοφόνων.

Ρεπορτάζ: Κάτια Νιάκαρη, Κώστας Καντούρης, Τάσος Παντολέων | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος