Α. Κούγιας για πυροβολισμό 16χρονου: Υπάρχει αυτόπτης μάρτυρας που δικαιώνει τον αστυνομικό

Την ύπαρξη αυτόπτη μάρτυρα στο αιματηρό περιστατικό της Θεσσαλονίκης, όπου ένας 16χρονος Ρομά τραυματίστηκε από τα πυρά αστυνομικού, αποκάλυψε ο γνωστός ποινικολόγος, Αλέξης Κούγιας, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις“.

Ο κ. Ανακριτής αγνόησε τις καταθέσεις των αστυνομικών και την απολογία του κατηγορούμενου και βρήκε μόνος του μάρτυρες από τις κάμερες και κάλεσε μόνος του, χωρίς να το γνωρίζει κανείς, έναν αυτόπτη μάρτυρα, τον οποίο και ανέκρινε και για καλή τύχη του αστυνομικού και των άλλων αστυνομικών, ο αυτόπτης μάρτυρας επιβεβαίωσε τους αστυνομικούς, ότι πράγματι ο νεαρός πήγε να τους χτυπήσει κατ’ επανάληψη. Γι αυτό ο κ. Ανακριτής είναι κατηγορηματικός ότι πρέπει να αφεθεί ελεύθερος” είπε ο κ. Κούγιας.

Σημείωσε δε ότι ο 16χρονος είναι κατηγορούμενος για δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως γιατί κατηγορείται ότι πριν τον πυροβολήσει ο δεύτερος αστυνομικός στη δεύτερη μοτοσικλέτα, την πρώτη μοτοσυκλέτα είχε αποπειραθεί τρεις φορές να τη χτυπήσει.

Πράγματι, ο οδηγός του αυτοκινήτου με φιμέ τζάμια, έκανε συνεχώς αναστροφές και προσπαθούσε να χτυπήσει τη μοτοσυκλέτα. Έκανε το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας. Αν με αυτοκίνητο στραφείς κατά μοτοσικλετιστή, το αυτοκίνητο θεωρείται όπλο και εσύ διαπράττεις εκείνη τη στιγμή έγκλημα. Εάν κινδυνεύει η ζωή κάποιου που μοτοσικλέτα είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας” εξήγησε ο κ. Κούγιας. “Το αντικειμενικό στοιχείο που είναι υπέρ του αστυνομικού είναι ότι μία από τις δύο σφαίρες δεν ήταν στο αυτοκίνητο. Ήταν σε ένα κτίριο χαμηλά“.

Παράλληλα, ο κ. Κούγιας υποστήριξε ότι οι αστυνομικοί δεν γνώριζαν ότι πρόκειται για ανήλικο, ούτε για Ρομά. Κάνοντας αναφορά στον υπάλληλο του πρατηρίου υγρών καυσίμων, από όπου ξεκίνησαν όλα, τόνισε ότι “στην περιγραφή του δεν είπε πουθενά ότι είναι Ρομά, γιατί κάποιοι διαδίδουν ψέματα και δημιουργούν και κάποιες ρατσιστικές υποδομές που δεν υπάρχουν στη συγκεκριμένη περίπτωση“.

Ο κ. Κούγιας όπως είπε “δεν βλέπει” κάποιο λάθος από πλευράς του αστυνομικού, παρά μόνο ατυχία. “Έχει μια ατυχία η οποία προκύπτει αντικειμενικά. Υπάρχει έκθεση αυτοψίας. Δυστυχώς για τον αστυνομικό και τον άτυχο νεαρό, εκεί στην περιοχή αυτή υπάρχουν τα φορτηγά που περνάνε κι έχουν αλλοιώσει τον χαρακτήρα της ασφάλτου. Υπάρχουν αυτά τα σαμαράκια. Σε εκείνο το σημείο η μηχανή αναπήδησε“.

Ο συγκεκριμένος αστυνομικός έκανε ό,τι λέει ακριβώς ο κανόνας, οι κανόνες χρήσεως όπλου. Πέρασε όλα τα στάδια ο συγκεκριμένος αστυνομικός. Όταν πυροβόλησε κινδύνευε άμεσα η ζωή των συναδέλφων του. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι αστυνομικός σωστά ενήργησε. Απλώς η ατυχία ήταν την ώρα που εκινείτο η μηχανή. Σε εκείνο το σημείο που έπρεπε να πυροβολήσει, αναπήδησε μηχανή. Περιμένουμε τη βαλλιστική έκθεση ειδικά της σφαίρας που βρέθηκε στον τοίχο του ξενοδοχείου” πρόσθεσε ο κ. Κούγιας εξηγώντας ότι το όπλο είχε 13 σφαίρες μέσα. “Από τα επιχειρήματα της υπεράσπισης είναι ότι αν ήθελε να σκοτώσει θα άδειαζε και τις 13 σφαίρες. Έριξε μόνο δύο. Η μία πήγε στο ξενοδοχείο απέναντι στον ξενώνα και μάλιστα χαμηλά κάτω από την πόρτα. Και είναι επιχείρημα και αυτό και η άλλη δυστυχώς έκανε μια πολύ μικρή οπή στο πίσω τζάμι χωρίς να το σπάσει και δυστυχώς βρήκε το παιδί στο ινιακό οστό“.

Ο κ. Κούγιας αναφέρθηκε και στον εισαγγελέα, ο οποίος, όπως είπε, δεν είδε ποτέ τον κατηγορούμενο, δεν τον εξέτασε, δεν έκανε ένα διάλογο μαζί του. “Στα δικαστήρια δεν δικάζονται έγραφα, δικάζονται άνθρωποι και συμπεριφορές. Δεν έχουμε έναν κακοποιό εδώ που έχει διαπράξει το μισό ποινικό κώδικα, ώστε να είναι εκ προοιμίου βέβαιο ότι θα κρατηθεί προσωρινά. Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν έντιμο άνθρωπο, έμπειρο αστυνομικό 11 χρόνια στη ΔΙΑΣ, τα περισσότερα χρόνια στην Αθήνα, με ότι σημαίνει αυτό και υπάρχει το εξής πρόβλημα. Αφού τελειώνει αυτή η διαδικασία και υπάρχει διαφωνία, ο κατηγορούμενος έμεινε ελεύθερος. Έμεινε στο σπίτι του. Πρέπει τώρα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών να αποφασίσει. Η Εισαγγελία έκανε μια εντός εισαγωγικών δικονομική απρέπεια. Ποιος είναι ο εισαγγελέας που πρότεινε υπέρ της απόψεως του εισαγγελέως; Ο ίδιος! Αυτό δεν έχει ξαναγίνει” κατέληξε ο κ. Κούγιας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος