Θάνατος τριών παιδιών – Πάτρα: Οργή και θλίψη με τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις – Τα λόγια της μητέρας που σόκαραν τους γιατρούς

Αποτροπιασμό προκαλούν οι συνεχείς αποκαλύψεις για το πώς έφτασαν οι Αρχές στη σύλληψη της μητέρας των τριών παιδιών από την Πάτρα.

Αντιμέτωπη με τη βαριά κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση για τον θάνατο της 9χρονης κόρης της, η 33χρονη πήρε προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα.

Πρωτοφανής ήταν η ισχυρή αστυνομική παρουσία στα δικαστήρια όπου μεταφέρθηκε, με πλήθος κόσμου να είναι εξαγριωμένο.

Η κεταμίνη που ανιχνεύτηκε στο παιδί προκάλεσε και τον θάνατό του μόλις σε λίγα λεπτά. Οι μαρτυρίες των γιατρών ήταν αυτές που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις έρευνες.

Οι μαρτυρίες που «έδειξαν» τη μητέρα

«Ζήτησε από την γιατρό να μείνει σε μονόκλινο δωμάτιο με την κόρη της. Δήλωσε ότι γνώριζε να χορηγεί τα φάρμακα από τη γαστροστομία και γι’ αυτό αποφασίστηκε να τα δίνει η ίδια στο παιδί. Όταν παρουσιάστηκαν τα επεισόδια στο παιδί δόθηκε εντολή να σταματήσει η μητέρα τη χορήγηση των φαρμάκων» λέει γιατρός σε μαρτυρία του.

«Ρώτησε εάν υπάρχουν κάμερες στο νοσοκομείο γιατί όπως είπε ήθελε να βεβαιωθεί ότι δεν γίνονται κλοπές» αφηγείται ένας εκ των νοσηλευτών.

«Αυτά τα επεισόδια που είδατε δεν είναι τίποτα. Το μεγάλο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμα», φέρεται να είπε η ίδια, προβλέποντας ουσιαστικά το μεγάλο επεισόδιο που οδήγησε στο θάνατο του παιδιού, σύμφωνα με νοσηλευτή.

«Οι γιατροί περνούσαν τακτικά, την είχαν εξετάσει και ήταν μια χαρά. Μισή ώρα μετά κλήθηκαν από τη μάνα με μία νωθρή ειδοποίηση και το παιδί είχε φύγει» εξήγησε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Πάτρας, Άννα Μαστοράκου.

Την εκπροσώπησή της ανέλαβε αρχικά, μετά τον Απόστολο Λύτρα, νέος διορισμένος δικηγόρος, ο οποίος αργά το απόγευμα ωστόσο ανακοίνωσε ότι δεν θα την φέρει εις πέρας. Αναμένεται πλέον το αν η οικογένεια θα προσεγγίσει άλλο δικηγόρο ή αν τη Δευτέρα, όταν και είναι προγραμματισμένη η απολογία της φερόμενης ως παιδοκτόνου, θα διορίσει η ανακρίτρια δικηγόρο.

Η κατηγορούμενη πήρε προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα. Μέχρι τότε θα κρατηθεί στη ΓΑΔΑ, όπου βρέθηκαν το απόγευμα η μητέρα και η αδερφή της για να της δώσουν τα προσωπικά της αντικείμενα.

Στο μεταξύ, ο πατέρας των παιδιών φέρεται να ήταν παρών στο δωμάτιο της 9χρονης μόνο κατά το πρώτο βράδυ της νοσηλείας του. «Ο Μάνος Δασκαλάκης δεν είναι εξαφανισμένος. Είναι σοκαρισμένος. Αναμένει να λάβει γνώση της δικογραφίας και αμέσως μετά θα τοποθετηθεί δημοσίως» αναφέρει ο συνήγορός του, Δημήτρης Καράμπελας.

Στο «μικροσκόπιο» των αρχών πλέον μπάινουν οι τρεις τελευταίες ημέρες ζωής της 9χρονης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα επεισόδια του παιδιού άρχισαν όταν έφυγε ο πατέρας από το νοσοκομείο.

Αναφορικά με τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών της οικογένειας, αναμένεται να ζητηθούν νέες τοξικολογικές εξετάσεις για την ύπαρξη κεταμίνης.

Το χρονικό όσων συνέβησαν πριν από το θάνατο της μικρής Τζωρτζίνας

Αναλυτικά τα στοιχεία:

  • 21/3/2021 πεθαίνει η Ίριδα (βρέφος 6 μηνών).
  • 8/4/2021 ξεκινούν τα επεισόδια στη Τζωρτζίνα.
  • Συνολικά παρουσίασε 9 επεισόδια μέχρι τις 29/1/2022 οπότε και πέθανε στις 15:50.
  • Όλα τα επεισόδια συνέβαιναν όταν το παιδί ήταν σε απλό δωμάτιο των δυο δημοσίων νοσοκομείων που νοσηλεύτηκε (Καραμανδάνειο και Παίδων). Το παιδί δεν εμφάνιζε καρδιολογικά ή άλλης φύσεως προβλήματα όταν νοσηλεύτηκε στο Ωνάσειο, όπου και της τοποθετήθηκε βηματοδότης, ούτε όταν ήταν στις ΜΕΘ.
  • Και τα 9 επεισόδια χαρακτηρίζονται από τους γιατρούς ως αιφνίδια, σε 2 από αυτά ενεργοποιήθηκε ο βηματοδότης.
  • Σε όλες τις νοσηλείες της 9χρονης, η μητέρα της ζητούσε μονόκλινο δωμάτιο και ρωτούσε αν υπάρχουν κάμερες ασφαλείας στα νοσοκομεία με το πρόσχημα ότι αφήνει τα πράγματα της στο δωμάτιο και φοβάται τυχόν κλοπές.
  • Το συγκλονιστικό στοιχείο που προκάλεσε αίσθηση στους γιατρούς ήταν όταν στις 28/1, μια ημέρα πριν πεθάνει η Τζωρτζίνα, είπε η μητέρα στους γιατρούς: Αυτά τα επεισόδια που είδατε δεν είναι τίποτα. Το μεγάλο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμα.

Το χρονικό:

8/4/2021:
Εισάγεται στο νοσοκομείο Πατρών με συμπτώματα. Η μητέρα είπε ότι έκανε στον ύπνο της τρομώδεις σπασμωδικές κινήσεις των άκρων.
Τις επόμενες ημέρες αναφέρθηκαν διάφορα επεισόδια που έκανε το παιδί, τα οποία και αντιμετωπίστηκαν από τους γιατρούς.

21/1/2022:
Εισάγεται σε ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Πατρών παρέμεινε για 12 ώρες και επέστρεψε σε Παιδιατρική Κλινική και μετά από 24 ώρες εμφανίστηκαν άλλα τέσσερα επεισόδια μικρής διάρκειας, τα συμπτώματα των οποίων υποχώρησαν και μεταφέρθηκε εκ νέου στη ΜΕΘ έμεινε για 36 ώρες και επέστρεψε πίσω στην Κλινική και έπειτα από 24 ώρες εμφάνισε νέο επεισόδιο. Με άπνοια, αποκορεσμό, κυάνωση και βραδυκαρδία.
Εισάγεται εκ νέου στη ΜΕΘ μένει εκεί για 24 ώρες χωρίς να έχει εκεί συμπτώματα. Τότε αποφασίζεται η διακομιδή του παιδιού στο Παίδων Αγλαία Κυριακού.

26/1/2022 Μεταφέρεται στο Παίδων:

Το πρώτο 24ωρο το παιδί δεν παρουσιάζει Κανένα επεισόδιο.
Το δεύτερο 24ωρο το παιδί παρουσιάζει και πάλι επεισόδιο συνολικής διάρκειας 3 1/5 λεπτών που αντιμετωπίστηκε.

Τις επόμενες ημέρες εμφανίζει από 28 Ιανουαρίου ως 29 Ιανουαρίου εμφανίζει μικρής διάρκειας τέτοια επεισόδια.
Στις 29 του μήνα παρουσίασε επεισόδια άπνοιας και εισήχθη και πάλι στην Εντατική διασωληνώθηκε και 13.50 ώρα το παιδί κατέληξε.
Από την Υπηρεσία μας εξετάστηκε το σύνολο του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού τόσο στο Ωνάσειο όσο και στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.

Όταν το παιδί μεταφέρθηκε και πάλι στο Παίδων η Πισπιρίγγου σύμφωνα με τις καταθέσεις των μαρτύρων, που συνόδευε το παιδί ζήτησε από την εφημερεύουσα γιατρό να μείνει σε μονόκλινο δωμάτιο με την κόρη της.

Το πρώτο βράδυ της νοσηλείας στο δωμάτιο του παιδιού ήταν και ο πατέρας, όλες τις άλλες ημέρες μόνον η Πισπιρίγκου.
Κάποια από τα φάρμακα που εχορηγούντο στο παιδί ήταν ενδοφλέβια και κάποια από τη γαστροστομία που έφερε για τη σίτιση του.

Η Πισπιρίγκου δήλωσε ότι γνώριζε να χορηγεί τα φάρμακα από τη γαστροστομία και γι αυτό αποφασίστηκε να τα δίνει η ίδια στο παιδί.

Μέσα στο νοσοκομείο το παιδί παρουσίασε νέα επεισόδια και εξαιτίας αυτών δόθηκε εντολή στο νοσηλευτικό προσωπικό να σταματήσει την χορήγηση των φαρμάκων η Πισπιρίγκου αλλά να το κάνει αποκλειστικά η νοσοκόμα.

Σημειώνεται ότι στις 27 Ιανουαρίου του 2022 αποχώρησε ο πατέρας και έμεινε μόνον η Πισπιρίγκου μέχρι και το θάνατο της.

Σύμφωνα με τις μαρτυρικές καταθέσεις του νοσηλευτικού προσωπικού ρώτησε αν υπάρχουν κάμερες στο νοσοκομείο για να αποφεύγονται κλοπές.

Κρίσιμη ημέρα:
29 Ιανουαρίου 2022

Λίγο πριν από τις 2.30 μία από τις νοσηλεύτριες αντιλαμβάνεται την Πισπιρίγκου να πλησιάζει περπατώντας προς το γραφείο νοσηλείας σαν να έψαχνε κάποιον νοσηλευτή.

Ο τρόπος που περπατούσε και το γεγονός ότι δεν καλούσε σε βοήθεια έδωσαν στη νοσηλεύτρια την εντύπωση ότι θα ζητούσε κάποιο σεντόνι η κάτι άλλο.

Πλησιάζοντας τη νοσηλεύτρια της είπε κάτι χαμηλόφωνα που εκείνη δεν το άκουσε και δεν το κατάλαβε. Όταν η νοσηλεύτρια κατάλαβε ότι το παιδί έκανε πάλι επεισόδιο ενημέρωσε την γιατρό που εφημέρευε και σε δευτερόλεπτα βρέθηκαν στο θάλαμο του παιδιού.

Κατά την είσοδό τους στο θάλαμο, είδαν το παιδί είχε κυάνωση, ήταν απνοικό και τόσο η γιατρός όσο και η νοσηλεύτρια παρατήρησαν ότι το οξύμετρο που ήταν συνδεδεμένο με το παιδί δεν ακουγόταν, ο χαρακτηριστικός ήχος που κάνει, όταν πέσουν οι σφιγμοί του παιδιού. Το παιδί διασωληνώθηκε και πάλι και λίγο αργότερα 15.50 κατέληξε.

Το επεισόδιο εξελίχθηκε ραγδαία ενώ κανένας από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές δεν χορήγησε στο παιδί κεταμίνη.

Στις 28 Ιανουαρίου μία ημέρα πριν το παιδί πεθάνει, η μάνα είπε στους γιατρούς «αυτά τα επεισόδια που είδατε δεν είναι τίποτα. Το μεγάλο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμα» προβλέποντας ουσιαστικά το μεγάλο επεισόδιο του παιδιού που τελικά συνέβη και οδήγησε στον θάνατό του. Τα λεγόμενα της έκαναν αίσθηση στους γιατρούς γιατί από τα δεδομένα που είχαν τίποτε δεν προμήνυε ένα μεγάλο επεισόδιο.

Στο Παίδων τα επεισόδια ξεκίνησαν μετά την αποχώρηση του πατέρα. Όταν εκδηλώθηκε το τελευταίο επεισόδιο εκείνη ήταν ψύχραιμη κατά τη διάρκεια των απεγνωσμένων προσπαθειών των γιατρών να σώσουν το παιδί.

Ωνάσειο νοσηλεία το καλοκαίρι του 2021 όπου τοποθετήθηκε και βηματοδότης

Κατά τη νοσηλεία στο Ωνάσειο δεν κατεγράφη κανένα επεισόδιο επικίνδυνης ταχυκαρδίας και διαπιστώθηκε η κανονική λειτουργία του απινιδωτή που είχε τοποθετηθεί στο παιδί.

Αξιολόγηση της τοξικολογικής έκθεσης:

Ο θάνατος επήλθε συνέπεια θανατηφόρου δηλητηρίασης από φαρμακευτική ουσία. Στο μεταθανάτιο αίμα της διαπιστώθηκε κεταμίνη σε πολύ υψηλή συγκέντρωση 6,5 ml ανά ml.

Ο χρόνος που χρειάστηκε για να δράσει η κεταμίνη είναι από 5 ως 20 λεπτά.

Επίσης, έγιναν εξετάσεις για τα γονίδια, εξειδικευμένος γενετικός έλεγχος και εξετάστηκαν όλα τα σύνδρομα που προκαλούν αιφνίδιο θάνατο με αρνητικό αποτέλεσμα σε όλα.

Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη – Γιάννης Σουλιώτης – Αλέξανδρος Καλαφάτης – Κάτια Νιάκαρη – Αθανασία Σταμοπούλου – Ειρήνη Βασάλου 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος