Θ. Ζαούτης: Τι γνωρίζουμε για την παραλλαγή Όμικρον και τη μεταδοτικότητά της – Με ήπια συμπτώματα ο «ασθενής 0»

O πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, κατά την εξειδίκευση των νέων μέτρων για τον κορονοϊό, που έγινε από κοινού με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, αναφέρθηκε στο πρώτο κρούσμα που εμφανίστηκε στη χώρα μας αλλά και το τι γνωρίζουμε για την παραλλαγή Όμικρον και τη μεταδοτικότητά της.

Όπως είπε ο κ. Ζαούτης ο ασθενής έφτασε στην Κρήτη στις 26 Νοεμβρίου και στο αεροδρόμιο υποβλήθηκε σε έλεγχο rapid test, το οποίο ήταν αρνητικό. Στη συνέχεια όμως άρχισε να παρουσιάζει ήπια συμπτώματα με αποτέλεσμα να υποβάλλεται καθημερινά σε έλεγχο rapid test που προέκυψε θετικό στις 29 Νοεμβρίου. Ο έλεγχος με μοριακό τεστ που ακολούθησε έδωσε αποτελέσματα ύποπτα για τη μετάλλαξη Όμικρον, η οποία επιβεβαιώθηκε σήμερα το πρωί, σημείωσε και πρόσθεσε ότι έχει ολοκληρωθεί η ιχνηλάτηση των επαφών του και όλα τα πρόσωπα που σχετίζονται με τον ασθενή ελέγχονται καθημερινά με τεστ.
Επίσης ανέφερε ότι ο ασθενής παρουσιάζει ήπια συμπτώματα και παραμένει σε καραντίνα.

Αναφορικά με τη μεταδοτικότητα της Όμικρον, ο κ. Ζαούτης ανέφερε ότι, βάσει δεδομένων από τη Νότια Αφρική, φαίνεται να είναι αυξημένη αλλά δεν απέχει πολύ από το στέλεχος Δέλτα. Σημείωσε ακόμη ότι διαπιστώνονται κενά στις γνώσεις των επιστημόνων για τη νοσηρότητα της νέας μετάλλαξης αλλά πάλι φαίνεται ότι οι ασθενείς εμφανίζουν ήπια συμπτώματα.

Τέλος για το αν η μετάλλαξη Όμικρον καλύπτεται από τα φάρμακα και το εμβόλιο, ο κ. Ζαούτης ανέφερε ότι «αναμένονται περισσότερες πληροφορίες αλλά βάσει των όσων ξέρουμε μέχρι σήμερα για τις προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού, είναι πιθανόν το εμβόλιο να παρέχει ανοσία αλλά το ποσοστό της παραμένει άγνωστο».

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης αναφερόμενος στην διάθεση των δωρεάν self test απηύθυνε έκκληση σε όλους να τα κάνουν γιατί έτσι θα μειώσουμε την επιδημιολογική καμπύλη και να κάνουμε ασφαλείς γιορτές. Επίσης, ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν ένα self test πριν πάνε σε κάποιο γιορτινό τραπέζι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος