H εξειδίκευση των μέτρων για τους άνω των 60 – Τα self test, τα θεματικά πάρκα, το PCR νόσησης – Η Όμικρον

Aπό την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η διανομή ενός δωρεάν self test σε όλους τους ενήλικες ενόψει των εορταστικών ημερών. Το μέτρο αυτό δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, κατά την εξειδίκευση των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού. Ανακοίνωσε ακόμη μέτρα για την είσοδο στα θεματικά πάρκα και για την έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης μόνο με PCR τεστ. Επίσης, Ειδική Επιτροπή Επιστημόνων θα εξετάζει τα αιτήματα αυτών που ζητούν να εξαιρεθούν από τον εμβολιασμό για λόγους υγείας.

Η χώρα τηρεί όλα τα πρωτόκολλα και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, είπε ο κ Πλεύρης, μετά την επιβεβαίωση, σήμερα το πρωί, ότι η παραλλαγή Όμικρον εντοπίστηκε και στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην Κρήτη.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξετάζει το ενδεχόμενο η αναμνηστική δόση να γίνεται πριν την παρέλευση του εξαμήνου, και συγκεκριμένα εντός τετραμήνου.

Αναφερόμενος στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο υπουργός επανέλαβε ότι θα αφορά στα άτομα άνω των 60 ετών που μέχρι τις 16 Ιανουαρίου δεν θα έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση.

Σε περίπτωση που ανεμβολίαστοι δεν κλείσουν το ραντεβού τους μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2021, τότε θα τους επιβάλλεται οικονομικό πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα, το οποίο θα βεβαιώνεται μέσω της ΑΑΔΕ. Τα έσοδα αυτά θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Ένα δωρεάν self test σε όλους τους ενήλικες ενόψει εορτών

Το μέτρο του self test που θα χορηγηθεί από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, διευκρίνισε ο κ. Πλεύρης. Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου «ώστε να παρακολουθήσουμε την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών», όπως είπε.

Χριστούγεννα: Θεματικά πάρκα μόνο με εμβολιασμένους

O υπουργός ανακοίνωσε, επίσης, ότι στα θεματικά πάρκα για τα Χριστούγεννα θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή με πιστοποιητικό νόσησης, ενώ τα παιδιά θα φέρουν self test 24ώρου.

Ακόμη, ο κ. Πλεύρης αποκάλυψε ότι η επιτροπή ήδη εισηγήθηκε να ανοίξει ο εμβολιασμός για τις ηλικίες 5 έως 11 ετών, ωστόσο διευκρίνισε πως επειδή τα εμβόλια για αυτές τις ηλικίες διαφέρουν, θα είναι διαθέσιμα στη χώρα μας προς το τέλος Δεκεμβρίου. Όταν είναι διαθέσιμα θα ανοίξει και η ανάλογη πλατφόρμα εμβολιασμού.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξετάζει το ενδεχόμενο η αναμνηστική δόση να γίνεται πριν από την παρέλευση του εξαμήνου, και συγκεκριμένα εντός τετραμήνου, ανακοίνωσε επίσης ο υπουργός.

Με PCR τεστ το πιστοποιητικό νόσησης

Τέλος, ο υπουργός ανακοίνωσε αλλαγή και στον τρόπο έκδοσης του πιστοποιητικού νόσησης καθώς πλέον απαιτείται θετικό PCR τεστ. Μέχρι σήμερα, το ίδιο πιστοποιητικό μπορούσε να εκδοθεί και με θετικό rapid test. Με τον τρόπο αυτό αυστηροποιείται η διαδικασία.

Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεοκλής Ζαούτης ο οποίος είπε ότι ο άνθρωπος που φέρει την παραλλαγή Όμικρον, μπήκε στη χώρα στις 26 Νοεμβρίου, έκανε rapid test αρνητικό και εμφανίζει ήπια συμπτωματολογία, που συνεχίζει να παραμένει ήπια. Όπως τόνισε, κάθε μέρα υποβαλλόταν σε rapid που ήταν αρνητικό, έως και 29 Νοεμβρίου, που το τεστ έγινε θετικό. Στη συνέχεια, με επιπλέον έλεγχο PCR και έλεγχο εξειδικευμένο γονιδιακό έλεγχο για την παραλλαγή Όμικρον, ο ασθενής που προέρχεται από τη Νότια Αφρική βρέθηκε θετικός.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζαούτης, ο ασθενής βρίσκεται σε καραντίνα καθώς και όλες οι επαφές του, που είναι έως τώρα αρνητικές στον κορονοϊό. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι έχει γίνει η ιχνηλάτηση των επαφών, για να προσθέσει ότι ήταν θέμα χρόνου ο εντοπισμός κρούσματος της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας.

Ο κ. Ζαούτης είπε πως σύμφωνα με τις πρώτες επιστημονικές πληροφορίες πρόκειται για μετάλλαξη με πολύ ήπια συμπτώματα. Θεωρείται επίσης πιθανό τα υπάρχοντα εμβόλια να είναι αποτελεσματικά απέναντι στη νέα παραλλαγή του ιού.

Αναφερόμενος στο δωρεάν self test που θα χορηγηθεί από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου, απηύθηνε σύσταση σε όλους να το κάνουν την επόμενη εβδομάδα, «ώστε να ελέγξουμε την πανδημία».

Πηγή:ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος