Θ. Πλεύρης: Σε αποκλιμάκωση το νέο κύμα – Τέλος του έτους τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Array

Το νέο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού είναι σε αποκλιμάκωση, τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να ληφθούν κάποια μέτρα πριν το Σεπτέμβριο.

Ο κ. Πλεύρης δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι σε εγρήγορση αλλά από τη στιγμή που δεν υπάρχει πίεση στις κλίνες ΜΕΘ δεν υπάρχουν εισηγήσεις για αλλαγές στο μοντέλο που ακολουθείται. Σημείωσε ότι αυτό το κύμα έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα προηγούμενα, ενώ έστειλε μήνυμα στις ευάλωτες ομάδες να εμβολιαστούν τώρα.

«Περιμένουμε από τις εταιρίες να έχουμε και τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Οπότε ο χρόνος που θα φθάσουν είναι πάρα πολύ κρίσιμος ειδικά για να εμβολιαστούν οι ευάλωτες ομάδες όχι μόνο για την προστασία από τη βαριά νόσηση αλλά και από την απλή μόλυνση. Γι αυτό λέμε ότι είναι τώρα ο χρόνος για τους ευάλωτους πληθυσμούς να εμβολιαστούν. Θέλουμε να δώσουμε αυτό το μήνυμα ότι είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή να εμβολιαστούν, καθώς πρέπει να προστατευούν από τη βαριά μόλυνση και αυτά τα εμβόλια προστατεύουν» είπε χαρακτηριστικά.

Για την εβδομαδιαία ενημέρωση τόνισε ότι μπαίνουμε στη φάση συνύπαρξης με τον κορονοϊό όχι από θέμα επιλογής αλλά από θέμα πραγματικότητας, καθώς η νόσηση του πληθυσμού δεν μεταφέρεται σε βαριές νοσηλείες. «Οπότε θέλουμε να προχωρήσουμε σε ένα μοντέλο συστάσεων και όχι υποχρεωτικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο η ενημέρωση έχει τα χαρακτηριστικά ότι τα στοιχεία υπάρχουν, δίνονται ανά εβδομάδα, αξιολογούνται ανά εβδομάδα αλλά καθημερινά όσοι βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης και στον ΕΟΔΥ έχουν την παρακολούθηση και αυτομάτως όποτε χρειαστεί μπορούμε να παρέμβουμε» πρόσθεσε.

Για τα επικαιροποιημένα εμβόλια τόνισε ότι και η Pfizer και η Moderna κινούνται σε μια κατεύθυνση να ολοκληρώσουν τις δοκιμές μέσα στο καλοκαίρι. «Πιθανολογούμε ότι προς τα τέλη του έτους θα υπάρχει η διαδικασία των επικαιροποιημένων εμβολίων» εκτίμησε ο υπουργός κάνοντας γνωστό ότι οι παραγγελίες της χώρας μας μεταφέρθηκαν για παράδοση των φθινόπωρο, ώστε να έχουμε και τις επικαιροποιημένες μεταλλάξεις.

Εξέφρασε τη σιγουρά ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αντέξει, αλλά εξήγησε ότι το φθινόπωρο πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Γι αυτό έχει ήδη αρχίσει η προετοιμασία του ΕΣΥ. Συγκεκριμένα, δημιουργούνται όλες οι συνθήκες ώστε ο ιδιωτικός τομέας να μην έχει μόνο επικουρικό χαρακτήρα, αλλά να μπει από την αρχή στο πρόγραμμα για να υπάρχουν περισσότερες κλίνες.

Για τις προσλήψεις προσωπικού τόνισε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία για τους 4.000 νοσηλευτές, ενώ δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης μια πρόωρη επιστροφή των υγειονομικών που είναι σε αναστολή.

Τέλος, για την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο τόνισε ότι η νέα φάση της πανδημίας προβλέπει πέντε μέρες καραντίνα και δεν «σπάει» με αρνητικό τεστ. «Αυτές είναι οι οδηγίες του ΕΟΔΥ και αν δεν αρέσουν δεν σημαίνει ότι θα τις αλλάξουμε κατά περίπτωση. Συνεπώς αυτές οι οδηγίες δεν τηρήθηκαν».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος