Τέμπη: Επεκτείνεται η έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας – Εντός χρονοδιαγράμματος τα πορίσματα της Εξεταστικής

Σύνοψη
  • Μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση για τις ευθύνες
  • Αντιδράσεις για το σβήσιμο των ονομάτων των θυμάτων μπροστά από τη Βουλή
  • Συλλαλητήρια, εκδηλώσεις μνήμης και μαζικές συγκεντρώσεις για τα θύματα ανά την Ελλάδα
  • Μεγαλώνει η λίστα των κατηγορουμένων για το δυστύχημα

Μια ημέρα μετά τη θλιβερή επέτειο από τη συμπλήρωση ενός έτους από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη,  η δικογραφία του εφέτη-ανακριτή, η οποία περιλαμβάνει τις μηνυτήριες αναφορές, τις καταθέσεις μαρτύρων και τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων, είναι στη διάθεση των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής.

Η διαδικασία της σύνταξης των πορισμάτων της επιτροπής θα προχωρήσει εντός του πλαισίου που έχει οριστεί, με δεδομένο ότι ο όγκος του υλικού που απέστειλε η εισαγγελία εφετών Λάρισας είναι απολύτως διαχειρίσιμος. Παράλληλα, διαβιβάστηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής στον εισαγγελέα Εφετών Λάρισας η μαρτυρική κατάθεση του CEO της Hellenic Τrain Μαουρίτσιο Καποτόρτο για την περαιτέρω αξιολόγησή της.

Αυξάνεται ο αριθμός των διώξεων

Μεγαλώνει η λίστα των κατηγορουμένων για το δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ η έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας επεκτείνεται, μετά και το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων των οικογενειών των θυμάτων, που κατέθεσαν χθες εκπρόσωποι των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.

Στους 34 ανέρχονται πλεόν οι διωκόμενοι για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, μετά και τις επιπλέον διώξεις για στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ, ενώ στην συνολική δικογραφία συγχωνεύεται και η δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για παράβαση καθήκοντος σε βάρος του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού, για τις χωματουργικές εργασίες στο σημείο της τραγωδίας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ερευνών.

Στο πεδίο της αξιοποίησης στοιχείων θα σταλεί για ανάκτηση στην Αγγλία το υλικό από τις κάμερες των σταθμών από Θεσσαλονίκη μέχρι Νέους Πόρους. Σκοπός είναι να προσδιοριστεί η πορεία της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Επίσης θα ζητηθεί η συνδρομή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για να προσδιοριστεί αν η ποσότητα ξυλολίου και βενζολίου που βρέθηκαν στο χώρο, αντιστοιχεί ή όχι σε μεγαλύτερη ποσότητα. Τέλος, υπάρχει η πιθανότητα να σταλεί σε εργαστήρια του Καναδά γενετικό υλικό, για να ταυτοποιθεί η 23χρονη Εριέττα, από την οποία δεν βρέθηκε γενετικό υλικό.

Τέμπη: Επεκτείνεται η έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας – Εντός χρονοδιαγράμματος τα πορίσματα της Εξεταστικής

Μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση για τις ευθύνες

Την ίδια ώρα, μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση για τις ευθύνες της πολύνεκρης τραγωδίας των Τεμπών, στον απόηχο της μαύρης επετείου. “Να χυθεί άπλετο φως” είναι το μήνυμα της κυβέρνησης, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να τονίζει οτι κανείς δεν εξαιρείται της έρευνας και των ευθυνών. «Ζητάμε να αποδοθούν ευθύνες όπου κι αν αυτές πρέπει να αποδοθούν, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς αστερίσκους» τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος κάνει λόγο για “πρωτοφανή τυμβωρυχία” εκ μέρους της αντιπολίτευσης.

«Ντράπηκα όταν είδα μια τόσο ακριβή γραφιστική δουλειά, ένα πανό, λες και κάνουν καμπάνια πάνω στις πλάτες πονεμένων ανθρώπων. Αυτά τα πράγματα τα οποία είδαμε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, αυτά τα πράγματα είναι χυδαία, αν τα δει κανείς σε αντιπαράθεση με τις χαρούμενες σέλφι του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πήγε δήθεν τεθλιμμένος για μια τέτοια πρωτοφανή τραγωδία και πήγαινε και έβγαζε χαρούμενος σέλφι. Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα να συμβαίνουν» πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Η δικογραφία η οποία έχει σταλεί από τη Λάρισα κατατέθηκε χθες αργά το απόγευμα στην εξεταστική. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να παραταθούν οι εργασίες της. «Δεν πρέπει να εργαλειοποιείται η δυνατότητα λειτουργικής ανεξαρτησίας του βουλευτή ή να χρησιμοποιείται για συγκάλυψη ευθυνών. Χρειάζονται συναινέσεις για να αλλάξει. Πρέπει να το δούμε» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία και υποψήφια στις επικείμενες ευρωεκλογές, Δώρα Αυγέρη.

Για μεθοδεύσεις συγκάλυψης ευθυνών κατηγορεί την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ. «Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν όχι με ρεβανσισμό. Αυτή είναι και η ελάχιστη δικαίωση και εκεί πρέπει να συμβάλλουμε όλοι» ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Για συγκάλυψη από την πρώτη στιγμή κάνει λόγο και ο Δημήτρης Κουτσούμπας τονίζοντας ότι η δικαιοσύνη έχει και εκείνη τις ευθύνες της για την καθυστέρηση. «Θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι πολιτικές επιλογές. Θα πρέπει να αποδοθούν και ποινικές ευθύνες που θα πρέπει να έχουν όλοι όσοι ήταν Υπουργοί Μεταφορών» τόνισε.

Τέμπη: Επεκτείνεται η έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας – Εντός χρονοδιαγράμματος τα πορίσματα της Εξεταστικής

Αντιδράσεις για το σβήσιμο των ονομάτων

Αντιδράσεις προκαλεί και το γεγονός ότι λίγες μόλις ώρες μετά το τέλος των χθεσινών συλλαλητηρίων, συνεργεία του Δήμου Αθηναίων έσβησαν τα ονόματα των 57 θυμάτων, τα οποία έγραψαν οι συγγενείς τους μπροστά από τη Βουλή. Ωστόσο, τα ονόματα γράφτηκαν ξανά κατά τη διάρκεια του σημερινού πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου.

«Ο αξιωματικός υπηρεσίας ενημέρωσε το συνεργείο καθαρισμού του Δήμου και κατ’ εντολή του Φρούραρχου ζήτησαν να σβηστούν όλα όπως συνηθίζεται, χωρίς να έχουν εικόνα ακριβώς τι ανέγραφαν τα συνθήματα. Η τελική απόφαση για τους χώρους εκτός Βουλής δεν είναι ευθύνη του Φρουραρχείου» αναφέρουν πηγές του Φρουραρχείου.

Η αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ρωξάνη Μπέη σε δήλωση της τόνισε ότι ουδέποτε έδωσε εντολή για καθαρισμό των ονομάτων ενώ χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή αδικαιολόγητη.

«Και αν σβήσανε τα 57 ονόματα, τίποτα δε θα σβήσει τις 1,5 εκ υπογραφές που συγκεντρώθηκαν» σχολίασε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παππάς.

Τέμπη: Επεκτείνεται η έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας – Εντός χρονοδιαγράμματος τα πορίσματα της Εξεταστικής
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Να εξηγηθεί η σπουδή για το σβήσιμο ονομάτων, ζήτησε οκοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης.

«Ούτε 12 ώρες δεν αφήσατε γραμμένα τα ονόματα των παιδιών από τη συγκέντρωση που έγινε χθες. Ο Δούκας έστειλε το συνεργείο και αυτός πρέπει να απολογηθεί – μην εμπλέκετε τον Φρούραρχο» δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος, δήλωσε ότι «τα 57 ονόματα που σβήστηκαν, να ξέρετε ότι θα γράφονται συνέχεια από τους φοιτητές. Αντίθετα δεν μπορεί να σβηστεί η δική σας ντροπή για τη συγκάλυψη».

«Θέλουμε να λάμψει η αλήθεια και οι υπευθυνοι να τιμωρηθούν» είπε από πλευράς του ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ, Δημήτρης Νατσιός.

Από την Πλεύση Ελευθερίας, η Ελένη Καραγεωργοπούλου υποστήριξε ότι «η σπουδή να σβήσετε ονόματα των 57 από το Σύνταγμα συνδυάζεται και με τη σπουδή σας να μπαζώσετε τον τόπο του δυστυχήματος».

Τέμπη: Επεκτείνεται η έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας – Εντός χρονοδιαγράμματος τα πορίσματα της Εξεταστικής

Συλλαλητήρια, εκδηλώσεις μνήμης και μαζικές συγκεντρώσεις για τα θύματα

Η μνήμη των 57 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην τραγωδία των Τεμπών τιμήθηκε μέσα σε κλίμα βαθιάς οδύνης σε όλη τη χώρα. Συλλαλητήρια, εκδηλώσεις μνήμης και μαζικές συγκεντρώσεις είχαν βασικό αίτημα την απονομή δικαιοσύνης, ενώ οι γονείς που έχασαν τα παιδιά τους στην τραγωδία, συγκλόνισαν με τον λόγο τους.

Πλήθος κόσμου, με μαύρα, άσπρα και κόκκινα μπαλόνια, φωτογραφίες, κεριά και χαρτιά με τα ονόματα όσων χάθηκαν στα χέρια, συγκεντρώθηκε στο σιδηροδρομικό σταθμό της Καλαμπάκας στη μνήμη των κοριτσιών που χάθηκαν αλλά κι όσων βρίσκονταν στα μοιραία βαγόνια.

Φοιτητικοί Σύλλογοι και μουσικά συγκροτήματα διοργάνωσαν εκδηλώσεις μνήμης στην Καρδίτσα. Σε κεντρικό πλάνο γραμμένη η φράση του 20 χρονου φοιτητή Γεωπονικής, ο οποίος σκοτώθηκε την 28η Φεβρουαρίου. «Μαμά, θα αργήσω»…

Με πορεία και άλλες εκδηλώσεις ο ένας χρόνος από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και στην Θεσσαλονίκη. Με κεριά σχηματίστηκε ο αριθμός 57, όσα και τα θύματα. Στις 11.22 το βράδυ, την ώρα που συγκρούστηκαν οι δύο αμαξοστοιχίες τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Στη συνέχεια διαβάστηκαν τα ονόματα των θυμάτων με τους παρευρισκόμενους να φωνάζουν “αθάνατος…”.

Επιμνημόσυνη δέηση στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έγινε το πρωί, στον Ιερό ναό της Σχολής.

Τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετά τη σημερινή λειτουργία στο Φανάρι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος