Τ. Πετρόπουλος: Απαιτούνται μέτρα για να μην καταρρεύσει το Ασφαλιστικό (vid)

Συνεχίζεται στην κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου, η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Οι αρμόδιοι φορείς εξέφρασαν ενστάσεις για τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου.

«Δαιδαλώδες και ετοιμόρροπο» χαρακτήρισε το ασφαλιστικό σύστημα ο υφυπουργός Εργασίας αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι απαιτούνται μέτρα για να μην καταρρεύσει το σύστημα έως το 2030 και ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συνεργασθούν με την κυβέρνηση.

Ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε επίσης ότι, πολλά από τα θέματα που συζητούνται, όπως των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ θα λυθούν με την προσεχή ασφαλιστική μεταρρύθμιση που αναμένεται τον ερχόμενο Νοέμβριο, με τη διασύνδεση της εισφοράς με τα έσοδα.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των ανασφάλιστων υπερηλίκων, ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε ότι θα επιδιωχθούν διακρατικές συμφωνίες με τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και άλλες χώρες για την επίλυσή του, και καταλόγισε ευθύνες σε προηγούμενες κυβερνήσεις ότι δεν αξιοποίησαν το προϋπάρχον ειδικό ταμείο αρωγής προσφύγων

Αναφερόμενος στο ύψος της κατώτατης σύνταξης διευκρίνισε ότι «για όσους έχουν ασφαλιστεί πριν το 2011 παραμένει η σύνταξη των 482 ευρώ» και προσέθεσε ότι η εγκύκλιος Χαϊκάλη έχει κάνει λάθος και η κατώτερη σύνταξη των 392 ευρώ είναι για τους πρωτοασφαλισμένους μετά το 2011.

Σχετικά με την κατάργηση ορισμένων διατάξεων, όπως η διάταξη για τους εγκλωβισμένους στην αδυναμία να πάρουν σύνταξη, για τις γυναίκες εργαζόμενες στον ΗΣΑΠ και για την ασφάλιση των αθλητικογράφων που μετακινήθηκαν στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ο υφυπουργός Εργασίας υποστήριξε, ότι «καταργούνται γιατί ολοκλήρωσαν τον σκοπό τους».

Σε ό,τι αφορά τέλος τις ποινικές διώξεις για ασφαλιστικές εισφορές διευκρίνισε πως «η μόνη ποινική κύρωση είναι για οφειλές στο ΙΚΑ».

Η αντιστοίχηση του εισοδήματος με τις ασφαλιστικές κλάσεις, η οποία θα περιλαμβάνεται στο επόμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί το Νοέμβριο, θα επιλύσει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τις ασφαλιστικές κλάσεις των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ, όπως διευκρίνισε τοποθετούμενος στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών επί του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος.

Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε αφορά μόνο τα προαπαιτούμενα και δεν επιδιώκεται η συνολική αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού, η οποία θα γίνει τον επόμενο μήνα. Εκεί, σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, θα επιδιωχθεί η μείζων μεταρρύθμιση, με την οποία θα αντιμετωπισθούν όλα τα ζητήματα.

Για το θέμα των ανασφάλιστων υπερηλίκων, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι στο επόμενο νομοσχέδιο θα υπάρξει διάκριση μεταξύ προνοιακών κι ασφαλιστικών παροχών και το θέμα αυτό θα εξετασθεί με βάση αυτή τη διάκριση.

Αντιδράσεις από τους κοινψνικούς φορείς

Στον Καιάδα οδηγείται η κοινωνική ασφάλιση, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, καθώς με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή ακυρώνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους στον κοινό αγώνα υπεράσπισης του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση και απαιτεί από την κυβέρνηση να αποσύρει τις σχετικές διατάξεις.

Την απόσυρση της διάταξης η οποία καταργεί την δυνατότητα που έδινε ο νόμος 4331/15 στους μετά την 1/1/1993 ασφαλισμένους του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) να υπαχθούν σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, ζήτησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Βασίλειος Αλεξανδρής.

Ο κ. Αλεξανδρής χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη διάταξη «εμπνεύσεως Ηρώδη» και προσέθεσε, ότι η ψήφισή της θα «επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στην είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών, επομένως και στα έσοδα του ασφαλιστικού ταμείου».

Την χρησιμότητα της καταργούμενης διάταξης για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ αναγνώρισε κατά την τοποθέτηση του και ο πρόεδρος του Ταμείου Στυλιανός Πλιάκης, λέγοντας ότι η διάταξη αυτή έδινε τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους «μια ανάσα», προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες εισφορές μετά τις αυξήσεις εισφορών του 2011, και στους νέους ασφαλισμένους να κατέβουν δυο κατηγορίες στο 2015 και το 2016.

«Το νομοσχέδιο οδηγεί την ελληνική οικονομία σε νέα παγίδα ύφεσης και υπερχρέωσης», υποστήριξε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ ) Γιώργος Καββαθάς. Ανέφερε ότι το σχέδιο νόμου είναι κακογραμμένο και ζήτησε να υπάρξει κωδικοποίηση της νομοθεσίας, κυρίως της φορολογικής, για να αποφευχθεί το βάρος του διοικητικού κόστους το οποίο επιβαρύνει περισσότερο τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και οδηγεί σε παραβατικότητα.

Την αυστηροποίηση των ποινών της λαθρεπιβίβασης με την μετατροπή του αδικήματος από πταίσμα σε πλημμέλημα, πρότεινε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ) Γρηγόριος Δημητριάδης. Ο κ. Δημητριάδης ζήτησε επίσης τα υπουργεία που ασκούν κοινωνική πολιτική με τα εισιτήρια των συγκοινωνιών να καταβάλλουν στον Οργανισμό τα ανάλογα ποσά και να ενταθούν οι διώξεις κατά της παραχάραξης των εισιτηρίων.

«Με τα μέτρα του τρίτου μνημονίου, οι συντάξεις γίνονται προνοιακά βοηθήματα», υποστήριξε στην τοποθέτησή του στην κοινή κοινοβουλευτική επιτροπή, όπου συνεχίζεται η συζήτηση επί του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών, Δήμος Καμπούρης.

«Οι προτεινόμενες ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις ανοίγουν την πόρτα για τις μεταρρυθμίσεις που έρχονται» υποστήριξε ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης, ο οποίος έκανε λόγο για «αντιδημιουργική σαφήνεια», ενώ τάχθηκε κατά της αυστηροποίησης των ποινών ως μέσον για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής εκτιμώντας ότι ο εκφοβισμός και κατά το παρελθόν δεν είχε επιτυχία.

Την μείωση των αντικειμενικών αξιών, που παραμένουν σταθερές από το 2007, ζήτησε από την πλευρά του, ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων. Επίσης, τάχθηκε κατά της επιπλέον φορολογικής επιβάρυνσης των ακινήτων, η οποία -όπως είπε- από το 2010 έχει βάλει μια θηλιά στον λαιμό των ιδιοκτητών, που σφίγγει με κάθε νέο νόμο.

Την άμεση προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και την ετήσια αναπροσαρμογή τους, πρότεινε και ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Ζήτησε, επίσης, τη διατήρηση του ορίου του αφορολόγητου που επιβάλλεται στις γονικές παροχές και τη θέσπιση ενός ενιαίου φόρου στα ακίνητα.

Το ζήτημα της δαπάνης για τα φάρμακα υψηλού κόστους που δεν διατίθεται από τα φαρμακεία, αλλά μόνο από τα κρατικά νοσοκομεία και τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ, έθεσε ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Γιάννης Δαγρές, υποστηρίζοντας ότι η δαπάνη αυτή έχει εκτιναχθεί τα τελευταία πέντε χρόνια από το 12% της συνολικής εξωνοσοκομειακής δαπάνης στο 36%, και ζήτησε να τεθεί πλαφόν και έλεγχος των τιμών.

«Υπάρχει σχέδιο για να κλείσει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και να περάσει σε ξένα χέρια» υποστήριξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Βιαμάξ» Δημήτρης Γιαννακόπουλος και προσέθεσε ότι όποιοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό, είναι στημένοι, βλάκες ή άσχετοι. Ο κ. Γιαννακόπουλος είπε ότι αν ισχύσουν τα μέτρα «τα ελληνικά εργοστάσια που παρέχουν 11.000 θέσεις εργασίας θα κλείσουν, και το φθηνό ελληνικό φάρμακο θα αντικατασταθεί από το ακριβό ξένο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος