Συστάσεις Παπαευαγγέλου για τις γιορτές: Εμβολιαζόμαστε, κάνουμε τεστ, επιλέγουμε επαφές

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, εν μέσω της επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον, μίλησε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κρούωντας τον κώδωνα κινδύνου εν όψει της αύξησης της κινητικότητας λόγω των εορτών.

Κάνοντας αρχικά μια αναφορά στα κρούσματα που ανακοινώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, η κα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι παρατηρείται αύξηση στην Αττική, τη Λακωνία, τα Χανιά και το Ρέθυμνο. Σημείωσε ότι το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι σημαντικό, καθώς, όπως είπε, τις τελευταίες τρεις ημέρες παρατηρείται αυξητική τάση. Ωστόσο, παρατήρησε ότι μειώθηκε ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Έκανε παράλληλα γνωστό ότι 37.000 είναι τα ενεργά κρούσματα με πτώση στα 33 έτη, ενώ τρεις στους 4 νοσηλευόμενους είναι κάτω των 50 ετών.

Βρισκόμαστε σε μια φάση που η υποχρεωτικότητα και τα προστατευτικά μέτρα πρέπει να συμπληρωθούν από την ατομική υπευθυνότητα” είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα, όπως:

  • Ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μειώσουμε την πιθανότητα να εκθέσουμε και να εκτεθούμε στον ιό.
  • Όσοι ήρθαν από το εξωτερικό εκτός από τα τεστ πρέπει να περιορίσουν τις επαφές κυρίως με ευάλωτους συνανθρώπους τους
  • Τήρηση αποστάσεων
  • Καλή υγιεινή
  • Αποφυγή πολυπληθών εκδηλώσεων
  • Παραμονή στο σπίτι σε περίπτωση ύποπτων συμπτωμάτων

Η κα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι παρά τις προηγούμενες συστάσεις, είναι πλέον σκόπιμο οι εμβολιασμένοι μετά από επαφή με κρούσμα να αποφεύγουν την επαφή τους με άλλα άτομα και υποβληθούν σε τουλάχιστον δύο τεστ, τις επόμενες 7 με 10 μέρες. “Η επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον αλλάζει τα δεδομένα και έτσι υπάρχει σύσταση για έλεγχο πριν τις επαφές με συγγενείς και φίλους” είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, για τις οικογενειακές συγκεντρώσεις στα σπίτια συνέστησε:

  • Να είναι όλοι εμβολιασμένοι ή/και να έχουν κάνει τεστ
  • Σωστός αερισμός
  • Χρήση μάσκας από ηλικιωμένους και ευπαθείς

Εμβολιαζόμαστε, κάνουμε τεστ, επιλέγουμε τις επαφές μας. Οι γιορτές είναι σημαντικές αλλά η υγεία πρέπει να είναι προτεραιότητα” κατέληξε.

Τα κρούσματα σήμερα ήταν αυξημένα και είναι σημαντικό να προσέχουμε. «Αισθανόμαστε Χριστούγεννα αλλά παράλληλα προσέχουμε», ήταν το μήνυμα της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος