Συνεχίζεται για 6η μέρα η φωτιά στη Δαδιά Έβρου – Δύο τα μέτωπα στη Λέσβο, σε ύφεση στα Κρέστενα

Το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς συνεχίζει να κατακαίει -για 6η συνεχόμενη ημέρα– η πύρινη λαίλαπα, απειλώντας το μοναδικό οικοσύστημα μίας από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές της χώρας, καθως έχουν αποτεφρωθεί περίπου 25.000 στρέμματα από το δάσος – natura. Υπεράνθρωπες είναι οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων. Η προσοχή εστιάζεται στο νοτιοδυτικό τμήμα, προς την Λευκίμμη, όπου υπάρχουν διάσπαρτες κατοικίες αλλά και η μοναδική αποικία, του μαυρόγυπα στα Βαλκάνια. Κλειστή είναι η εθνική οδός στο ύψος του χωριού Λυκόφι.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν αδιάκοπα 320 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 75 οχήματα, ενώ επιχειρούν από αέρος ένα αεροσκάφος Μι8, 2 Τράκτορες, 2 ελικόπτερα Erickson και 2 αεροσκάφη PZL. Τα μηχανήματα του Στρατού σταμάτησαν λόγω δύσβατου και περιμένουν τον εργολάβο με τα ειδικά οχήματα.

Στο βορειοανατολικό μετωπο προς Λυκόφως δεν υπάρχει πρόβλημα, αντιμετωπιζουν την πυρκαγιά πριν την εθνική. Στο νοτιοανατολικό μέτωπο και βορειότερα απ’ τη Λευκίμμη, τα χωματουργικά έργα λειτούργησαν, επιχειρούν επίγειες και εναέριες και δεν υπάρχει ανησυχία. Το πρόβλημα παραμένει στο νοτιοδυτικό μέτωπο προς Ζώνη Α1 όπου επικεντρώνονται οι προσπάθειες για την προστασία της Α1.

Όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Aνατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονο οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παρέχουν κάθε συνδρομή με διάφορα υδροφόρα οχήματα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Γ. Αρτοποιό εκτός από τις επίγειες και εναέριες επιχειρήσεις, ταυτόχρονα γίνεται διάνοιξη επιπλέον αντιπυρικών ζωνών με την χρήση χωματουργικών μηχανημάτων βαρέως τύπου για να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρο τμήματα εντός του δάσους.

Την ίδια ώρα, βελτίωση παρουσιάζει η εικόνα στην πυρκαγιά στη Λέσβο, καθώς όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Αναστασία Σπυριδάκη δύο είναι τα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βρύσα και στη Ρογκαδά, απ’ όπου ξεκίνησε και η πυρκαγιά, καθώς οι ισχυροί άνεμοι αναζωπύρωσαν τη φωτιά στις δύο αυτές περιοχές. Συμφωνα με εκτιμήσεις η πυρκαγιά έχει κάψει περίπου 17.000 στρέμματα πευκοδάσους και αγροτικών καλλιεργειών.

Σήμερα στη Λέσβο αναμένεται να μεταβεί ο  Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος και πρόκειται να ανακοινώσει μέτρα στήριξης για τους πληγέντες.

Συνεχίζεται για 6η μέρα η φωτιά στη Δαδιά Έβρου – Δύο τα μέτωπα στη Λέσβο, σε ύφεση στα  Κρέστενα
Καταστροφές από την πυρκαγιά στα Βατερά της Λέσβου (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ/EUROKINISSI)

Σε ύφεση βρίσκεται και η πυρκαγιά στα Κρέστενα της Ηλείας και σύμφωνα με εκτιμήσεις έχουν καεί περίπου 7.000 στρέμματα πευκοδάσους και ελαιοκαλλιεργειών, ενώ έχουν καεί πολλά ζώα στα ποιμνιοστάσια που υπάρχουν στην περιοχή.

Για σχέδιο εμπρηστών έκανε λόγο από την Ηλεία, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες για εμπρησμό με κατοίκους να λένε ότι πριν ξεκινήσει η φωτιά το καταστροφικό της έργο, ακούστηκαν εκρήξεις.

Επίσης, κατόπιν εντολής του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, ενεργοποιήθηκε η δορυφορική υπηρεσία καταγραφής μέσω του συστήματος Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις πυρκαγιές στα Δαδιά, στη Λέσβο και στην Ηλεία. Σκοπός της υπηρεσίας αυτής, είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων στις παραπάνω περιοχές. Τα αιτήματα έγιναν αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συνεχίζεται για 6η μέρα η φωτιά στη Δαδιά Έβρου – Δύο τα μέτωπα στη Λέσβο, σε ύφεση στα  Κρέστενα
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για σήμερα Τρίτη 26 Ιουλίου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4).

Οι περιοχές που προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) είναι οι εξής: Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Δωδεκάνησα, Σάμο και Ικαρία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος