Συναγερμός για τις μεταναστευτικές ροές: Τα παράνομα περάσματα και η ανοχή των Τούρκων

Μια νέα προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία φαίνεται να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με αποτέλεσμα οι ελληνικές Αρχές να βρίσκονται σε ετοιμότητα στις πύλες εισόδου της χώρας. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά.

Εκμεταλλευόμενοι την πτώση της στάθμης του ποταμού Τούρκοι δουλέμποροι προωθούν καθημερινά δεκάδες μετανάστες προς την ελληνοτουρκική μεθόριο κάτω από την πλήρη ανοχή των τουρκικών αρχών.

Βίντεο – ντοκουμέντο δείχνει μια μικρή ομάδα μεταναστών να περπατά εντός τουρκικού εδάφους στις όχθες του ποταμού Έβρου για να επιβιβαστεί σε μικρό φουσκωτό. Την στιγμή εκείνη μπροστά τους εμφανίζεται ένα τουρκικό στρατιωτικό όχημα. Ο οδηγός κόβει ταχύτητα, τους πλησιάζει και χωρίς να τους παρεμποδίσει καν, συνεχίζει την πορεία του.

Η πίεση μεταναστευτικών ροών στον Έβρο συνεχίζεται. Πάντα τέτοια εποχή, που πέφτει η στάθμη του ποταμού, οι ροές είναι αυξημένες. Ένα δυνατό όπλο που έχουμε είναι το αυτοματοποιημένο σύστημα επιτήρησης στα σύνορα” τόνισε ο Πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων Έβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς.

Σε τουλάχιστον έξι συλλήψεις δουλεμπόρων προχώρησε η Αστυνομία τις τελευταίες ημέρες στη βόρεια Ελλάδα. Οι περισσότερες έγιναν με καταδίωξη σε περιοχές της Ροδόπης, της Δράμας και της Καβάλας.

Σε ποσοστό 25% αυξήθηκαν οι μεταναστευτικές ροές στον Έβρο τον Μάιο, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Κατά 35%-40% έχουν αυξηθεί τον ίδιο μήνα, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022. Από την 1η έως τις 23 Μαΐου, καταγράφονται 350 αποτροπές εισόδου μεταναστών ημερησίως. ΠΗΓΗ ΕΛ.ΑΣ

Την ίδια στιγμή σε ύψιστο βαθμό επαγρύπνησης βρίσκονται τα στελέχη του Λιμενικού στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Με 24ωρες περιπολίες σε θάλασσα και ακτές (πλάνα) επιχειρούν να αποτρέψουν την αποβίβαση με φουσκωτά.

Μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν προσπαθήσει να εισέλθουν 3.200 άτομα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων χωρίς να τα καταφέρουν. Το πρώτο τετράμηνο του 2022 καταγράφηκε τριπλασιασμός των ροών με 12.000 άτομα που δεν κατάφεραν να εισέλθουν στα χωρικά ύδατα.

Τα οργανωμένα δίκτυα που δρουν στα τουρκικά παράλια δεν έχουν κανένα δισταγμό και καμία αναστολή να στοιβάζουν υπεράριθμους επιβάτες, ταλαιπωρημένους, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, τυφλούς, μωρά, παιδιά σε λέμβους, σε ιστιοφόρα σκάφη, χωρίς να διαθέτουν τον στοιχειώδη εξοπλισμό και εάν μου επιτρέπετε, το χαρακτηρίζουμε ως “οργανωμένο ταξίδι θανάτου“” τονίζει ο Εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Νικόλαος Κοκκαλάς.

Συνολικά στο Αιγαίο επιχειρούν αυτήν την περίοδο 60 σκάφη του Λιμενικού επανδρωμένα με 2.500 στελέχη, τα οποία συνεπικουρούνται καθημερινά από τις δυνάμεις του Frontex.

Ρεπορτάζ: Νίκος Καπόγλης

Αποστολή στη Σάμο: Κάτια Νιάκαρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος