Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία – Nέα προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού

Συνεχίζεται το τουρκικό παραλήρημα το οποίο δεν περιορίζεται μόνο σε δηλώσεις αλλά έχει αρχίσει να εκδηλώνεται πλέον και στο πεδίο, επιχειρώντας να εργαλειοποιήσει για μία ακόμη φορά το μεταναστευτικό. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της όξυνσης που προσπαθεί να επιβάλλει η Τουρκία, εμείς αποφασίζουμε αν πρέπει να οξύνουμε την κατάσταση, το μήνυμα της Αθήνας.

Καθεστώς αυξημένης πίεσης τόσο στο επίπεδο της ρητορικής, όσο και επί του πεδίου επιχειρεί να επιβάλλει με συστηματικό τρόπο η Άγκυρα στην Αθήνα. Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τέσσερις βάρκες με 150 επιβαίνοντες ξεκίνησαν από τα τουρκικά παράλια με στόχο να προσεγγίσουν Λέσβο, Χίο και Σάμο, γεγονός που υποδεικνύει ότι μια νέα προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η Ελλάδα δεν μπαίνει σε διαδικασία ευθείας αντιπαράθεσης με την Τουρκία, δηλώνει ο Νίκος Δένδιας. “Δεν πρόκειται να πέσουμε στην παγίδα της όξυνσης κατ’ επιλογήν του συνομιλητή μας. Αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί απόλυτη τεκμηρίωση των ελληνικών επιχειρημάτων, δηλαδή του γεγονότος ότι απειλούμαστε. Διάλογος με καθεστώς διαρκών υπερπτήσεων και ύβρεων έχει μια δυσχέρεια, για να το πω όσο πιο κομψά μπορώ” είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Είχε προηγηθεί η εκτός κάθε διπλωματικής πρακτικής προσωπική επίθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη: “Δεν υπάρχει πλέον Μητσοτάκης για εμένα. Δεν θα συμφωνούσα ποτέ να κάνω μια τέτοια συνάντηση μαζί του. Εμείς συνομιλούμε μόνο με αξιότιμους και τίμιους πολιτικούς που κρατούν τον λόγο τους. Όσον αφορά τα F-16 πιστεύω ότι η Αμερική μάλλον δεν θα πάρει την απόφασή της κοιτάζοντας το στόμα του Μητσοτάκη“.

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία – Nέα προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού
(Turkish Presidency via AP)

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους” τόνισε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για διακοπή του διαλόγου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας είναι απολύτως απαράδεκτες και καταδικαστέες. Αναμένουμε την αντίδραση των συμμάχων και εταίρων μας” σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η απώλεια ψυχραιμίας εξηγείται μόνο εάν κανείς σκεφτεί τους πόντους που κερδίζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια” είπε από πλευράς του ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Η κλιμάκωση των προκλήσεων της τουρκικής κυβέρνησης, με τελευταία κρούσματα τις δηλώσεις Ερντογάν και τις υπερπτήσεις κοντά στην Αλεξανδρούπολη, κουρελιάζει το κλίμα εφησυχασμού που προσπάθησε να καλλιεργήσει η κυβέρνηση στο λαό μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, αλλά και μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν πριν από λίγους μήνες», επισημαίνει το ΚΚΕ.

Η μόνη «γλώσσα» που καταλαβαίνει η Τουρκία είναι αυτή της πραγματικής και όχι της «λεκτικής» αποτροπής” τονίζει η Ελληνική Λύση.

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία – Nέα προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού

Εκτός ορίων επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο εθνικιστής κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί: “Είναι ύπουλος και ανάξιος όσο οι παππούδες του, έχει πέσει τόσο χαμηλά που έφτασε στο σημείο να βλέπει την εχθρότητα ως πηγή πολιτικού κέρδους και κάνει λάθος υπολογισμούς“.

Θέση για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου πήρε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω ανακοίνωσης της αναπληρώτριας εκπροσώπου της Κομισιόν, Ντάνα Σπίναν. “Ο σεβασμός προς τους γείτονες και η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση” τόνισε.

Για τις τουρκικές προκλήσεις ρωτήθηκε και ο Αμερικανός πρέσβης, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον Νίκο Δένδια, στον απόηχο της ελληνο-αμερικανικής αμυντικής συμφωνίας. “Οι όποιες διάφορες μεταξύ των ΝΑΤΟϊκων συμμάχων πρέπει να λύνονται με διπλωματικούς τρόπους” σχολίασε ο Τζορτζ Τσούνης.

Τεχνική ομάδα Αμερικανών συμβούλων για τα F-35 υποδέχτηκε στο Πεντάγωνο ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. “Αφενός ενισχύουμε- κι αυτό πιστεύω αποδεικνύεται καθημερινά- τις ήδη ικανές και αποτρεπτικές Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, αλλά και αφετέρου διευρύνουμε τις διεθνείς συμμαχίες μας με αμυντικό αποτύπωμα” δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο υπουργός Άμυνας είχε τηλεδιάσκεψη με τον Αμερικανό ομόλογό του και τον Ζοσέπ Μπορέλ, με θέμα τη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας. “Σε πνεύμα αλληλεγγύης και έμπρακτης στήριξης προς την Ουκρανία, η χώρα μας, προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια, ανθρωπιστική και αμυντική” τόνισε.

Ενδεχόμενη αποστολή βαρύτερου οπλισμού στην Ουκρανία εμπλέκει ακόμη περισσότερο τη χώρας μας σε έναν εξελισσόμενο πόλεμο. Οι κινήσεις της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τη χώρα και τον ελληνικό λαό” σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το αμυντικό υλικό χορηγείται από τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα και δεν αποδυναμώνει ούτε κατ’ ελάχιστον την αμυντική δυνατότητά της. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση από τα υπόλοιπα Κράτη – Μέλη της Ε.Ε. που πράττουν το ίδιο” ήταν η απάντηση του κ. Παναγιωτόπουλου.

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία – Nέα προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού

«Ασπίδα» προστασίας στα νησιά του Αιγαίου

«Ασπίδα» προστασίας στα νησιά του Αιγαίου, υψώνουν τα στελέχη του λιμενικού μαζί με τους 800 συνοριοφύλακες, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την παρατήρηση και τη προστασία των θαλάσσιων συνόρων μας. Βασικό όπλο τους οι θερμικές κάμερες ημερήσιας και νυχτερινής επιτήρησης.

Τα ιστιοφόρα που χρησιμοποιούν οι διακινητές πλέουν με κλειστά πανιά. Η επιλογή αυτή γίνεται προκειμένου να μην βουλιάξουν, λόγω του βάρος από τον μεγάλο αριθμό ατόμων που μεταφέρουν, δίνουν όμως στίγμα στις ελληνικές αρχές.

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να μπει κανείς στην Ελλάδα με παράνομο τρόπο, ούτε στον Έβρο, ούτε στα νησιά μας και ας το συνειδητοποιήσουμε όλοι αυτό» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στοιχεία από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο του 2022 συνελήφθησαν από την Αστυνομία και το Λιμενικό συνολικά 11.106 παράτυποι μετανάστες για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα.

Αυξημένη είναι η πίεση και στα σύνορα μας στον Έβρο, εκεί όπου το πρώτο τετράμηνο του 2022 σημειώθηκαν 1553 συλλήψεις.

Τα κυκλώματα των διακινητών αναζητούν νέους τρόπους συνεχώς έτσι ώστε να καταφέρουν να περάσουν τους παράτυπους μετανάστες στη χώρα μας. Οι συλλήψεις των διακινητών από τις αρχές του έτους ανήλθαν σε 292 παρουσιάζοντας μία αύξηση σε σχέση με το 2021, της τάξεως περίπου του 33%.

Υπέρ της αναβάθμισης και βελτίωσης των σχέσων των δύο λαών τάχθηκαν οι δήμαρχοι Αθήνας και Σμύρνης. “Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στον Ερντογάν να κρατάει σε ομηρία τις σχέσεις των δύο λαών” τόνισε ο κ. Μπακογιάννης.

Οι διακινητές, που βρίσκονται τόσο στην Αθήνα όσο και στην Θεσσαλονίκη λόγω των συνεχών ελέγχων στο οδικό δίκτυο πραγματοποιούν, επιλέγουν πολλές φορές να πραγματοποιούν τις μεταφορές των παράτυπων μεταναστών με τρένα ακόμα και με υπεραστικά λεωφορεία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος