«Έξαρση» μεταναστευτικών ροών: Τι λένε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος του Λιμενικού και ο πρόεδρος Συνοριοφυλάκων Έβρου

Υπάρχει αυξημένη πίεση μεταναστευτικών ροών από θαλάσσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Νικόλαος Κοκκάλας. Ανέφερε ότι έχουν προσπαθήσει να εισέλθουν 3.200 άτομα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων τον τελευταίο μήνα αλλά δεν τα κατάφεραν τελικά. «Προχθές είχαμε περίπου 650 άτομα που επιχείρησαν να εισέλθουν, ενώ χθες 150 άτομα» πρόσθεσε. Σημείωσε ότι το πρώτο τετράμηνο του 2022 καταγράφηκε τριπλασιασμός των ροών με 12.000 άτομα που δεν κατάφεραν να εισέλθουν στα χωρικά ύδατα.

Ο κ. Κοκκάλας σημείωσε ότι «τα οργανωμένα δίκτυα που δρουν στα τουρκικά παράλια δεν έχουν κανένα δισταγμό και καμία αναστολή να στοιβάζουν υπεράριθμους επιβάτες, ταλαιπωρημένους, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, τυφλούς, μωρά, παιδιά σε λέμβους, σε ιστιοφόρα σκάφη, χωρίς να διαθέτουν τον στοιχειώδη εξοπλισμό και εάν μου επιτρέπετε, το χαρακτηρίζουμε ως “οργανωμένο ταξίδι θανάτου”».

«Ο πρωταρχικός μας σκοπός είναι η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής αλλά δεν είναι πάντα δεδομένο. Όταν μιλάμε για 7-8 μποφόρ, για 30-40 άτομα, για άτομα με κινητικές δυσκολίες, για άτομα λιπόθυμα (…) Μπορεί ένα περιστατικό εντοπισμού λέμβου να μεταπέσει σε περιστατικό έρευνας – διάσωσης με παρά πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος.

Από την πλευρά του, ο Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, πρόεδρος συνοριοφυλάκων Έβρου σημείωσε ότι η πίεση των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο συνεχίζεται. Πάντα τέτοια εποχή που πέφτει η στάθμη του ποταμού, όπως είπε, οι ροές είναι αυξημένες.

«Συνεχίζουμε να κάνουμε έναν τιτάνιο αγώνα παρά τα προβλήματά μας» τόνισε και πρόσθεσε: «Μετά από είκοσι χρόνια έχουμε 400 νέους συνοριακούς φύλακες εδώ και ενάμισι-δύο χρόνια στις υπηρεσίες μας. Αυτή τη στιγμή τρέχει μια προκήρυξη νέων 250 συνοριακών φυλάκων».

Αναφέρθηκε επίσης στο αυτοματοποιημένο σύστημα επιτήρησης, «με το οποίο μπορούμε πραγματικά να έχουμε προσυναριακό έλεγχο, να ξέρουμε τι γίνεται ακριβώς στα σύνορά μας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος